Microsoft brengt Office Mobile voor iPhone nu ook in Nederland uit

Microsoft heeft Office Mobile for Office 365 uitgebracht voor de iPhone in Nederland en België. De app heeft Word, Excel en Powerpoint.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

microsoft officeMicrosoft heeft Office Mobile for Office 365 beschikbaar gesteld in de Amerikaanse App Store. De gratis iOS-app is Nederlandstalig en maakt het mogelijk om Office-documenten op de iPhone te bewerken, maar er is wel een Office 365-abonnement voor nodig. De app toont een chronologische lijst met de documenten die je het laatst hebt bewerkt. Het kan daarbij gaan om Word-, Excel- of PowerPoint-documenten. De documenten zijn meteen vanuit de app te openen en te bewerken.

Update 18 juni 2013: de applicatie is nu ook in Nederland en België beschikbaar.

Lees voor meer info en alternatieven ons Dossier Microsoft Office.

Zonder een abonnement kom je niet ver in de applicatie. Na installatie van de Office 365-app krijg je het aanbod om voor €99 per jaar het abonnement Office 365 voor Thuisgebruik Premium af te sluiten. Daarmee zijn Nederlandse gebruikers duurder uit dan Amerikaanse, die dat bedrag in dollar afrekenen. In Nederland biedt Microsoft buiten de app om meerdere bundels aan voor Office 365. Voor het meest complete pakket inclusief desktopversies van Word, Excel, PowerPoint en Outlook betaal je €12,80 per gebruiker per maand in Nederland. Dit pakket heb je nodig om de online versie van Office te kunnen gebruiken. Heb je Office 365 voor Thuisgebruik Premium, dan kun je Office op meerdere iPhones binnen hetzelfde gezin activeren. Op elk toestel moet je met hetzelfde Micrsoft-account inloggen om Office Mobile te activeren. Door Office Mobile op elk toestel te resetten kun je zorgen dat de dienst wordt aangepast aan elk gezinslid.

In de app is het bij Word-documenten mogelijk om teksten te bekijken en aan te passen, maar de hoeveelheid functies is beperkt. Je kunt wel bepaalde tekstopmaak veranderen, maar invoegen van tabellen en andere ingewikkelde bewerkingen kan niet. De Office 365-app lijkt dan ook vooral bedoeld om snel even een bewerking te doen. Opvallend is bovendien dat de app voorlopig niet beschikbaar komt op de iPad. Het grotere scherm van de iPad is comfortabeler voor het bewerken van ingewikkelde spreadsheets of presentaties. De Office Mobile for Office 365-app werkt op de iPhone 4 en hoger en de vijfde generatie iPod touch, beide met minimaal iOS 6.1, dus dat zijn flinke systeemeisen. De ervaring is vergelijkbaar met Windows Phone 8, waar de nieuwste versie van Office Mobile al op voorgeïnstalleerd is. OneNote en Outlook ontbreken in de iOS-app voor Office Mobile. Dat komt omdat er voor OneNote al een losse iOS-app verkrijgbaar is. En Outlook kun je makkelijk instellen in de standaard Mail-app.

microsoft office app storeBij het aantikken van de knop Nieuw krijg je een aantal templates te zien, bijvoorbeeld een agenda- en rapport-template voor Word en een budget- of kilometerkosten-template voor Excel. De app ondersteunt Resume Reading, dus documenten die je via SkyDrive hebt bekeken openen op de plek waar je de laatste keer bent gebleven. Documenten kun je opslaan op SkyDrive/SkyDrive Pro en via e-mail versturen.

Office 365 is een online dienst, maar dat betekent niet dat je altijd een internetverbinding nodig hebt. De app bewaart recent bekenen en bewerkte documenten lokaal en doet dat automatisch. Ze zijn daarom vanuit de app al beschikbaar. Je kunt de documenten offline bekijken en bewerken. Wijzigingen zullen automatisch worden doorgevoerd zodra je weer een internetverbinding hebt. Er zit ook een reset-knop in de app, waarmee je alle documenten kunt wissen en teruggaat naar een lege app.

office mobile office word 2

Bijzondere timing: Microsoft valt iPad aan

De timing van deze app is nogal opmerkelijk. Microsoft is net begonnen met een reclamecampagne waarin ze de iPad aanvallen. In een filmpje wordt de iPad vergeleken met een Dell-tablet met Windows RT. Microsoft laat in het filmpje allerlei handelingen zien die op een Dell-tablet wel mogelijk zijn en op een iPad niet. Zo wordt gedemonstreerd dat je een SD-geheugenkaartje in de Dell XPS 10 kunt stoppen.

https://www.youtube.com/watch?v=-UGxKX6IU1U&feature=player_embedded

iWork for iCloud

De timing is ook nog om andere redenen bijzonder: Apple kondigde maandag 10 juni iWork for iCloud aan, een online documentendienst van Apple. Geregistreerde ontwikkelaars kunnen vanaf deze week de betaversie van iWork for iCloud al testen. De nieuwe online dienst van Apple wordt veel vergeleken met Google Docs, maar een vergelijking met Office 365 is misschien nog wel passender. Apple en Microsoft bieden beide zoveel mogelijk functionaliteit aan via hun clouddiensten, inclusief tabellen en afbeeldingen invoegen en mooie opmaak toepassen. Het verschil is: Apple had de bijbehorende iOS-apps al voor elkaar, maar moet nog beginnen met een dienst om online documenten te bewerken. Bij Microsoft is het precies andersom: zij hebben al wel een online dienst om documenten te bewerken, maar beginnen nog maar net met de iOS-app. Wat Google betreft: die hebben al jarenlang Google Docs en beschikken dankzij de overname van Quickoffice ook over iOS-apps. Google heeft een gratis zakelijke iPhone-app van Quickoffice uitgebracht.

Wat vooraf ging…

Er gingen al lange tijd geruchten dat Microsoft van plan was om een officiële Office-app uit te brengen voor iPhone en iPad. Eerder werden bijvoorbeeld verwijzingen gevonden naar Office Mobile voor iPhone op een supportwebste. Productmanager Petr Bobek bevestigde vorig jaar dat Office voor iOS in maart 2013 zou verschijnen, maar hij werd door zijn bazen teruggefloten. Later circuleerden geruchten dat we tot najaar 2014 zouden moeten wachten.

In december 2011 kwam opeens in het nieuws dat Office voor iOS vertraging had opgelopen. Microsoft zou Apple onder druk hebben gezet, omdat ze niet bereid waren 30% af te dragen aan in-app aankopen. Het Office 365-abonnement dat je via de Office-app voor iOS kunt afsluiten, vindt plaats via een normale in-app aankoop, maar het is onduidelijk of Microsoft zich bij de 30% afdracht heeft neergelegd of toch heeft onderhandeld over een betere deal met Apple.

Meer informatie: Microsoft blog

Downloaden: Office Mobile for Office 365 (gratis, abonnement vereist, iPhone, iOS 6.1+)

office iphone 5 office iphone 1

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 november 2014, 16:19
Categorie Apple
Onderwerp office

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.