Netflix op tv

Netflix experimenteert met versneld afspelen van films en series

Anderhalf keer zo snel bingewatchen
Netflix is bezig met het testen van een functie die al populair is op YouTube: het versneld afspelen van video's. Het wordt daarbij mogelijk om met een snelheid van 1,5 keer door films en series heen te racen, zodat je als eerste van je vriendengroep klaar bent met kijken.

De optie wordt momenteel getest op Android-toestellen. Netflix geeft echter aan dat het om een test gaat. Je kunt kiezen uit snelheden tussen de 0,5x (half zo snel) en 0,75x of versneld van 1.25x tot 1,5x. Een kleine groep gebruikers kan het nu al testen, bijvoorbeeld voor stand-up comedy om de grapdichtheid nog wat te verhogen. Ook bij documentaires kan het soms zin hebben om snel af te spelen, als je een bepaald fragment zoekt. Bij podcasts is het al gebruikelijk om versneld af te spelen, vooral bij shows waarin traag wordt gepraat.


Eerder maakten twee medewerkers tijdens de Netflix hack day al een methode om versneld af te spelen. Ze bouwden daarbij een audioboek-modus, waarbij je de dialoog versneld kon luisteren en de ondertitels meteen kon meelezen. Het leidde uiteindelijk niet tot een officiële functie.

Netflix op tv

Filmmakers zeggen: niet doen
Film- en tv-makers zien het versneld afspelen niet zitten. Vooral regisseur Judd Apatow maakt zich er druk over. “Rotzooi niet met onze timing”, schreef hij op Twitter. “We geven je mooie dingen. Laat ze zoals ze bedoeld zijn.” Apatow claimt in alle bescheidenheid dat hij namens “elke regisseur en show-maker op aarde” spreekt. Op zich heeft hij een punt, als je films beschouwt als kunst moet je het ervaren zoals het bedoeld is, zonder de bewust toegevoegde pauzes en rustige scenes te skippen.

Maar veel gebruikers denken er anders over, vooral onder invloed van YouTube en Netflix: er is nu eenmaal zoveel content, dat je wel haastig er doorheen moet gaan om alles te zien. Dat wordt nog erger nu er steeds meer streaming videodiensten bij komen en Netflix niet meer de enige optie is. Je wilt niet het gevoel hebben dat je iets mist. De enige manier om overal over mee te praten is door er met een sneltreinvaart doorheen te gaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.