‘Marktaandeel iPad in tweede kwartaal 2013 gehalveerd’

Het marktaandeel van de iPad is in het tweede kwartaal van 2013 gehalveerd ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPad boxesHet wereldwijde marktaandeel van de iPad in het tweede kwartaal van 2013 is gehalveerd ten opzichte van datzelfde kwartaal in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit cijfers van IDC op basis van verscheepte (dus niet op basis van verkochte) iPads. In het tweede kwartaal van 2013 had de iPad 60,3 procent van de markt in handen, een percentage dat in 2013 lag op 32,4 procent. Dat lijkt vooral te maken te hebben met groei van concurrenten. Hoewel het aantal verscheepte iPads in het tweede kwartaal is gedaald, was dit niet zo extreem als de daling in marktaandeel: van 17 miljoen iPads naar 14,6 miljoen iPads.

De daling in Apple’s cijfers kan te maken hebben met de gewijzigde productcyclus dit jaar. In maart 2012 bracht Apple de iPad derde generatie op de markt, die in de daarop volgende maanden veel werd verkocht. In maart 2013 heeft Apple geen nieuwe iPad uitgebracht, wat mogelijk heeft geleid tot lagere verkopen. Bijna iedereen die dat wil heeft al een iPad en er was geen stimulans in de verkoop vanwege een nieuw model. We wachten al sinds dit voorjaar op een opvolger van de iPad 4 en iPad mini. Apple verkocht in het eerste kwartaal van 2013 dan ook meer iPads dan in de daarop volgende drie maanden. Toen werden er 19,5 miljoen iPads verscheept.

Hoewel het marktaandeel van de iPad in het tweede kwartaal is gezakt, staat Apple nog wel bovenaan: met een aandeel van 32,4 procent is Apple alsnog flink wat groter dan nummer 2 Samsung, die 18 procent in handen heeft. De onderzoekscijfers kijken naar verscheepte tablets – een cijfer dat niet gelijk staat aan het aantal verkochte apparaten. Samsung maakt nooit de verkoopcijfers bekend, terwijl Apple tijdens de presentatie van kwartaalcijfers juist de verkoopcijfers naar buiten brengt. Sterker nog: IDC heeft in deze data het aantal verkochte iPads van Apple als verscheept gerekend. De data is hierdoor enigszins inaccuraat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 augustus 2013, 15:59
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ipad, onderzoek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.