Steve Jobs reageert op kritiek op nieuwe iPhone SDK: liever lock-in

Apple CEO Steve Jobs heeft in een e-mailtje aan Greg Slepak uitgelegd waarom Apple ervoor kiest code-compilers zoals die van Adobe te blokkeren. Hij sluit zich aan bij de mening van John Gruber.

greg slepakTerwijl topmensen van Adobe in het openbaar op weblogs en interviews praten over de gang van zaken rond Apple’s verbanning van Flash-compilers, kiest Apple’s CEO Steve Jobs ervoor om met willekeurige gebruikers te e-mailen. Misschien beantwoordt Jobs maar één procent van zijn e-mail zelf, maar daardoor komen zijn zeldzame e-mailtjes wél steeds in de publiciteit. Het blijft door die werkwijze ook een mysterie of Jobs zelf iets heeft gezegd, of dat het aan de rijke fantasie van de geluksvogel (of een assistent van Jobs) is ontsproten. Greg Slepak (foto) beweert een correspondentie met Steve Jobs te hebben gevoerd, waarin hij ingaat op vragen over Apple’s recente keuze om compilatietools van andere platformen te verbieden. De wijziging heeft onder andere impact op Adobe’s Flash-compiler, waarmee je Flash-applicaties kunt omzetten naar native iPhone-applicaties.

Jobs verwijst naar een artikel van John Gruber op Daring Fireball, waarin wordt gelegd waarom Apple ervoor heeft gekozen. In het artikel staat dat Apple controle wil over het ontwikkelen voor iPhone OS. Cross-platformoplossingen zorgen ervoor dat Apple’s aanbod niet meer zo exclusief is: met hetzelfde gemak maak je een applicatie voor een reeks andere platformen. Een lock-in is dan niet meer mogelijk, omdat je bij overstap naar Android, Windows Phone 7 en Blackberry dezelfde app kunt blijven gebruiken. De iPhone heeft dan geen voordeel meer ten opzichte van de andere platformen.

Een ander punt is dat een allesoverkoepelend platform buiten Apple’s controle ligt. Als Apple nieuwe functies in iPhone OS toevoegd, zullen de toolkits dat pas in een later stadium kunnen toevoegen. De toolkitmaker bepaalt dan wanneer applicaties van derden ook over die nieuwe functionaliteit kunnen beschikken. Die controle houdt Apple liever in eigen hand. Tenslotte beweert Gruber ook nog dat cross-platformoplossingen zelden kwalitatief hoogwaardige apps opleveren.

Nadat correspondent Greg Slepak de gebruiksvoorwaarden van de SDK nogal onsubtiel met ‘onzichtbare kanker’ had vergeleken, antwoordde Steve:

We think John Gruber’s post is very insightful and not negative:

http://daringfireball.net/2010/04/why_apple_changed_section_331

Steve

Greg stuurde een reactie, waarin hij stelde dat Apple evil is en de creativiteit beperkt, waarna Steve (of zijn assistent) antwoordt:

We’ve been there before, and intermediate layers between the platform and the developer ultimately produces sub-standard apps and hinders the progress of the platform.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2010, 11:08
Categorie Apps
Onderwerpen kritiek, sdk, steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.