Skankphone 1

Skankphone: de lelijke interface van de eerste iPhone-prototypes

Een vroeg prototype van de eerste iPhone laat uitbundig de alternatieve 'Skankphone' interface zien die Apple lange tijd gebruikte.

Vaste lezers hebben in de loop der jaren de naam Skankphone vast wel eens gehoord. Dit zeer vroege prototype is één van de voorgangers van wat later de eerste generatie iPhone zou worden. Op de Skankphone stond een alternatieve versie van iOS geïnstalleerd, vol met lelijke, blauwe vlakken. De interface van de Skankphone was in het verleden al een paar keer te zien op foto’s, maar nu zijn er meer en duidelijkere beelden opgedoken.

Gisteren dook een prototype van de iPhone 6 op, waarop een testversie van iOS draait. Ook die interface ziet er niet fraai uit, maar bij de Skankphone gaat het om een prototype van de allereerste iPhones, toen zelfs interne Apple-medewerkers nog niet wisten hoe iOS eruit zo komen te zien.

Skankphone 1

Op eBay wordt op het moment een Skankphone aangeboden, ontdekte The Next Web. Leuk voor de verzamelaars, maar aan de daarbij getoonde foto’s hebben we allemaal wat. Deze geven een leuk kijkje in Apple’s ontwikkelproces voordat de eerste generatie iPhone verscheen.

Skankphone 6Skankphone 3

Skankphone 5Skankphone 4

Dat er bij de Skankphone niet echt was nagedacht over het ontwerp moge duidelijk zijn: hoewel alle basisfuncties van de iPhone worden getoond, zien we alleen simpele knopjes waarvan de kleuren soms met elkaar vloeken. Daar zat echter een reden achter: dit was een alternatieve versie van iOS die het merendeel van het iPhone-team te zien kreeg. Achter de schermen werd ook de uiteindelijke versie van iOS ontworpen, maar deze werd aan slechts een handjevol mensen getoond. Voormalig iPhone-manager Andy Grignon vertelde vorig jaar nog het volgende aan Fast Co Design:

We maakten twee interfaces. De één kreeg je te zien als je werd geridderd door Steve. Dan mocht je de glorieuze pixels aanschouwen waarvan je ogen konden ontploffen. De andere UI werd op de Skankphone gebruikt voor tests. Het was een afgrijselijke interface waarmee je kon bellen en sms’en, maar dan met afschuwelijke knoppen en velden.

Door de ‘echte’ versie van het iPhone-besturingssysteem zo geheim mogelijk te houden, wilde Apple voorkomen dat de iPhone vroegtijdig naar buiten lekte.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2014, 10:42
Categorie iOS
Onderwerpen ios, prototype

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.