Nieuw op de iPad na iOS 5: gesplitst of zwevend toetsenbord

Met ingang van iOS 5 op de iPad heb je de keuze uit meerdere soorten toetsenborden. Naast het standaard keyboard is er een zwevend toetsenbord en een gesplitst toetsenbord.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iPad iOS 5 Zwevend toetsenbordDe gisteren uitgebrachte systeemsoftware iOS 5 brengt natuurlijk een hoop mogelijkheden met zich mee voor de iPad, de iPhone en de iPod touch. Één specifieke iPad-mogelijkheid willen we even uitlichten. Dat is de optie om het toetsenbord te laten zweven over het scherm óf het op te delen in twee gedeelten. De beide mogelijkheden zijn automatisch op de iPad geactiveerd na de installatie van iOS 5.


Je kan de opties voor het zwevende of gesplitste toetsenbord vinden door de toetsenbordknop rechtsonder op het toetsenbord een tijdje ingedrukt te houden. Er verschijnt dan en menu met de opties Zwevend en Splits. De opties zijn te gebruiken in de verticale en horizontale stand van de iPad. Je kan ten alle tijde terug naar het oude vertrouwde toetsenbord met de keuze ‘In basis’ onder de toetsenbordknop. Die zie je pas als je in een van de twee andere standen werkt.

iPad iOS 5 Zwevend toetsenbord

Het zwevende toetsenbord is vooral handig als je de iPad in verticale stand houdt. Als je bovenin het scherm iets schrijft, kun je zo het toetsenbord dichterbij de tekst brengen. Daardoor hoef je minder van beneden naar boven te kijken. In de horizontale stand neemt het zwevende toetsenbord wel heel veel ruimte in op het midden van het scherm. In deze stand zal de nieuwe mogelijkheid in het bijzonder handig zijn voor mensen die een leesbril nodig hebben. Overigens gaat het toetsenbord automatisch mee als je schakelt tussen de twee standen.

iPad iOS 5 Gesplitst toetsenbord

Het gesplitste toetsenbord knipt het normale toetsenbord niet alleen door het midden, maar is ook veel kleiner dan het normale en zwevende toetsenbord. Aan de linkerkant staan de letters QWERT en aan de rechterkant tref je YUIOP en de backspace-knop. Op het doormidden hakken van het toetsenbord na, is er aan de indeling niks veranderd. De toetsenbordknop staat nog steeds rechtsonder, net onder de rechter shift-knop die weer onder de Return-knop staat. Het gesplitste toetsenbord schakelt ook automatisch mee van horizontaal naar verticaal en vice versa. Daarbij verandert de omvang van de knopjes niet. Het grootste voordeel van deze variant is dat er meer ruimte is voor de tekst op het scherm, al is de kans wel aanwezig dat een van de twee stukken toetsenborden de tekst overlapt.

Overigens is er nog een mooiere manier om het zwevende toetsenbord te veranderen in het gesplitste toetsenbord. Je kan het zwevende toetsenbord ‘uit elkaar trekken’ met twee vingervegen naar de zijkanten van het scherm. Vanuit het gesplitste toetsenbord kun je de twee helften weer naar elkaar toe vegen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.