Nieuws-app in iOS 9 op de iPad en iPhone.

Opinie: Wired geeft Apple Nieuws 4 dagen exclusiviteit (en waarom dat niet OK is)

Wired geeft Apple 4 dagen exclusiviteit bij bepaalde nieuwsartikelen. Het gaat daarbij om algemene onderwerpen. Bij iCulture vinden we dat niet kloppen.

Nieuws-app in iOS 9 op de iPad en iPhone.De afgelopen jaren wilde Apple ons doen geloven, dat het post-pc-tijdperk is aangebroken. Mensen gebruiken niet meer hun desktopcomputer, maar voeren steeds meer handelingen uit op hun tablet en smartphone. Dit jaar scherpen ze dat nog eens extra aan, met de komst van de Apple Nieuws-app. Nieuws lees je niet meer op een website, maar in een Flipboard-achtige app. Maar de macht van Apple heeft ook ongewenste consequenties. Mensen die artikelen van de populaire technologiewebsite Wired willen lezen, moeten beschikken over een iOS 9-toestel. Bepaalde artikelen zijn namelijk 4 dagen lang exclusief via Apple Nieuws te lezen. Daarmee zet Wired nogal wat vaste lezers in de kou.

4 dagen exclusiviteit voor Apple Nieuws

Wil je bijvoorbeeld dit artikel over de architectuur van New York lezen, dan krijg je op de desktop het volgende te zien:

THIS STORY IS being previewed exclusively on Apple News until Tuesday, September 22nd. Please check this page again at that time.

Vervolgens zie je een link, waarmee je Apple Nieuws op je iOS 9-toestel kunt openen – mits je in de VS zit.

Heb je een ouder toestel dat niet geschikt is voor iOS, zit je op een Mac, een PC, een Android-smartphone of op een ander apparaat dat niet op iOS 9 draait, dan kun je dit artikel dus pas op dinsdag 22 september lezen. Sterker nog: Apple zet mensen die toevallig niet in de VS wonen, ook buitenspel, want Apple Nieuws is officieel nog niet buiten de VS beschikbaar.

Exclusieve deals, ook bij algemene onderwerpen

Dat is raar. Als het artikel over iOS 9-bugs bij Amerikanen zou gaan, is te begrijpen waarom ze de content 4 dagen exclusief houden. Het gaat anderen immers niets aan dat iOS 9 nog wat kinderziektes heeft. Alleen zou Apple niet erg staan te springen om dat als ‘Apple News exclusive’ naar voren te schuiven. Het artikel in kwestie gaat over architect Bjarke Ingels, wiens carrière als een raket omhoog schiet. Zo’n artikel is voor een veel grotere groep mensen interessant. Het gaat over Newyorkse architectuur, waar je ook als Mac- of PC-gebruiker in geïnteresseerd zult zijn. Zelfs betalende abonnees kunnen het artikel niet inzien.

Wired is vast niet de enige publicatie die dergelijke afspraken met Apple heeft gemaakt. Bij Apple Music zagen we ook al dergelijke exclusieve deals, met artiesten die hun nieuwe single de eerste dagen alleen op Apple Music wilden horen. Alleen is er wel een verschil: b bij muzieknummers gaat het om entertainment, bij Wired gaat het om journalistiek.

Eerder zagen we ook al zo’n soortgelijke situatie bij The Daily, een nieuwe krant die exclusief op de iPad verscheen en inmiddels ter ziele is gegaan. Het verschil is dat The Daily zich alleen op de doelgroep van iPad-nieuwsconsumenten richtte, terwijl Wired al veel langer bestaat en een vaste schare lezers heeft, ook op andere platformen.

Was het een Apple-nieuwssite zoals Cult of Mac of iMore geweest (en iCulture wellicht, als Apple Nieuws ooit naar Nederland komt?), dan is exclusiviteit op iOS ook nog wel te verdedigen. Of zou Wired’s moederbedrijf Condéoon een flinke zak geld van Apple hebben gekregen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 september 2015, 10:34
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple nieuws, wired

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.