Onduidelijkheid over muziekstreaming in iTunes Match

iTunes Match is mogelijk toch niet de langverwachte Spotify-concurrent. Apple ontkent dat de nieuwe dienst die afgelopen nacht voor ontwikkelaars live ging muziek kan streamen.

itunes matchSlecht nieuws voor een ieder die na vanochtend dacht dat iTunes Match, de muziek-clouddienst van Apple’s nieuwe iCloud, een heuse concurrent voor Spotify zou kunnen zijn. Afgelopen nacht startte Apple speciaal voor ontwikkelaars met een beta van iTunes Match. Als de dienst dit najaar beschikbaar komt, kun je voor 24,99 dollar per jaar bestaande nummers uit je iTunes-bibliotheek omzetten naar iTunes-muzieknummers. Door video’s waarin iTunes Match gedemonstreerd wordt, werd de suggestie gewekt dat muziek ook gestreamd kan worden. Apple zelf ontkent echter in alle toonaarden en stelt dat muziek nog steeds fysiek opgeslagen moet worden.

Er is echter onenigheid ontstaan over de betekenis van het woord streaming. Volgens Peter Kafka van AllThingsD levert Apple niet noodzakelijk een streamingdienst, maar gaat het om simultaan luisteren en downloaden. Voor de eindgebruiker is het verschil eigenlijk nauwelijks merkbaar. Kafka citeert ook een topman uit de muziekindustrie, die zegt dat Apple wel degelijk de rechten voor streaming heeft bemachtigd. De bron zegt dat het een “filosofische/ontwerpkwestie aan de kant van Apple is”.

Apple heeft iCloud en iTunes Match afgelopen juni aangekondigd, maar was daarbij niet erg duidelijk hoe het nou precies in zijn werk zou gaan. Eén ding was wel duidelijk: iTunes Match is niet de streaming-muziekdienst van Apple waar iedereen al zo lang op had gewacht. De verrassing was dan ook groot toen vanochtend bleek dat muziek streamen met iTunes Match wel mogelijk zou zijn.

De verwarring wordt veroorzaakt door een demonstratievideo van Insanely Great Mac, waarin het lijkt alsof muziek van Apple’s servers naar een iPhone gestreamd kan worden. Een woordvoerder van Apple liet vanavond tegenover All Things D weten dat dit níet het geval is en dat de track in het desbetreffende filmpje tegelijkertijd afgespeeld en gedownload wordt. Met andere woorden: je kunt al luisteren terwijl de rest van het nummer nog gedownload wordt.

Het verschil zit ‘m in de manier waarop Apple’s dienst werkt. De traditionele streaming-diensten hebben voortdurend verbinding met de server waar het nummer op staat en bufferen slechts een klein gedeelte van het nummer. Apple’s oplossing daarentegen houdt in dat het nummer volledig gedownload wordt op het moment dat de stream start. Zoals het lijkt wordt het nummer tijdelijk op het apparaat opgeslagen. Dit blijkt uit onderstaande video, waarin een iPod touch in vliegtuigmodus wordt gezet. Het nummer dat eerder afgespeeld is, kan nog steeds afgespeeld worden. Pas nadat geprobeerd is om een ander nummer af te spelen, wordt blijkbaar die tijdelijke opslag gewist en is het afspelen van het eerste nummer niet meer mogelijk zonder internetverbinding.

In tegenstelling tot muziek-clouddiensten zoals die van Google en Amazon, moet voor iTunes Match je muziek nog steeds fysiek opgeslagen zijn. Apple maakt het alleen mogelijk om nummers die je niet in de iTunes Store hebt gekocht om te zetten naar iTunes-muzieknummers. Opvallend is alleen wel dat Apple de rechten om streaming muziek te kunnen aanbieden gewoon in haar bezit heeft. Dit stelt althans een executive van een platenmaatschappij tegenover All Things D. Het zou dan ook een bewuste keuze van Apple zelf zijn, aldus deze persoon.

Die keuze zou onder meer voortkomen uit het feit dat Apple de netwerken van telecomproviders niet vertrouwt als het gaat om het streamen van muziekbestanden. Aan de andere kant wil Apple dat gebruikers entertainment consumeren en daar hoort een goede gebruikerservaring bij. Die goede gebruikerservaring zou gegarandeerd kunnen worden door de muziekbestanden op het apparaat op te slaan. Apple wil met iTunes Match de bugs uit het ecosysteem halen en dit bovendien verbeteren, verklaart de executive.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 augustus 2011, 22:46
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen itunes match, itunes store, streaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.