Nieuwe e-books bij bibliotheek alleen via pluspakket van 20 euro

Nederlandse bibliotheken gaan via een beperkt uitleensysteem nieuwe e-books uitlenen. Je betaalt hier 20 euro per jaar voor.

Nederlandse bibliotheek iPadNederlandse bibliotheken gaan eind dit jaar recenter uitgebrachte e-books uitlenen aan leden. Hiervoor moet een e-bookplus-pakket worden afgesloten, waarvoor 20 euro per jaar bovenop je gebruikelijke bibliotheekkosten betaald moeten worden. Het lenen van oudere e-books via bibliotheken was al mogelijk, maar de Vereniging van Openbare Bibliotheken moest een overeenkomst afsluiten met uitgevers om ook nieuwere titels aan het assortiment toe te mogen voegen. Verwacht echter nog niet dat de allernieuwste boeken tussen het aanbod gaan verschijnen: een boek moet alsnog minstens één jaar oud zijn om door je bibliotheek digitaal aangeboden te worden.

Een bibliotheeklid kan met het abonnement maximaal maar achttien boeken per jaar lenen, aldus de Vereniging van Openbare Bibliotheken tegenover Tweakers. De vereniging zegt dat deze constructie niet ideaal is, maar dat dit het maximale is dat ze voor elkaar kregen bij de uitgevers. Het ingestelde maximum moet ervoor zorgen dat de boekenmarkt niet door de bibliotheken wordt verstoord.

De nieuwe boeken worden naar je iPad of een andere tablet ‘gestreamd’. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van HTML. Een gewone e-booklezer kan daarom de boeken volgens de bibliotheekvereniging bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 juni 2013, 15:13
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.