apple-broncode-ios

Rusland vraagt Apple om broncode iOS en OS X

Rusland heeft Apple verzocht om de broncode van iOS en OS X beschikbaar te stellen. Ze vrezen dat er achterdeurtjes in zitten.

apple-broncode-iosDe Russische overheid heeft Apple om broncode van iOS en OS X gevraagd. De Russen zijn bang dat Apple en andere westerse bedrijven zoals SAP de software kunnen gebruiken voor spionage. In en verklaring legt de Russische minister Nikolai Nikiforov uit, dat het verzoek een gevolg is van Edward Snowden’s onthullingen. Uit de documenten die Snowden heeft gelekt, zijn vragen ontstaan omtrent de veiligheid van hard- en software. De Russen vertrouwen het niet en hebben daarom gesprekken gevoerd met de algemeen manager van Apple Rusland, Peter Engrob Nielsen. Het is niet bekend wat er uit die gesprekken is gekomen.


Het verzoek komt op een ongelukkig moment: net nu de VS en Europa sancties overwegen tegen Rusland vanwege diens rol in het Oekraïense conflict. De EU besloot dinsdag tot economische sancties. Daarmee dreigt de eerste grootste confrontatie tussen Rusland en het westen sinds de Koude Oorlog.

Volgens hacker en beveiligingsonderzoeker Jonathan Zdiarski heeft Apple bewust achterdeuren in iOS aangebracht, om aan dataverzoeken vanuit inlichtingendiensten te kunnen voldoen. Apple ontkent dat en zegt dat de voorzieningen zijn aangebracht om diagnoses te kunnen stellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.