Zo gaan Nederlandse apps widgets gebruiken in iOS 8

Grote Nederlandse appontwikkelaars zijn al druk bezig met widgets maken voor iOS 8. ANWB, De Telegraaf, 9292 en meer geven een voorzet.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

widgets-appleHet duurt welgeteld nog een week voordat we iOS 8 allemaal kunnen downloaden. Op dat moment zijn er vermoedelijk nog niet meteen honderden apps die al widgets hebben. Maar achter gesloten deuren wordt al hard gewerkt aan een van de grootste vernieuwingen voor apps in iOS 8. Welke widgets in het berichtencentrum kunnen we verwachten van grote namen als 9292, ANWB, De Telegraaf en meer? Ontwikkelaars geven iCulture-lezers alvast een vooruitblik.

OV Delay: vertrektijden

iOS 8 widgets iPhoneDe openbaar vervoer-app OV Delay laat zien of je bus op tijd rijdt, en dat is precies de functionaliteit die je dadelijk ook moet terugzien in de widgets. Ontwikkelaar Rachid Finge is de eerste die een screenshot vrijgeeft, en legt die graag aan iCulture uit:

“De widget begint als een snel overzicht van de eerst volgende bussen, trams of metro’s die in je directe omgeving vertrekken. Tap je op zo’n bus, tram of metro, dan opent de app in de detailweergave, zodat je op de kaart ziet waar ie is en of je hem nog gaat halen. Ik kijk nog naar mogelijkheden om voorrang te geven aan je favoriete halte/buslijn.”

9292: voldoende mogelijkheden

Marco Langendam, verantwoordelijk voor de apps van 9292, lijkt te springen om widgets in de gevestigde openbaar vervoer-app met routeplanner. Maar:

“Natuurlijk zie ik voldoende mogelijkheden voor widgets, maar zijn we nog druk bezig met het implementeren van realtime reisinformatie in onze planner. Voor de trein, stad- en streekvervoer. Dit kost helaas wat meer tijd.”

De Telegraaf: nieuws, sport en beurs

“Uiteraard heeft De Telegraaf plannen voor widgets”, meldt manager mobile en video Patrick Loppé van De Telegraaf aan iCulture:

“Het zal bij ons gaan om het weergeven van nieuws, sportuitslagen en beurskoersen. Personificatie speelt daarbij een rol. Een datum kunnen we nog niet geven.”

ANWB: druktemeter

ANWB Onderweg versie 2.6 screenshotOntwikkelaar Mark de Bruin van ANWB Onderweg maakt duidelijk dat versie 2.6 van de app momenteel de hoogste prioriteit heeft bij de ontwikkeling van de app. Die zit bomvol vernieuwingen zoals een filekaart met flitsers en werkzaamheden die je route kan volgen (zie screenshot). Maar ook een widget wordt niet uitgesloten in de update:

“We gaan kijken of we nog een eerste iOS 8 widget kunnen toevoegen waarmee je een druktemeter (aantal files en aantal kilometer file op snelwegen en N-wegen) kunnen tonen met daarbij de koppeling naar de filekaart en de ingestelde persoonlijke routes. Voor een latere versie van de app overwegen we een parkeerwidget (zone invoeren en starten/stoppen) te maken of een ‘mijn route’ widget waar je op basis van je locatie een reistijd en vertragingstijd ziet.”

NU.nl: de today view gebruiken

iOS 8 widgets Nederlandse apps NU.nlOok de grootste nieuwssite van Nederland gaat niet voorbij aan widgets in iOS 8. Merkmanager Brechtje de Leij van NU.nl liet alvast een opzetje maken van hoe widgets er in het berichtencentrum uit komen te zien, al kan het daadwerkelijke design wel eens afwijken.

“NU.nl gaat zich in ieder geval richten op het Vandaag-tabblad. De andere mogelijkheden hebben niet direct toegevoegde waarde voor ons. Met de ‘today extension’ biedt NU.nl in het berichtencentrum een overzicht van het allerlaatste nieuws op NU.nl. De gebruiker kan op een artikel drukken om het in de app te openen.

Het opzetje is niet hoe het er echt komt uit te zien. Ik denk dat we de publicatietijd nog gaan toevoegen, en minimaal vijf artikelen. Het is even voor het idee.”

WappZapp: persoonlijke pushberichten

Bij de video- en streaming programma-dienst WappZapp worden widgets ingezet op een manier die aan pushberichten doen denken. Ze worden alleen persoonlijker en visueler. Ontwikkelaar Wienke Giezeman:

“We gaan zeker widgets inzetten. Een van de mooie verbeteringen van iOS 8. Voor ons bieden ze een uitgelezen mogelijkheid om video’s op basis van de programma’s en kanalen die je volgt te tonen.

Als je in WappZapp bijvoorbeeld RedBull volgt of het laatste nieuws, dan worden nieuwe video’s daarvan in de widgets gepresenteerd. Het staat bij ons op de roadmap en we hopen dat dit jaar nog uit te brengen. Wij zijn enthousiast over iOS 8!”

Van welke apps wil jij graag widgets zien en op welke manier?

Openingsfoto: Craig Federighi kondigt iOS 8-widgets aan op de WWDC in juni 2014.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2014, 13:34
Categorie Apps
Onderwerpen ios 8, widgets

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.