extensies

Extensies in iOS 8: wat kun je ermee?

Extensies in iOS 8 vormen een belangrijke vernieuwing. Wat zijn extensies zoals widgets en action-extensies precies en hoe

extensiesIn iOS 8 kun je voor het eerst extensies gebruiken. Extensies vormen een belangrijke vernieuwing in iOS 8. Apps kunnen onderling communiceren en data uitwisselen, zonder dat de beveiliging in gevaar komt. Dankzij de nieuwe functie ‘Extensibility’ worden opeens allerlei nieuwe toepassingen mogelijk, zoals widgets, alternatieve toetsenborden en toegang tot apps vanuit andere apps. Extensibility is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal technologieën waarmee ontwikkelaars hun apps breder toegankelijk kunnen maken en apps onderling laten communiceren.

Voorheen was iOS een vrij gesloten platform: apps werkten in een sandbox, een afgesloten omgeving waarbij ze geen toegang hebben tot andere apps. Dat zorgde voor extra veiligheid, want apps kunnen niet zomaar informatie van allerlei andere apps opvragen. Maar het maakte iOS ook inflexibel: je was bijvoorbeeld verplicht om het standaardtoetsenbord van Apple te gebruiken. En als je een document in een andere app wilde openen moest dat via een omweg. Om de fotobewerkingsfuncties van Camera+ te gebruiken moest je de app Camera+ openen. Met extensies wordt dat anders: straks kun je vanuit de standaard Foto-app in iOS gebruik maken van de bewerkingsfuncties van je favoriete foto-app, bijvoorbeeld Camera+.

7 verschillende extensies

In iOS 8 werken apps nog steeds in een afgeschermde omgeving, een sandbox. Maar de extensies kunnen als doorgeefluik fungeren. Je kunt bijvoorbeeld vanuit een willekeurige app wachtwoorden opvragen die je in de app 1Password bewaart, zonder dat je de 1Password-app hoeft te openen. Zelf houd je altijd het initiatief. De PayPal-app kan geen wachtwoorden uit 1Password opvragen, tenzij je zelf opdracht hebt gegeven.

extensies ios 8

Er zijn meerdere extensies, gekoppeld aan bijvoorbeeld delen van informatie, toetsenborden en notificaties. In onderstaande lijst zie je welke onderdelen van iOS 8 extensies aankunnen:

  • Today: op het Vandaag-tabblad van het Berichtencentrum kun je updates lezen en snel een taak uitvoeren. Zo’n extensie voor het Vandaag-tabblad heet ook wel widget.
  • Share: informatie delen met anderen of naar een website sturen.
  • Action: content bewerken of bekijken vanuit een andere app (bijvoorbeeld 1Password, dat we hierboven noemden).
  • Photo Editing: een foto of video bewerken binnen de Foto-app (bijvoorbeeld met Camera+, dat we hierboven noemden).
  • Document Provider: toegang tot bestanden.
  • Custom Keyboard: de mogelijkheid om het standaard toetsenbord te vervangen door een aangepast toetsenbordje, ook in allerlei apps van derden.

Daarnaast is er een extensie die alleen in OS X voorkomt:

  • Finder Sync: informatie tonen over de synchronisatiestatus van een bestand in Finder.

WeatherPro widget iOS 8Sommige extensies hebben al veel aandacht gekregen, bijvoorbeeld de nieuwe widgets in het berichtencentrum en de alternatieve toetsenborden. Dit zijn ook de voorbeelden die mensen het meest aanspreken. Voor de meeste mensen zal het bovenstaande lijstje vooral heel abstract klinken. Toch is het eigenlijk heel eenvoudig: extensies in iOS 8 betekenen, dat je niet langer vastzit aan de acties die Apple aanbiedt. Je hoeft niet te wachten tot Apple een bepaalde functie breed beschikbaar stelt in iOS 8, je bouwt het gewoon zelf. Elke ontwikkelaar kan een actie-extension bouwen, die samenwerkt met andere apps of informatie opvraagt uit andere apps.

Een voorbeeld: ben je in Safari bezig met het lezen van een webpagina en kom je op een pagina in een vreemde taal terecht, dan open je de deelfunctie en bladert naar de Bing Translate-extensie. De hele pagina wordt vervolgens vertaald. Het enige wat Microsoft hoeft te doen, is een actie-extensie voor de Bing-app maken. En omdat de deelfunctie (zie afbeelding) vanuit alle apps bereikbaar is, kun je zo’n extensie in alle andere apps gebruiken. Om te voorkomen dat je verzuipt in al die extensies, worden alleen de extensies getoond die in een bepaalde context van pas komen. Heb je tekst geselecteerd, dan krijg je geen extensies te zien die met afbeeldingen te maken hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen extensie, ios 8
Devices iPad, iPhone
Software iOS 10, iOS 11, iOS 8, iOS 9