Je inbox als takenlijst voor e-mail: vergelijking Mailbox, Taskbox en Seed Mail

De iPhone-apps Mailbox, Taskbox en Seed Mail helpen je mail op te ruimen en te organiseren. Welke app is het beste en waar zijn ze goed in?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Mailbox review iPhone header inbox todo Gmail

Met de introductie van de iPhone-app Mailbox is het opeens een ding: van je mailbox een takenlijst maken. Het sluit aan bij productiviteitsbenaderingen als Getting Things Done (GTD) en Inbox Zero. iPhoneclub.nl zet drie iPhone-apps op rij die pushberichten sturen voor herinneringen en helpen met het organiseren van je inbox: Mailbox, Taskbox en Seed Mail. Wat zijn de voordelen en nadelen van de verschillende apps?

Update: de 3 apps die in dit artikel worden besproken, zijn niet meer verkrijgbaar.

1. Mailbox

Werkt met: Gmail.

Wat is het?

De gehypte iPhone-app die van je mailbox een takenlijst maakt, is zo populair geworden dat je na installatie in een wachtrij moet aansluiten voordat je de app mag gebruiken. Mailbox bestaat uit drie tabbladen waarvan de middelste de belangrijkste: daarmee zie je hoeveel mails nog open staan. De rest heb je afgehandeld en daarmee gearchiveerd binnen Gmail. In het rechter tabblad zie je gearchiveerde mails die je met een balk kan doorzoeken en in het linker tabblad zie je mails waar je een herinnering voor hebt gezet. Mailbox werkt heerlijk met veegbewegingen. Veeg een mail in het overzicht naar rechts en je archiveert hem, helemaal naar rechts en je verwijdert hem. Veeg hem naar links en je zet een herinnering met pushbericht, veeg hem helemaal naar links en je zet hem in een lijst. Je kan de lijsten terugzien met het menu onder de knop linksboven in beeld.

Het streven van Mailbox is dat je een lege inbox hebt, zonder taken die op je wachten. De eerste keer dat je het opstart, kan je je gehele mailbox simpel archiveren met drie filters: alle mails archiveren, alles archiveren behalve gesterde e-mails of alles archiveren behalve ongelezen e-mails. Daarna kan je met een schone lei aan de slag.

Mailbox-mail-archiveren-2 Mailbox menu linkerkant

Waar moet je op letten?

Als je gewend bent om al je mails in Gmail te labelen, dien je op de desktop je bestaande labels onder te brengen onder de Mailbox-labels. Alleen zo kan je doorgaan met het labelen van mails. Daarnaast is Mailbox door internationale pers gehypet en in vertrouwen genomen, maar feitelijk is het nog onbekend wat het verdienmodel is van ontwikkelaar Orchestra. De app is namelijk geheel gratis te gebruiken en het geld moet ergens vandaan komen.

Sterke punten

Het vegen van mails om ze te archiveren en snel te verwijderen werkt snel en de app ondersteunt meerdere accounts. Verzonden mails zijn snel terug te lezen. De app heeft pushberichten voor mails en herinneringen, is snel en overzichtelijk.

Zwakke punten

Gegevens lopen via server van ontwikkelaar Orchestra, onduidelijk verdienmodel, aansluiten in wachtrij voor gebruik. Werkt niet samen met VIP-inbox van Gmail. Geen optie meerdere mails tegelijk te selecteren. Mailbox is er alleen voor iPhone, dus je zal op de desktop een andere workflow moeten toepassen.

Oordeel

Downloaden als je Orchestra in vertrouwen neemt en je mailbox op een soepele manier wil organiseren. Kan je huidige mail-app buitenspel zetten.

Meer lezen over Mailbox op iPhone.
Downloaden: Mailbox (gratis, iPhone, iOS)


2. Taskbox

Werkt met: Gmail.

Wat is het?

