Nog meer aanwijzingen voor videochatten in iPhone OS 4 gevonden

In iPhone OS 4 zijn nog meer aanwijzingen voor videochatten gevonden. Zo ontdekte men verwijzingen naar chatroomfunctionaliteiten, functie-aanroepen van een chatapplicatie en test Apple momenteel een video conferencing service. Tot slot zouden ook de iPad en de iPod touch in het najaar allebei een update krijgen waarbij een camera wordt toegevoegd.

ichat mobileNadat vrijdag al een verborgen iChatAgent-proces en verschillende IM-frameworks in de nieuwe iPhone OS 4-software werden aangetroffen, ontdekte 9to5Mac vandaag nog meer aanwijzingen die erop wijzen dat videochatten met de nieuwe iPhone-software mogelijk zal zijn. De website vond onder meer verwijzingen naar moderators, versleutelde videogesprekken en andere features die mogelijk ook door ontwikelaars in eigen applicaties gebruikt kunnen worden.

Een van de dingen die de website vond is een map met de naam ‘Conference.framework’ met daarin de geluidjes waarmee een gebruiker gewaarschuwd wordt dat er een verzoek voor een videogesprek is. Deze blijken exact hetzelfde te zijn als die van de iChat-applicatie op de Mac. Ook vond men een bestand (CoreLocalizable.strings) waarin strings staan die te maken hebben met video, chat rooms, moderator en encryption. Dit bestand zou de standaard aanroepen bevatten die een iChat-applicatie zou moeten kunnen maken.

Conference.framework voor videochatten in iPhone OS 4
Opvallend is de vermelding van moderator in het bestand. 9to5Mac denkt dat Apple wellicht zelf plannen heeft om chatrooms te gaan hosten. Het nieuwe Game Center en de mogelijkheid om tijdens het gamen audio- en videochats te kunnen voeren klinken als een interessante combinatie. In zo’n geval zal de aanwezigheid van moderators die een oogje in ‘t zeil houden logisch zijn, want Apple zal niet willen dat de chatrooms uitgroeien tot een soort van Chatroulette-achtige service, zo denkt de website.

Momenteel is het gevonden chatframework nog een zogenaamde private API, wat wil zeggen dat deze alleen door Apple gebruikt mag worden. Maar het is niet uitgesloten dat Apple dit uiteindelijk ook openstelt voor ontwikkelaars, zodat ook zij chat-functionaliteit in bijvoorbeeld games kunnen inbouwen. Volgens 9to5Mac moet het mogelijk worden om op een iPhone zowel één-op-één-videogesprekken als ook gesprekken met meerdere personen te kunnen voeren, zogenaamde conference calls.

Video conferencing in iPhone OS 4
De website ontdekte zelfs dat Apple momenteel iPhone video conferencing services aan het testen is. Omdat niet duidelijk is hoe dit precies in zijn werk gaat, is het de website nog niet gelukt om ook daadwerkelijk een groepsgesprek op te zetten, maar één actieve module, VCInit, waardoor het proces wordt aangestuurd, zou momenteel wel toegankelijk zijn via: https://17.254.3.138/WebObjects/VCInit.woa/wa/. Tevens zou Apple naar verluidt ook intern testen met videochatten op drie verschillende servers aan het uitvoeren zijn.

Tot slot heeft de website ook nog eens gehoord dat de iPad en de iPod touch in het najaar allebei een update met camera krijgen. Dan komt ook iPhone OS 4 voor de iPad beschikbaar. De versie voor de iPhone en iPod touch zal deze zomer al verkrijgbaar zijn. Nu er zoveel aanwijzingen zijn voor videochatten, lijkt het haast onvermijdelijk dat de nieuwe iPhone een tweede camera zal krijgen. De meest voor de hand liggende reden om een camera op de voorzijde toe te voegen is het voeren van videochats. En met Voice over IP op de achtergrond lijkt ook video binnen handbereik.

Via: 9to5Mac

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2010, 7:29
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen chatten, instant messaging, ipad, iphone os 4, ipod touch, videochat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.