Ontwikkelaars op zoek naar nieuwe lettertypes vanwege nieuwe iPad

Door de hoge resolutie van het Retina-scherm van de nieuwe iPad lijken oude lettertypes niet langer mooi en moeten ontwikkelaars tijd steken in het vinden van nieuwe lettertypes.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iPad nieuwe scherm fontsNiet voor iedereen is het Retina-scherm van de nieuwe iPad wel en wee een zegen. Zo worden applicaties die al een tijd meegaan, ineens een stuk omvangrijker qua bestandsgrootte omdat ze nieuwe afbeeldingen herbergen in de nieuwe hoge schermresolutie. Ook voor ontwikkelaars levert het hoofdbrekens op. Omdat niet alle lettertypes mooi worden vergroot op de nieuwe iPad, moeten de makers van apps op zoek naar nieuwe fonts of zelf nieuwe ontwerpen.


Oliver Reichenstein, het brein achter de applicatie iA Writer, heeft het er de laatste tijd maar druk mee: het ontwerpen van een nieuw lettertypesoort dat meekan met de hoge resolutie van het nieuwe iPad-scherm. Via een tweet maakte de ontwerper het nieuwe font wereldkundig en daarmee ook een nieuwe factor waar ontwikkelaars opeens rekening mee moeten houden.

Ook ontwikkelaar FontShop, verantwoordelijk voor de app FontBook (App Store-link) over typografie, laat het verschil tussen letters zien op het iPad 2-scherm tegenover het Retina-display van de nieuwe iPad. De ontwikkelaar schakelde zelfs een nieuwe server in om oude lettertypes te berekenen naar hun nieuwe resolutie. [Vergroot onderstaande afbeelding voor het verschil]

FontBook_Screen_hi_low_vgl

Op de website Buzzfeed.com laat een ontwerper van lettertypes weten dat het ontwerpen en optimaliseren van fonts voor apps zijn voornaamste bezigheid is geworden. Het artikel stelt:

Nieuwe, superscherpe schermen zetten sommige lettertypes in een kwaad daglicht, of maken ze in ieder geval saai. Schermen lijken steeds meer op papier, dus app-ontwerpers worden gedwongen meer als traditionele ontwerpers te denken. Readability gaf het startschot door een aantal fonts van Hoefler & Frere-Jones te licenseren; een van de meest prestigieuze lettermakers in de wereld.

De concurrerende lees-app Instapaper is eveneens onlangs geüpdatet met een handvol nieuwe lettertypes die de applicatie prettiger leesbaar maken op het nieuwe scherm. Geen makkelijke taak volgens ontwikkelaar Marco Arment:

“Ik probeer al twee jaar geweldige lettertypes toe te voegen aan Instapaper. Je zult er van versteld van hoe lastig het is.”

Mocht je al beschikking hebben over de nieuwste iPad: ben jij al op lettertypes gestuit die niet meer meekunnen op het nieuwe scherm?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 maart 2012, 10:58
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen fonts, lettertype, nieuwe ipad, retinascherm
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.