De eerste fusie tussen mail-app en todo op iPhone werkte aanvankelijk niet en draagt daardoor een lage score met zich mee in de App Store. Inmiddels werkt de app wel. En ook hier kan je over mails in je inbox vegen. De belangrijkste optie is je mail doorsturen naar je Taskbox om hem als taak te bestempelen, al dan niet met deadline. Taskbox maakt aparte labels aan in Gmail om de taken te organiseren. Je kan meteen een Engelstalig antwoord op een mail sturen. De boodschappen zijn helaas niet aan te passen, maar je kan er wel een extra opmerking bij zetten. Er is een Delegeer-functie die eigenlijk niet anders in elkaar steekt dan een mail doorsturen begeleid van een automatische tekst in de mail.

Mail-apps iPhone Taskbox swipes Mail-apps iPhone Taskbox quick reponse

Taskbox heeft meer opties: je kan een deadline van een mail instellen en aansluitend ook je inbox op deadlines sorteren. Aan de kleur van de balkjes zie je of je de deadline onder controle hebt. Ook kan je mails verschuiven in volgorde en prioriteren van 1 tot 5 met een ster. Je kan mails labelen, maar alleen met de labels die Taskbox heeft aangemaakt en niet degene die al in je Gmail staan. Met een veeg naar links markeer je als spam, verwijder of archiveer je mail.

Waar moet je op letten?

Als je een LinkedIn-account hebt, kan je je daarbij aanmelden zodat je foto’s bij de geadresseerden ziet. Dat maakt je inbox fraai. Het kan wel een kleurenverzameling worden met allerlei ingestelde deadlines en prioriteiten. De ontwikkelaar heeft grote updates op de rol staan, laat ze iPhoneclub.nl weten.

Sterke punten

Pushberichten voor mails en herinneringen, laadt veel mails in, bevat snelle antwoorden met mogelijkheid van extra opmerking, LinkedIn-integratie voor profielfoto’s. Ondersteunt meerdere accounts, startscherm instellen, rangschikken mails, prioriteren en deadlines stellen, helder verdienmodel.

Zwakke punten

Labels werken niet samen met Gmail, geen ondersteuning VIP-functie van Gmail, workflow werkt niet samen met desktop. Geen sectie voor verzonden mails, niet aanpassen van standaardantwoorden, geen optie meerdere mails tegelijk te selecteren en enige betaalde app.

Oordeel

Door de deadlines, prioritering en automatische antwoorden is Taskbox de meest serieuze combinatie van mail- en taken-app op iPhone, maar de workflow vergt gewenning. Je raakt aanvankelijk het overzicht kwijt en de workflow matcht slecht met de desktop.

Meer lezen over Taskbox op iPhone.
Downloaden: Taskbox (€2,69, iPhone, iOS 5.1+)


3. Seed Mail

Werkt met: Gmail, iCloud, Yahoo, 163, QQ, 126 en de meeste IMAP-servers.

Wat is het?

Kleine speler onder mail-apps met mogelijkheid om push-herinneringen in te stellen voor mails, zodat je ze later oppakt. Je bepaalt snel het tijdstip van de herinneringen. Veeg links over een mail en je ziet opties om een mail te sterren, beantwoorden, een herinnering te zetten en te verwijderen. Met een veeg naar rechts markeer je een e-mail als gelezen. Contact nodig? Seed Mail zet al je contacten met mailadressen in hun profiel handig op een aparte pagina. Je kan bepaalde contacten tot favoriet uitroepen. Hun mails komen overzichtelijk terecht in het aparte tabblad VIP onderin. Een ander tabblad toont alle ongelezen mails. Je kan per contact zijn of haar mails bekijken.

Seed Mail blinkt uit in haar veelzijdige maileditor. Je kan meerdere foto’s tegelijk selecteren en bijvoegen, zowel vanuit je fotoalbum als Dropbox. Ook zijn er uitgebreide tekstbewerkopties: alinea-indeling, vetgedrukt, cursief, doorgehaald, gearceerd, met tussenkoppen, opsommingen, quotes en meer.

