Onderzoekers laden telefoon op met statische elektriciteit

In een nieuw onderzoek beschrijven Chinese onderzoekers een manier om je iPhone op te laden met statische elektriciteit.

Statische elektriciteitEen lege iPhone-accu midden op de dag kan knap vervelend zijn. Om dit te voorkomen is er een lucratieve handel in noodbatterijen ontstaan, waaronder iPhone-hoezen met ingebouwde accu’s of zelfs iPhone-laders met hendeltjes. Als het aan Chinese onderzoekers aan de universiteit van Peking ligt, zal het uiteindelijk mogelijk worden om je iPhone op een totaal andere manier op te laden: door te wrijven of tappen op de achterkant van de iPhone.

De onderzoekers gebruiken daarvoor statische elektriciteit, die wordt opgewekt door te tappen of te wrijven op de achterkant. In de publicaties over het onderzoek wordt het systeem als volgt beschreven:

Als een vinger tapt over het wrijvingsgebied en dat loskomt, ontstaat er een connectie tussen de twee die statisch geladen wordt door het verschil in elektronen-aantrekking. De huid van een vinger is geneigd om elektronen door te geven tijdens contact. Eenmaal statisch geladen opereert het als een elektrostatische generator. Door meermaals te tappen en je vinger van het oppervlak te verwijderen wordt een elektrische lading heen en weer bewogen tussen de inductie-electrode en de geladen vingerhuid.

Volgens de onderzoekers kan het systeem worden ingezet om meerdere apparaten op te laden. Daarbij verwijzen ze onder andere naar mobiele telefoons en smartwatches. Een toekomstige implementatie in een nieuwe iPhone is niet uitgesloten, maar tegelijk lijkt Apple niet erg happig om alternatieve oplaadmethoden te gebruiken. Apple-topman Phil Schiller zei in 2012 nog, dat hij het nut hiervan niet inzag. Daar zat echter een praktisch argument achter: een draadloos oplaadsysteem zou alsnog op het stopcontact aangesloten moeten worden, waardoor je net zo goed de iPhone zelf kunt aansluiten.

Via The Register, foto: Ken Bosma (cc)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 maart 2014, 17:00
Categorie Achtergrond
Onderwerp opladen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.