Patent beschrijft iBeacons voor auto’s: locatie traceren, functies aanroepen

Een nieuw patent van Apple beschrijft een volgsysteem voor auto's gecombineerd met slimme functies.

Patent om auto 'slim' te besturenApple heeft een patent gekregen op een accessoire waarmee auto’s met behulp van een iPhone ‘bestuurd’ kunnen worden. Het systeem combineert functies van Find My iPhone om de locatie van een auto te traceren met specifieke functies zoals het openen van de kofferbak en het verwarmen van de auto. Het zou zelfs mogelijk zijn om automatisch bij het passeren van de auto de kofferbak te laten openen om boodschappen in te laden, terwijl de rest van de autoportieren gesloten blijft.

Door een signaal uit te zenden naar een mobiel apparaat, bijvoorbeeld een iPhone, kan de locatie van het voertuig getraceerd worden. Daarmee lijkt het systeem op Find My iPhone, waarmee je iOS-apparaten en Macs op afstand kunt volgen. Het idee in de 15 pagina’s tellende patentaanvraag gaat nog een stap verder. Als het voertuig en de gebruiker dicht genoeg bij elkaar in de buurt zijn, kan een tweede signaal extra functies uitvoeren. Apple noemt als voorbeeld het openen, ontdooien en verwarmen van de auto. Maar het inschakelen van stoelverwarming en het openen van de kofferbak, zoals bij veel moderne auto’s al met de afstandsbediening kan, behoort volgens Apple tot de mogelijkheden.

In iOS kunnen ontwikkelaars zogeheten geofences aanmaken, wat inhoudt dat er zodra je op een bepaalde locatie komt of die verlaat bepaalde handelingen worden uitgevoerd. Een bekend voorbeeld is de Herinneringen-app, waarin je bijvoorbeeld kan instellen dat je bij het verlaten van je huis een herinnering wilt ontvangen dat je nog melk in de supermarkt moet halen. Het door Apple beschreven systeem voor voertuigen werkt op een soortgelijke manier. Met de iPhone kunnen een of meerdere geofences worden aangemaakt, die gebaseerd zijn op de locatie van de auto. Bijvoorbeeld in een cirkel van 2-3 meter rondom de auto.

Geofences kunnen ook op basis van tijd werken. Op basis van je locatie en snelheid kan bepaald worden hoe snel je loopt en nog van het voertuig verwijderd bent. Ondertussen kan dan al wel de verwarming worden ingeschakeld zodat je meteen warm zit als je wegrijdt. Daarmee borduurt het idee ook voort op iBeacons, een nieuw systeem van Apple dat met behulp van Bluetooth Low Energy in winkels aanbiedingen en relevante informatie naar een iPhone kan pushen.

ibeacon patent auto

Het patent werd al in juni ingediend, maar pas in november toegewezen en gepubliceerd. Opvallend is wel dat het patent alleen in Europa is geregistreerd. Apple registreert patenten simpelweg om bepaalde ideeën te claimen. Het is niet gezegd dat het ook daadwerkelijk tot een (nieuw) product zal leiden. Apple kondigde eerder al iOS in the Car aan, waarmee iOS-apparaten eenvoudiger met auto’s verbonden kunnen worden. De eerste auto’s met ondersteuning hiervoor komen begin volgend jaar op de markt. Uiteindelijk moet dit systeem ertoe leiden dat iOS echt in auto’s ingebouwd wordt.

In 2011 schreven we al over een Kickstarter-project dat met behulp van een klein Bluetooth-accessoire en een speciale app in staat zou zijn om de locatie van een voertuig te traceren.

MacRumors

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 december 2013, 11:15
Categorieën Accessoires, Apple
Onderwerpen auto, ibeacons, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.