Navigeren met smartphone breekt door in Europa

Onderzoeksbureau Comscore heeft een rapport uitgebracht waarin ze hebben gekeken hoeveel Europeanen hun smartphone gebruiken om te navigeren. Afgelopen februari waren er 21,1 miljoen consumenten in vijf grote Europese landen die hun mobiele telefoon voor navigatie gebruikten. Dat is 68 procent meer dan vorig jaar, beweert Comscore. Het onderzoek werd uitgevoerd in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, […]
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

smartphone navigatieOnderzoeksbureau Comscore heeft een rapport uitgebracht waarin ze hebben gekeken hoeveel Europeanen hun smartphone gebruiken om te navigeren. Afgelopen februari waren er 21,1 miljoen consumenten in vijf grote Europese landen die hun mobiele telefoon voor navigatie gebruikten. Dat is 68 procent meer dan vorig jaar, beweert Comscore. Het onderzoek werd uitgevoerd in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Het aantal van 21,1 miljoen is behoorlijk hoog als je het vergelijkt met het aantal verkochte navigatiesystemen (PND’s): daarvan gingen in 2008 en 2009 in totaal 20,4 miljoen stuks over de toonbank.

Traditionele navigatiefabrikanten zoals TomTom en Garmin zien PND’s nog steeds als hun belangrijkste productcategorie. Dat zou de komende tijd wel eens kunnen veranderen. Beide bedrijven kozen voor een andere strategie: TomTom ontwikkelde iPhone-software waarmee ze behoorlijk succesvol zijn (ze staan al wekenlang bovenaan in de lijst ‘Top opgebracht’ in de iTunes Store) terwijl Garmin koos voor de productie van eigen smartphones. Dat is tot nu toe niet erg succesvol geweest: de toestellen zijn lang niet overal verkrijgbaar en gebruikers van een ander type smartphone hebben er niets aan. De partij die uiteindelijk misschien wel het beste af is, is Navigon: zij brengen PDN’s op de markt, maar ook iPhone- en Android-navigatiesoftware.

Comscore smartphone-navigatie

Uit het onderzoek van Comscore blijkt dat 68 procent van de smartphone-gebruikers het navigeren in de auto of een ander voertuig doet. Nog eens 27 procent gebruikt het tijdens wandelen, joggen of fietsen. Als een toestel is voorzien van A-GPS is de kans nog groter dat de bezitter er navigatiesoftware op gebruikt. Dankzij A-GPS is nog nauwkeuriger plaatsbepaling mogelijk dan met alleen een gps-chip.

Comscore vervoermiddel smartphone navigatie

Comscore ziet de smartphones steeds meer volwaardige navigatiesystemen worden:

The higher incidence of A-GPS usage in cars suggests that the superior speed and precision in these devices are being used for more than just identifying locations — they are being used as full in-car navigation systems.

Meer info: Comscore

Bonus: Comscore keek ook nog waar mobiele gebruikers hun smartphone zoal voor gebruiken:

Comscore smartphone-gebruik Europa

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 mei 2013, 15:10
Categorie iOS
Onderwerpen europa, Navigatie, smartphone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.