RTL Nieuws met liveverslaggeving via de iPhone.

RTL Nieuws onthult set voor iPhone-liveverslaggeving, maar is zeker niet de eerste

Het RTL Nieuws heeft een plug and play-set voor liveverslaggeving via de iPhone ontwikkeld, waarmee journalisten en verslaggevers eenvoudig live verslag kunnen doen met hun iPhone. Het RTL Nieuws is echter niet de eerste nieuwsorganisatie die dit doet.

RTL Nieuws met liveverslaggeving via de iPhone.
Het is allang geen geheim meer dat journalisten en verslaggevers steeds vaker met de iPhone werken. Voor verslaggeving op locatie heb je geen cameraman met satellietwagen meer nodig, maar stuur je de beelden via je iPhone naar de studio. RTL Nieuws heeft nu een set accessoires samengesteld, waarmee hun verslaggevers een stuk goedkoper live beelden kunnen versturen. Maar echt nieuw is het niet.

In een filmpje demonstreert RTL Nieuws de set, bestaande uit een statief, lamp, microfoon en iPhone. Bij het livestreamen wordt gebruik gemaakt van de apps Dejero (link) en LiveU en een aantal accessoires.

Deze accessoires gebruikt RTL Nieuws

De set van RTL Nieuws bestaat uit een hoog lichtgewicht statief, een LED-invullamp zodat het gezicht van de verslaggever goed te zien is, een microfoon met Lightning-aansluiting, een oortje en de Beastgrip. Dit is een houder voor de iPhone die je bovenop het statief plaatst, zodat deze stevig en stabiel staat. Het oortje is vergelijkbaar met de oortjes die in de studio worden gebruikt. Volgens het RTL Nieuws kost het live gaan met een iPhone zo’n €20 tot €40, terwijl gebruik van de satelliet veel duurder is: tussen de €1500 en €2000.

Perry Feenstra – chef Economie bij RTL Nieuws – zegt dat iedereen in vijf minuten live kan gaan, ook zonder ervaring met de benodigde apparatuur. De set werd al gebruikt tijdens de verslaggeving van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de dag van de Brexit in Londen. Ook correspondenten in Israël, Turkije en Italië maken inmiddels gebruik van de set. We hebben bij RTL navraag gedaan over de exacte configuratie van de benodigde accessoires. Van Perry Feenstra ontving iCulture de exacte setconfiguratie. Op verzoek van RTL kunnen we de exacte setconfiguratie niet delen, maar het totaalplaatje komt uit op zo’n €580, exclusief iPhone.

@PerryFeenstra tegenover iCulture:

Er gingen wereldwijd al best wat journalisten live met een iphone. Probleem was dat dat vooral de tech-minded journalisten zijn; het was te moeilijk. Zo zie je nu ook de reacties van collega’s die het al doen. Dat klopt, deden wij ook… maar het was een heel gedoe. Neem de set van Jeroen Wollaars, daar heb je minimaal twee mensen voor nodig om het te dragen! Andere journalisten hadden een aparte telefoon voor het retourgeluid: weer niet ideaal.

Ik ben trots op de set omdat hij gewoon eenvoudig is. Precies de goede spullen bij elkaar. Ik leg verslaggevers dagelijks in drie minuten uit hoe het werkt. Je kunt niets fout doen. Ze zwaaien vervolgens de tas over hun schouder en vanaf dat moment kunnen ze zelf, in hun eentje, de straat op.

Ik heb de hele wereld afgespeurd de afgelopen maanden. Nergens vond ik een set die voor iedere onbenul te bedienen is. Vandaar dat ik er echt heel veel tijd in heb gestopt.

Verslaggeving via iPhone niet nieuw

RTL zegt ‘maandenlang gewerkt te hebben aan deze live-set’ en noemt het een ‘doorbraak in de televisiejournalistiek’. Verslaggeving via de iPhone is echter verre van nieuw, want dit gebeurt al jaren. Jeroen Wollaars bijvoorbeeld, correspondent bij de NOS.

In onze special eerder dit jaar doken wij al in de wereld van mobiele journalistiek en daarin gaf Wollaars aan dat hij het al jarenlang gebruikt. Hoewel er zeker voordelen zijn, zitten er ook nadelen aan deze manier van verslaggeving. Zo kan het behoorlijk afleidend zijn, omdat je als verslaggever zelf meer taken moet uitvoeren. We spraken ook met Olaf Koens, verslaggever bij RTL Nieuws die het gebruikt tijdens reportages in het buitenland. Volgens Koens zijn er plaatsen waar je alleen naar binnen mag met een conventionele tv-camera. Ook bij Eén Vandaag wordt al een tijd gewerkt met een iPhone voor de verslaggeving, zo blijkt uit de tweet van journalist Joost Blokzijl.

Meer over onze uitgebreide special over de iPhone in de journalistiek lees je in het artikel hieronder. Naast Jeroen Wollaars en Olaf Koens komen ook Geertje Algera van KRO-NCRV en Rachid Finge (voormalig NOS) uitgebreid aan het woord.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.