apple store oberhausen

Kwartaalcijfers FQ4 2014: Apple verkocht 39,2 miljoen iPhones

Apple heeft kwartaalcijfers bekendgemaakt: 42,1 miljard dollar omzet en 39,2 miljoen verkochte iPhones is een uitstekend resultaat.

apple kwartaalcijfersApple heeft op maandagavond de kwartaalcijfers voor FQ4 2014 bekendgemaakt. Ze hebben betrekking op de maanden juli, augustus en september, een periode waarin de verkopen traditioneel vrij laag zijn omdat er wordt gewacht op nieuwe iPhones en iPads. Het gaat om het vierde fiscale kwartaal van 2014 dat niet helemaal parallel loopt met kalenderkwartalen. Voor Apple eindigde dit kwartaal op 27 september, dus de eerste iPhone 6-verkopen zijn nog net meegerekend.

Dit zijn de belangrijkste verkoopcijfers:

  • 42,1 miljard dollar omzet
  • 8,5 miljard dollar nettowinst
  • 39,2 miljoen iPhones
  • 12,3 miljoen iPads
  • 5,5 miljoen Macs
  • 2,6 miljoen iPods

Bekijk grafiek.
Grafiek met iPhone-verkopen niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Meer iPhones, minder iPads

Wat opvalt aan de cijfers is dat Apple fors meer iPhones verkocht: vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden ging de verkoop van iPhones met 16% omhoog. Een andere gunstige ontwikkeling is dat het goed gaat met de Mac-verkopen: die groeiden met maar liefst 21% in vergelijking met vorig jaar. En dat is knap, want daarmee verpulvert Apple eerdere verkooprecords, terwijl er in die periode eigenlijk geen grote productvernieuwingen werden doorgevoerd. De Mac Pro was vorig kwartaal al op de markt en is door z’n hoge prijs ook niet verantwoordelijk voor grote verkoopaantallen.

De verkoop van iPads verloopt wat zorgwekkender: dat daalde fors met 13% ten opzichte van vorig jaar. En ook de verkoop van iPods daalde opnieuw, met 24%.

Bekijk grafiek.
Grafiek met iPad-verkopen niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Bekijk grafiek.
Grafiek met iPod-verkopen niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Bekijk grafiek.
Grafiek met omzet niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Verwachtingen vooraf

Voorafgaand op de aankondigingen lieten analisten alvast hun licht schijnen op de cijfers. Ze rekenden op 37 miljoen verkochte iPhones en 12 miljoen iPads. Er werd geschat dat de omzet rond 40 miljard dollar zou zijn. Zelf had Apple voorafgaand ingeschat dat er tussen de 37 en 40 miljard dollar omzet zou worden geboekt. Analist Gene Munster van Piper Jaffray verzamelde de cijfers voorafgaand aan de bekendmaking, op basis van het sentiment op Wall Street. Hij dacht dat de grens van 40 miljoard niet zou worden overschreden, ook al pakten de verkoopcijfers van de iPhone en iPhone 6 Plus verrassend positief uit. Wat het aantal verkochte iPhones betreft verwachtten de analisten tussen de 37 en 38 miljoen stuks.

Vanavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. De Apple Watch is immers al onthuld en over een nieuwe Apple TV zal Cook vast geen mededelingen doen.

Bekijk grafiek.
Grafiek met winstcijfers niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 oktober 2014, 23:27
Categorie Apple
Onderwerpen apple, financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.