iphoto-app-overstappen

Overstappen van iPhoto naar Foto-app in iOS 8

Apple ondersteunt iPhoto niet langer in iOS 8. Het betekent dat je gedwongen moet overstappen naar de Foto-app, waar sommige functies in zijn opgenomen. Maar niet alle.

Als je iOS 8 installeert, kun je niet langer de iOS-versie van iPhoto gebruiken. Je moet gedwongen overstappen van iPhoto naar de standaard Foto-app. Probeer je toch iPhoto te starten, dan krijg je onderstaande melding. Wat valt eraan te doen?

overstappen van iPhoto naar Foto-app

iPhoto verdwijnt ook op de Mac

Apple heeft eerder dit jaar al duidelijk gemaakt dat ze willen stoppen met iPhoto. Op de Mac zullen iPhoto en Aperture verdwijnen, maar de vervanger is pas begin 2015 verkrijgbaar. Vandaar dat iPhoto op de Mac nog steeds werkt, ook in OS X Yosemite. Pas als de nieuwe Foto-app voor de Mac verschijnt moet je overstappen.

Waarom wil Apple eigenlijk ermee stoppen? Een echte verklaring hebben we nog niet gekregen van Apple en de kans is klein dat die nog komt. Apple zegt simpelweg dat er is besloten dat je moet overstappen – ongeacht wat de beweegredenen daarachter zijn. Maar we kunnen wel gissen. Eigenlijk is iPhoto een beetje achtergebleven. Zelfs de iPhoto-app voor iOS mist een aantal functies zoals synchroniseren via iCloud en samenwerking met andere online diensten van Apple. Door nu iedereen te dwingen om naar de Foto-app over te stappen – die wel betere iCloud-functies heeft – lossen ze dit in een keer op. Al zul je nu wel even door de zure appel heen moeten bijten. Voor de iOS-versie van iPhoto hebben heel wat mensen nog €4,49 betaald.

iPhoto voor iOS: definitief einde

Op iPhone en iPad moet je nu al afscheid nemen van iPhoto, als je de update naar iOS 8 hebt gemaakt. Je kunt de iPhoto-app wel opnieuw installeren, maar hij functioneert niet meer. Alle iPhoto-foto’s en de aanpassingen die je met iPhoto hebt gedaan, vind je voortaan terug in de Foto-app. De iPhoto-app kun je meteen weggooien nadat je de migratie hebt uitgevoerd. Je hebt er niets meer aan.

foto migratie iphoto foto appApple legt in een supportdocument uit hoe je het beste de overstap van iPhoto naar Foto’s kunt maken. Een deel van de functies uit iPhoto is overgeheveld naar de Foto-app. Dat geldt bijvoorbeeld voor fotoboeken, webverslagen en diashows, die voortaan worden getoond als normaal album.

Tegelijk zijn in de Foto-app van iOS 8 enkele nieuwe bewerkingsfuncties toegevoegd. Je kunt ze dankzij extensies nog verder uitbreiden, want voortaan kun je rechtstreeks vanuit de Foto-app allerlei bewerkingen uitvoeren met apps van derden.

Overstappen van iPhoto naar Foto

iphoto-plakboekBij het migreren van je iPhoto-collectie zullen alle foto’s die nog niet in de Foto-app zitten, worden overgezet. Ook zullen fotobewerkingen worden meegestuurd. Bij die bewerkingen zullen er steeds twee foto’s worden bewaard: de originele foto en de foto met bewerkingen. Je zult dus als het goed gaat helemaal niets kwijtraken. Tenminste, wat de fotobewerkingen betreft. Had je een speciaal webalbum of een diashow gemaakt voor je huwelijks- of babyfoto’s, dan heb je nu een simpele collectie foto’s. Alle extra functies uit iPhoto ie je gebruikte, bijvoorbeeld digitale plakboeken (zie afbeelding), ben je kwijt. Het met zorg samengestelde plakboek is omgezet naar een schoenendoos met digitale foto’s.

Wat jammer is, is dat Apple gebruikers er eigenlijk nauwelijks voor gewaarschuwd heeft. Pas na de overstap naar iOS 8 kom je erachter dat iPhoto niet meer op te starten is. Dezelfde radicale stappen heeft Apple eerder gedaan bij iMovie, Final Cut Pro en iWork: plotseling zijn geavanceerde functies weggehaald of vervangen. Een keuze heb je niet. Bij het opstarten van iPhoto krijg je een pop-up om de migratie te starten. Weiger je, dan zal de pop-up opnieuw verschijnen zodra je weer iPhoto opstart. Er is geen ontkomen meer aan: je moet overstappen naar de Foto-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 september 2014, 10:00
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen fotografie, iphoto

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.