Merkwaarde van Apple: 33,5 of 183 miljard?

De merkwaarde van Apple is 33,5 of 183 miljard dollar. Dat zeggen twee concurrerende adviesbureau's die merkwaarde bepalen.

apple-brandHoeveel is het merk Apple waard? Dat is nogal afhankelijk van het adviesbureau dat je inschakelt. Millward Brown vindt dat Apple 183 miljard dollar waard is, maar volgens het concurrerende Interbrand is Apple maar 33,5 miljard dollar waar. Als dat laatste getal waar is, is Apple ongeveer net zoveel waard als McDonalds en Disney. Als we Interbrand moeten geloven is Apple half zoveel waard als Microsoft. Apple is volgens hen ook minder waard dan IBM en Coca-Cola. Wel geven ze aan dat de waarde van Apple sinds kort flink gestegen is. Volgens Millward Brown is Apple echter het meest waardevolle merk ter wereld, met een waarde van 183 miljard.

Het gaat hier om de merkwaarde en niet om de marktkapitalisatie, want die ligt bij Apple driemaal zo hoog, op 581 miljard dollar. De enorme verschillen tussen de twee bureau’s kunnen ontstaan omdat het bepalen van de waarde niet eenvoudig kwantificeerbaar is. Bij Apple speelt mee dat het bedrijf een goede reputatie heeft, waardoor mensen meer willen betalen en niet moeilijk doen dat er zo’n hoge marge op zit.

apple-brand-value

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 augustus 2012, 7:30
Categorie Apple
Onderwerp apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.