Sail Amsterdam

SAIL 2015 meebeleven met apps voor iPhone en iPad

Sail Amsterdam 2015 beleef je mee met deze apps voor iPhone en iPad. Of je nu thuisblijft, het water op gaat of vanaf de wal wilt gaan kijken naar SAIL 2015: met de juiste voorbereiding en de juiste apps beleef je meer!

Sail Amsterdam
Het grote zeilevenement SAIL komt weer naar Amsterdam. Eens in de 5 jaar leggen de monumentale zeezeilschepen (tall ships) en replica’s van historische schepen aan in Amsterdam. Ook dit jaar lijkt het weer een groots evenement te worden. Ga je naar Amsterdam tijdens SAIL 2015 of wil je op afstand het evenement meebeleven, dan ben je het beste af met deze apps.

SAIL 2015: de officiële app

Natuurlijk is er een officiële app voor dit evenement. Je vindt hierin alle informatie over de bijzondere schepen, het programma van alle activiteiten, een plattegrond van het hele gebied en looproutes. Ben je de weg kwijt, dan laat de app zien waar je momenteel bent, waarbij je meteen kunt zoeken naar toiletten, EHBO en podia. Ga je zelf varen, dan vind je in de app een overzicht van alle veiligheidsregels waaraan je moet voldoen.

Zelf het water op tijdens SAIL 2015

Ga je zelf het water op, dan kun je maar het beste de juiste voorbereidingen treffen. Je hebt gratis toegang tot de Oranjehaven (IJhaven) als je een particuliere boot hebt van maximaal 15 meter lengte en/of maximaal 12 personen aan boord hebt. Dat mogen trouwens geen betalende passagiers zijn. Voldoe je niet aan die regels, dan moet je vooraf registreren via sail.nl. Vanwege de drukte op het water en om zoveel mogelijk mensen kans te bieden een rondje te varen, gelden er speciale regels. Met onderstaande apps zorg je dat je geen flater slaat bij medewatersporters en bij je passagiers.

Op de Amsterdamse grachten en rondom het IJ is de VaarWater-app van Waternet onmisbaar. Je ziet precies waar het druk is, of er stremmingen zijn en wanneer de bruggen en sluizen open gaan. Bovendien kun je met deze app je vaarroutes vastleggen en delen met vrienden. Op een dashboard zie je alle nuttige informatie, zoals weersituatie, windkracht en snelheid. Dat kost uiteraard wel batterijduur, dus neem een reservebatterij mee als je de boot in gaat.

Kom van van buiten de stad naar Amsterdam over het het water, dan heb je een goede kaart nodig zodat je niet bij de eerste de beste sluis vast komt te zitten. Bij de ANWB krijg je voor €4,99 per week of €9,99 per maand toegang tot die informatie. Een jaarabonnement kost €38,99 en dat is eigenlijk best prijzig als je bekijkt wat je krijgt: gegevens over vaarwegen (die de ANWB echt niet elke week hoeft bij te werken), openingstijden van bruggen en sluizen en knooppunten reserveren. De app bevat alle waterkaarten van de ANWB en de Wateralmanak deel 2. Misschien toch maar de papieren gids kopen, waar je langer plezier van hebt? Maar dan mis je wel de actuele vaarstremming van Rijkswaterstaat. Al kun je je afvragen of je die meldingen nodig hebt als je naar SAIL 2015 gaat. Het wordt toch waarschijnlijk zij-aan-zij liggen en veel wachten.

Een relatief nieuwe app, met informatie over vaarroutes in heel Nederland. Bevat meer dan 4500 aanlegplekken en stijgers, informatie over meer dan 2500 bruggen, inclusief hoogte, breedte en bedenktijden. Ook komen jachthavens, trailerhellingen en sluizen aan bod. Een jaarabonnement om de app te kunnen gebruiken kost €5,99. Dat is goedkoper dan de waterkaarten van de ANWB, maar de kwaliteit van de kaarten laat dan ook wel wat te wensen over: mensen vinden dat ze slecht leesbaar zijn en niet altijd even nauwkeurig.

