‘Succes iPad mini zorgt voor stortvloed goedkope alternatieven’

De iPad mini is een groot succes. Geruchten over nieuwe versie met een retinascherm en goedkopere aanschafprijs doen de ronde, Concurrenten als Samsung en Acer komen met 8-inch alternatieven.

iPad miniHet is inmiddels bekend hoe Apple’s concurrenten inhaken op een succesvolle introducering van mobiele hardware. Na de komst van zowel de iPhone als de iPad haastten de hardwarefabrikanten zich om vergelijkbare producten in de markt te zetten, met wisselend succes. In de tabletmarkt had Apple het eerst alleen voor het zeggen, maar inmiddels moet het de buit verdelen met een concurrent als Samsung. Met de iPad mini is het nog sneller gegaan. Na iets meer dan een half jaar na de introductie van de iPad mini wordt in 2013 de markt overspoeld door tablets van een vergelijkbaar formaat.


Apple was niet de eerste met een kleinere tablet. De Nexus 7 en Kindle Fire ware relatief succesvolle apparaten met een scherm van 7 inch. De introductie van de iPad mini met een scherm van 7,9 inch bleek een schot in de roos. Inmiddels is de iPad mini populairder dan zijn grote broer. Een scherm van ongeveer 8 inch blijkt enorm populair bij de consument. Apple’s belangrijke hardwareconcurrenten bereiden zich voor op de massaproductie van concurrerende tablets, aldus een bron van Digitimes. Vooral op het gebied van het productieproces lijkt Apple een troef in handen te hebben, omdat een betrouwbare levering van hogeresolutieschermen voor een aantal producenten een risico kan vormen.

Volgens de bronnen krijgen de meeste iPad mini-alternatieven een scherm van 8 inch. Apple en zijn concurrenten zullen alleen al in 2013 wereldwijd zo’n 240 miljoen tablets verkopen. Volgens onderzoeksbureau TrendForce beslaan de 8-inch tablets in 2013 al zo’n 11,9% van de verscheepte modellen in de wereldwijde markt, tegenover 2,6% in 2012. Vanzelfsprekend voert het Koreaanse Samsung de lijst van Apple’s concurrenten aan, maar ook Acer, HP, Lenovo en Asus doen een duit in het zakje. Het is onduidelijk in hoeverre 8-inch Windows 8-tablets en een kleinere Surface-tablet van Microsoft daarin een rol gaan spelen.

Analisten buigen zich nog over waar de iPad mini zich mee gaat profileren. Met de komst van goedkopere alternatieven zou een voordeliger iPad mini veel gebruikers over de streep kunnen trekken. Daarbij zou winst worden geboekt op bijvoorbeeld het geheugen, dat bij de instapversie 8GB moet bedragen. Ook de geruchten over een retina-scherm blijven aanhouden. Een scherm met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels zoals de iPads van 9,7 inch vanaf de derde generatie, zou een logische stap zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.