Schrijf sneller met trefwoorden in iOS 5

We horen op het moment veel over grote nieuwe toevoegingen in iOS 5 zoals het berichtencentrum en iCloud, maar er zijn ook een hoop kleine toevoegingen die erg handig zijn. Een daarvan is de trefwoordenlijst, die je bij het instellingenscherm van je iPhone kunt vinden. Hiermee kun je korte trefwoorden koppelen aan lange woorden en […]

Trefwoorden iOS 5We horen op het moment veel over grote nieuwe toevoegingen in iOS 5 zoals het berichtencentrum en iCloud, maar er zijn ook een hoop kleine toevoegingen die erg handig zijn. Een daarvan is de trefwoordenlijst, die je bij het instellingenscherm van je iPhone kunt vinden. Hiermee kun je korte trefwoorden koppelen aan lange woorden en zinnen, zodat deze automatisch op een invulscherm verschijnen. Op deze manier heb je slechts een paar letters nodig om bijvoorbeeld je e-mailadres of telefoonnummer in te tikken.

Je vindt de trefwoordenlijst onder de Toetsenbord-optie in het Instellingen-menu van je iPhone. Wanneer je iOS 5 net hebt geïnstalleerd staat er slechts één trefwoord: ‘ikz’. Tik je dit in met het virtuele toetsenbord van je iPhone, dan krijg je een tekstbubbel te zien met de zin “Ik kom zo!”. Druk op spatie en de hele zin verschijnt in een keer op je scherm. Je kunt zelf afkortingen koppelen aan langere zinnen, woorden en zelfs cijfercombinaties, iets dat vooral handig is voor dingen die je erg vaak moet typen. Je eigen trefwoorden maak je als volgt:

Trefwoorden iOS 5

  1. Druk op ‘Nieuw trefwoord…’
  2. Vul wat je snel wil kunnen typen in bij het kopje ‘Zin’
  3. Geef bij ‘Trefwoord’ aan wat voor lettercombinatie je wil gebruiken
  4. Druk op ‘Bewaar’

Door je e-mailadres hier te koppelen aan de lettercombinatie ‘EML’, hoef je alleen nog maar die drie letters gevolgd door een spatie in te voeren om je adres in een invulscherm tevoorschijn te krijgen. Passeer je op je iPhone geregeld registratieformulieren voor leuke nieuwe apps waar een mailadres vereist is, dan bespaar je hierdoor aardig wat tijd en moeite. Koppel je straatadres aan ‘ADRS’ en je telefoonnummer aan ‘TLFN’ en ook dat zal je getik besparen wanneer je ze ergens moet invullen.

De door Apple beoogde mogelijkheden bieden natuurlijk ook het nodige gemak. Zo kun je internetafkortingen zoals ‘THX’ en ‘BRB’ koppelen aan volledige uitspraken, zoals “bedankt” en “ben zo terug”.

Tipgever: Miekanos

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 oktober 2011, 16:20
Categorie iOS
Onderwerp ios 5

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.