SAIL 2015 bekijken vanaf de wal

Ga je als landrot naar SAIL 2015, dan heb je de eerder genoemde officiële app van SAIL 2015 nodig. Maar er zijn nog meer apps die goed van pas komen, zoals de app van de NS. Gezien de verwachte bezoekersaantallen is het immers niet slim om met de auto naar Amsterdam te komen, tenzij je ver buiten het centrum parkeert. Met de NS Reisplanner kun je sinds kort ook reizen met bus en tram plannen, zodat je meteen vanaf het station de juiste aansluiting vindt. Hoewel je bij uitstappen op Amsterdam Centraal waarschijnlijk meteen vanuit de uitgang aan de achterkant naar het IJ loopt.

Net zoals je vluchtradars voor vliegtuigen hebt (Flightradar24 is een bekende naam), zo zijn er ook radar-apps voor schepen. AIS heet het systeem waarmee dit werkt en Ship Finder is een van de vele apps weerde je zicht houdt op de schepen bij jou in de buurt. Kijk op de kaart en je ziet welk schip in de nabijheid is en waar hij naartoe gaat. Er zijn trouwens genoeg alternatieven zoals FleetMon Mobile en Boat Watch Pro. Allemaal laten ze alleen schepen zien die het AIS-signaal uitzenden.

SAIL 2015 voor thuisblijvers

Ben je bang voor de drukte, dan kun je ook op afstand SAIL 2015 meebeleven. Dat kan zowel via de televisie als via sociale media.

De lokale stadszender AT5 heeft livestreams van het evenement, die je via de website of via de app kunt bekijken. Woensdag vanaf 11:00 uur is de 12 kilometer lange parade van tall ships te bekijken. Ze varen vanuit IJmuiden over het Noordzeekanaal naar Amsterdam. Vier dagen lang kun je bij AT5 live beelden zien, met reportages en mooie beelden vanaf het SAIL-terrein. Je kunt via de (mobiele) website kijken via AT5.nl/live of via de app.

Namens de publieke omroep doet Art Rooijakkers verslag van SAIL 2015. Handig voor mensen die niet de hele dag voor de buis kunnen hangen, maar een samenvatting willen van de hoogtepunten. Van 18 t/m 22 augustus is er elke dag om 20:30 uur een uitzending van SAIL Vandaag, het dagelijkse live verslag op NPO 1. Via de NPO-app of via de app van jouw kabelaanbieder kun je live kijken of de uitzending later terugzien via NPO Gemist.

sail-2015-kaartje

De Amsterdamse krant Het Parool heeft een handig kaartje gemaakt voor mensen die SAIL 2015 willen bezoeken. Je ziet precies waar je langs moet wandelen en waar de interessante schepen te vinden zijn. Het Parool belooft ook een liveblog bij te houden van alle gebeurtenissen, maar helaas konden we die (nog) niet in de app terugvinden. Vanzelfsprekend besteden ze de komende dagen veel aandacht aan het evenement, dus loont het de moeite om de nieuwsapp van Het Parool de komende dagen regelmatig op te starten.

SAIL volgen via Twitter? Jazeker, want er zijn honderdduizenden mensen op de been, die via de hashtag #sail2015 hun impressie geven van de gebeurtenissen. Wie tussen de klachten over drukte, files en toeristen heen laveert, krijgt een goede indruk wat er te doen is. En dankzij de voorvertoning van foto’s in de Twitter-app kun je Twitter ook gebruiken om gewoon ‘plaatjes te kijken’.

Ben je meer visueel ingesteld, dan kun je SAIL ook volgen via Instagram. Kijk naar foto’s die anderen hebben gemaakt op de route van de vijftig zeilschepen. Via de hashtag #sail2015 zijn ze gemakkelijk terug te vinden. Misschien krijg je daardoor zin om toch in de trein of op de fiets te springen om toch even zelf te gaan kijken.

Foto: Carolina Georgatou, via Flickr Creative Commons

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 augustus 2015, 11:29
Categorie Apps
Onderwerpen watersport, zeilen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.