Popcorn-time-ios-app

Popcorn Time voor iOS verschenen, geen jailbreak nodig

Met Popcorn Time kun je de nieuwste films en series kijken. De app is voor het eerst zonder jailbreak te installeren op iOS.

Popcorn Time is vanaf vandaag op de iPhone en iPad te downloaden, zonder dat je een jailbreak nodig hebt. Met deze dienst kun je allerlei recente films en series naar een pc, smartphone of tablet streamen. Technisch gezien is het de vraag of dat illegaal is, want de app streamt alleen content die al elders op het web beschikbaar is en slaat het niet voor langere tijd op. Mocht je je niet comfortabel daarbij voelen, dan raden we aan om Popcorn Time niet te installeren. De makers hebben er in ieder geval voor gekozen om Apple’s goedkeuringsproces over te slaan en de software buiten de App Store om aan te bieden. Ze roken waarschijnlijk al onraad.

Popcorn Time is volledig Nederlandstalig en werkt samen met Apple TV en Chromecast. Omdat je geen jailbreak nodig hebt, is deze app toegankelijk voor een veel grotere groep mensen.

Popcorn Time voor iPhone downloaden

Wil je Popcorn Time downloaden, dan kun je terecht via deze link. Op het moment van schrijven is daar alleen de Windows-software te downloaden. Je hebt een Windows-computer nodig, omdat het installatieprogramma een .exe-bestand is.

Popcorn-time-ios-app

Popcorn Time voor iPhone installeren

Het installeren van Popcorn Time werkt als volgt:

  1. Download de iOS-installer op een Windows-computer.
  2. Sluit de iPhone of iPad met een kabel aan op de computer.
  3. Volg de instructies op het scherm om de app te installeren.
  4. Om de app te starten, moet je de iPhone of iPad in flightmodus zetten.
  5. Is dit gelukt, dan kun je flightmodus weer uitschakelen en kun je via Wi-Fi gaan kijken.

Werkt Popcorn Time iOS niet meer, bijvoorbeeld na een firmware-update? Verwijder dan de app op je iPhone of iPad en installeer deze opnieuw via de bovenstaande stappen.

Popcorn Time: wat is het?

Popcorn Time is een dienst waarmee je streaming video kunt kijken. De dienst is in korte tijd populair geworden omdat je de nieuwste films en series kunt streamen. De beelden zijn afkomstig van videobestanden die via bittorrent zijn verspreid. Op de iPad ziet Popcorn Time eruit zoals de desktopversie. Je krijgt een reeks posters te zien waarop je kunt tappen om meer informatie te zien. Ook kun je meteen gaan kijken. De film wordt dan meteen als torrent gestreamd naar je iPhone of iPad.

Popcorn Time iOS: wat heb je nodig?

Om Popcorn Time te kunnen gebruiken heb je een Windows-desktop en een iPhone of iPad nodig. In de loop van april 2015 verschijnt er software voor Mac OS X. De installatie verloopt via een installatieprogramma op de desktop, waardoor een jailbreak niet nodig is. De software zal in de toekomst mogelijk worden voorzien van een VPN-functie, zodat je het anoniem kunt gebruiken. Maar dat maakt de verbinding wel een stuk trager.

Popcorn Time voor iPhone: waarom niet via App Store installeren?

Je kunt Popcorn Time niet in de App Store vinden, maar zult moeten installeren via desktopsoftware. De makers vermoeden waarschijnlijk dat Apple de app toch niet zal goedkeuren, vanwege de mogelijkheid om de nieuwste films en series te bekijken. Toch keurde Apple eerder de app Live TV-kijken wél goed, terwijl daar ook allerlei content in zit waar je normaal voor moet betalen (zoals betaalde voetbalzenders).

Er zijn mensen die beweren dat het gebruik van Popcorn Time in Nederland en België niet is toegestaan, omdat je bestanden zowel uploadt als downloadt. Tegelijk zijn er mensen die vinden dat de dienst technisch gezien legaal is, omdat je alleen maar streamt en de content niet opslaat. We zullen ons op iCulture buiten deze juridische discussie houden, omdat we vinden dat mensen volwassen genoeg zijn om te beslissen of ze Popcorn Time willen gebruiken. Hoe je er ook over denkt, de Nederlanders hebben Popcorn Time al massaal omarmd: er zouden meer dan 1,3 miljoen apparaten in Nederland zijn, waarop de software al is geïnstalleerd. Overigens pleitte Tim Kuik van de Stichting BREIN juist vandaag dat de overheid meer moet doen tegen diensten zoals Popcorn Time.

Er is nog een ander punt om rekening mee te houden. Apps die je via de normale App Store binnenhaalt worden gecontroleerd door Apple. Bij Popcorn Time is dat niet het geval: Apple heeft de code niet bekeken of gecontroleerd op mogelijke beveiligingsrisico’s. Je vertrouwt het bedrijf achter Popcorn Time dat ze niets kwaads in ze zin hebben. Dat is nogal lastig, want het team werkt met anonieme ontwikkelaars, die voor deze software hebben samengewerkt met een ander ontwikkelaarsteam, dat ook anoniem is. Je weet dus niet met wie je in zee gaat.

De ontwikkelaarsrichtlijnen van Apple zijn bedoeld om je te beschermen en dat is niet voor niets. Dat je tijdens het installeren de iPhone in vliegtuigmodus moet zetten, heeft daar mee te maken. Dat voorkomt dat de iPhone kan controleren of het gebruikte certificaat geldig is. Het team achter Popcorn blijkt namelijk gebruik te maken van verlopen en ingetrokken certificaten, schrijft Wired. Alleen is nog onduidelijk hoe ze het voor elkaar krijgen om die oude certificaten toch geaccepteerd te krijgen. De kans is aanwezig dat Apple er op termijn een stokje voor steekt.

Popcorn Time op de Apple TV

De Popcorn Time iOS-app werkt samen met de Apple TV. Ook ondersteunt de app AirPlay, zodat je alle films en series op het tv-scherm kunt bekijken. Net als op de iPad verschijnen de films en series verschijnen als posters in de app. Tik je op een poster, dan krijg je meer informatie te zien. Je kunt ook ondertiteling en afspeelkwaliteit instellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 april 2015, 22:17
Categorie Apps
Onderwerp video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.