OV-passagiers

NS Reisplanner-app toont nu vrije zitplaatsen in de trein

Functie van start op eerste traject

NS toont in de Reisplanner Xtra-app het aantal vrije zitplaatsen in een trein. Hierdoor kun je drukte vermijden en is het makkelijker om een vrije plek te vinden. Het eerste traject is nu voorzien van deze zitplaatszoeker.

Treinreizigers kunnen vanaf nu precies zien waar je nog kunt zitten in de trein. Met sensoren in het spoor kan NS zien welke treinstellen bomvol zitten tijdens de spits en waar nog vrije plekken zijn. De functie werd vorig jaar al aangekondigd, maar is nu bij de eerste trajecten te gebruiken. Door middel van kleurtjes zie je precies waar in de trein de meest vrije plaatsen beschikbaar zin. De oplossing is bedacht door data-analisten Sophie Verberne en Cyriana Roelofs, die deelnamen aan een hackathon van NS.


OV-passagiers

NS-app toont vrije zitplaatsen

Voor de zitplaatszoeker maakt de NS gebruik van sensoren in het spoor die het gewicht van de trein meten. “Uitgaande van het gemiddelde gewicht van een reiziger en het aantal stoelen, weet je direct hoeveel mensen er in de trein zitten en staan en waar precies ze zich bevinden”, aldus de bedenkers. In de NS Reisplanner Xtra-app is nu te zien in welke treinen nog de meeste plaatsen zijn. De app geeft niet aan hoeveel stoelen er precies vrij zijn, maar dankzij de kleurtjes zie je wel waar in de trein het het minst druk is. In de toekomst gaat de NS ook het klimaatsysteem in de trein gebruiken om aan te geven waar het het drukst is.

De functie is vanaf vandaag te gebruiken op het traject Arnhem – Den Bosch. De NS heeft voor dit traject gekozen omdat het hier vaak voorkomt dat reizigers aan één kant van de trein staan. Hierdoor lijkt het dus extra druk in de trein, terwijl er verderop nog voldoende plaats is. Uit onderzoek van de NS blijkt dat in 30% van de treinen de reizigers staan, terwijl er verderop nog plek is om te zitten.

NS Reisplanner zitplaatsen.

Het traject tussen Arnhem en Den Bosch is nu een testtraject, maar de NS heeft al aangegeven dat ze de zitplaatszoeker op meer trajecten gaan introduceren, onder andere bij Nijmegen. Je vindt de zitplaatszoeker nu dus op het traject tussen Arnhem en Den Bosch. Kies in dat traject een Sprinter en ga naar de details van de trein. De complete trein wordt nu in kaart gebracht, met daaronder de kleuren om aan te geven hoe druk het is.

Als dagelijkse treinreiziger is een zitplaats vaak een onbereikbaar ideaal, zeker als je ergens halverwege het traject opstapt. Met deze nieuwe functie weet je in ieder geval waar je nog de meeste kans maakt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 10 april: De zitplaatszoeker is nu beschikbaar op het eerste traject. Het artikel is hiervoor aangepast en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 april 2018, 9:31
Bron Bron NS
Categorie Apps
Onderwerpen ns, ns reisplanner, trein
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.