Samsung: ‘Apple negeerde bewust 3G-licenties’

Vandaag vindt in Den Haag de eerste van vier zittingen plaats, waarbij Samsung Apple aanklaagt voor het niet afsluiten van patentlicenties op 3G-technologie. Samsung beweert dat Apple nooit licenties heeft afgesloten, Apple vindt dat Samsung ze niet eerder heeft benaderd en dat het om maar een klein deel van de chip gaat.

iphone-chipVandaag is de rechtbank in Den Haag begonnen met een reeks kort gedingzaken tussen Apple en Samsung. Inzet is de vraag of Apple bepaalde patenten van Samsung overtreden heeft, die te maken hebben met 3G-verbindingen. De zaak van vanochtend begon meteen al goed, met de bewering dat Apple bewust geen licenties heeft afgesloten en discussies heeft genegeerd: “Apple heeft stelselmatig en bewust octrooirechten van Samsung geschonden.” De advocaat van Samsung denkt daarom sterk te staan in zijn poging om een handels- en verkoopverbod in Nederland te eisen voor de iPhone en iPad. “Er kan wel een verbod geëist worden op basis van deze brede octrooien omdat Apple jaren heeft geweigerd licenties af te sluiten”, zei hij als toelichting op de zaak.

Vandaag vindt de eerste van vier zittingen plaats in de kort gedingen die Samsung tegen Apple heeft aangespannen. De zitting is op het moment van schrijven nog aan de gang. Toen Apple in 2008 de iPhone in Nederland introduceerde sloten ze bewust geen licenties af voor de patenten die Samsung op het gebied van 3G-technologie heeft. Het gaat hierbij om fundamentele patenten.

Toen er later een discussie ontstond, zou Apple bewust de horen hebben gesloten. Apple is echter van mening dat toeleveranciers van bepaalde 3G-onderdelen wel degelijk licenties hebben afgenomen bij Samsung. Daarmee zou de licentiekwestie ook voor het totale apparaat zijn afgedekt, maar Samsung vindt niet dat Apple hiervoor voldoende bewijs heeft geleverd. De advocaat van Samsung: “In 2011 besloot Apple rechtszaken te starten tegen concurrenten op het gebied van octrooien om druk uit te oefenen. En nu wordt een stofwolk opgeworpen rond het afsluiten van licenties. Het is nu te laat.” Samsung wil dat de import, handel en verkoop van alle 3G-apparaten van Apple worden verboden. Het gaat daarbij om de iPhone en de 3G-versie van de iPad.

Ter verdediging voerde Apple vanmiddag aan, dat Samsung nooit een licentie heeft gevraagd tot 2010. Tot dat moment hield Samsung zich stil, omdat Apple een belangrijke klant is van onderdelen voor iPhone en iPad. Volgens Apple zijn ze de discussie nooit ontlopen en wordt er al ruim een jaar gepraat over de licenties. Apple stelt dat Samsung ze gijzelt, om onder de eigen patentovertredingen uit te komen. De iPhone-maker beweert dat Intel een licentie heeft op de Samsung-patenten en dat al vóór de lancering van de iPhone is gecontroleerd of die geldig zijn. Bovendien zou het gaan om slechts een deel van de 3G-techniek, waardoor ze niet essentieel zijn. De licenties zouden maar betrekking hebben op een klein deel van de chip.

Via Technologies klaagt ook Apple aan

Ondertussen is de patentenstrijd tussen Apple en z’n concurrenten uitgebreid met een nieuwe partij. Via Technologies heeft Apple aangeklaagd voor het schenden van patenten in de VS. Via is een chipmaker uit Taiwan, die banden met HTC heeft. De voorzitter van de raad van commissarissen van Via is ook bestuursvoorzitter bij HTC. Via heeft de aanklacht ingediend bij de rechtbank in Wilmington (Delaware) en eist een direct verkoopverbod van de iPhone en iPad in de Verenigde Staten. Het gaat om drie patenten, die beschrijven hoe microprocessoren omgaan met data.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 september 2011, 13:14
Categorie Apple
Onderwerpen apple, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.