Dusseldorf de rij om 10 uur

Prijsverhoging in Duitsland voor iPhone en iPad

Apple heeft een prijsverhoging in Duitsland doorgevoerd voor de iPhone en IPad. Dit heeft te maken met een nieuwe auteursrecht- of kopieheffing voor smartphones en tablets.

Ben je gewend om nieuwe iPhones en iPads in Duitsland te halen, dan zul je daar voortaan iets meer voor moeten betalen. Er is namelijk een prijsverhoging doorgevoerd voor de iPhone en iPad. Dit heeft te maken met een nieuwe kopieheffing. De iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPhone 5s zijn 5 euro duurde geworden in de Apple Store. Ook zijn de iPad Pro, iPad Air 2, iPad Air, iPad mini 4 en iPad mini 2 in prijs verhoogd met 8 euro.

Dusseldorf de rij om 10 uur

Prijsverhoging in Duitsland

Wil je bijvoorbeeld een 16GB iPhone 6s dan betaal je €744,95 terwijl het voorheen €739 was. Daarmee ben je in Duitsland nog steeds goedkoper uit dan in Nederland en België (€749) maar het verschil is wel kleiner geworden.

Voor de iPad Pro is een prijsverhoging doorgevoerd van €899 naar €907,33 en ook dat is nog steeds goedkoper dan in Nederland en België (€919). Het prijsverschil is dus niet meer zo groot, maar er is nog steeds een reden om naar Duitsland te gaan: daar zijn nieuwe toestellen vaak net iets eerder verkrijgbaar. Bij nieuwe iPhones staan er al vroeg rijen bij de winkels in Oberhausen, Keulen en andere steden in de buurt van de grens. Wel zijn de rijen de afgelopen jaren iets korter geworden, omdat het mogelijk is om vooraf te reserveren, zodat je niet in de rij hoeft te staan.

De prijsverhoging in Duitsland heeft te maken met nieuwe auteursrechtheffingen die zijn voorgesteld door de Duitse organisaties Bitkom en ZPÜ. Bitkom is een branchevereniging voor de IT-industrie en ZPÜ is de centrale organisatie die de heffingen voor kopierechten coördineert.

Fabrikanten en importeurs moeten de heffingen betalen voor producten waarmee je data kunt opnemen. Normaal is de heffing €6,25 per smartphone, maar omdat Apple lid is van branchevereniging Bitkom krijgen ze korting en hoeven ze maar €5 in rekening te brengen. Voor tablets geldt normaal gesproken een heffing van €8,75, maar voor Apple geldt €7. Ook geldt in Duitsland een heffing van €10,55 voor Macs, waar je uiteindelijk als consument dus voor betaalt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 januari 2016, 22:46
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ipad, iPhone, prijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.