Mail-apps iPhone Seed Mail inbox Mail-apps iPhone Seed Mail editor

Waar moet je op letten?

De papierachtige uitstraling van Seed Mail moet je bevallen. De app laadt niet zoveel mails tegelijk in en je moet op een knop drukken om meer mails te laden. Dat is geen groot probleem omdat er ook een zoekbalk bovenaan je inbox staat. Het verdienmodel van Seed Mail is in nevelen gehuld.

Sterke punten

Werkt met allerlei mail-accounts en met meerdere accounts tegelijk. Meest veelzijdige mail-editor op iPhone, VIP-functie voor favoriete contacten, filter voor ongelezen mails, mails per contactpersoon terugkijken. Snel herinneringen zetten.

Zwakke punten

Geen pushberichten voor nieuwe mail, geen optie om meerdere mails tegelijk te selecteren. Geen mogelijkheid tot labelen, geen sectie voor verzonden mails, VIP-functie werkt niet samen met Gmail, onduidelijk verdienmodel.

Oordeel

Dankzij de uitgebreide mail-editor is Seed Mail een goede mailapp voor erbij.

Lees meer over Seed Mail op iPhone.
Downloaden: Seed Mail (gratis, iPhone, iOS 5.0+)


Werkt het ook met andere mail-apps?

Het archiveren van e-mails zodat je tegen een opgeruimde inbox aanhikt, kan ook met de standaard Mail-app van Apple die op elke iPhone, iPod touch en iPad geïnstalleerd staat. Daarbij kan je zelfs gebruik maken van een grote verscheidenheid aan mailservers en accounts. De Gmail-app kan, weinig verrassend, alleen overweg met Google’s Gmail. Apple’s Mail en Gmail zijn de enige apps in dit overzicht waarop je meerdere mails tegelijk kan selecteren om er handelingen als archiveren, labelen en spam rapporteren mee uit te voeren. Als dit artikel je inspireert om je mailbox flink op te ruimen, adviseren we Mailbox te downloaden en diens archiverings-functie te gebruiken. Daarna kan je zonder problemen aan de slag met een schone inbox in alle apps in dit overzicht, inclusief Gmail en Mail.

Als je van je mailbox een takenlijst met pushberichten wil maken, kan je geen beroep doen op Gmail en Mail op alleen. Je wil dan al snel een beroep doen op todo-apps als Toodledo. Die applicatie maakt een mailadres voor je aan waar je ontvangen e-mails naar door kan sturen, inclusief deadline en aantal uitroeptekens in het onderwerp om de prioriteit van de taak aan te geven. Externe todo-apps als Toodledo missen helaas de handige samenwerking met het mailtje zelf. Zo wordt een mail natuurlijk niet automatisch gearchiveerd als je de taak hebt volbracht, en kan je weer niet antwoorden vanuit de taken-app. Wie een goede samenvoeging van mail-app en takenlijst met herinneringen zoekt, is dus al snel aangewezen op Mailbox, Taskbox of Seed Mail.

Downloaden: Gmail (gratis, universeel, iOS 5.0+)
Downloaden: Toodledo (€2,69, universeel, iOS 5.0+)

Meer mogelijkheden

Welke mail-app gebruik jij om zakelijk of persoonlijk orde te houden? Op welke problemen stuit je met de workflow en hoe los je die op? Of heb je tips om je inbox en taken te beheren? Laat het weten en deel je kennis met ons en andere lezers!

Met dank aan Jarno Duursma voor de tip Toodledo

Revisiegeschiedenis:

  • 2015 - 07 december: De 3 apps die in dit artikel worden besproken (TaskBox, Seed Mail en Mailbox), zijn niet meer verkrijgbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 december 2015, 18:30
Categorie Productiviteit
Onderwerpen e-mail, gmail, mailbox, taken, todo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.