Keybase Chat voor macOS

Keybase laat je veilig chatten via je Twitter- of Facebook-account

Met Keybase Chat voor desktop en iPhone chat je veilig (versleuteld) met anderen zonder dat je daarvoor een telefoonnummer of e-mailadres hoeft te delen. Het enige dat je nodig hebt is een Keybase-account.

Keybase Chat voor macOSVoor veel populaire berichtenapps, zoals WhatsApp, Telegram en Signal, heb je een telefoonnummer of e-mailadres nodig dat je vervolgens moet delen met iedereen waarmee je wilt chatten. Onhandig en niet altijd even veilig. Beveiligingsbedrijf Keybase gooit het daarom over een andere boeg en wil het juist zo laagdrempelig mogelijk houden. De chatfunctie vormt een aanvulling op de bestaande dienst voor het versleuteld versturen van bestanden, dat al evenmin drempels voor gebruikers wil opwerpen.

Keybase: versleuteld chatten met je Twitter of Facebook-account

Keybase Chat werd eerder dit jaar geïntroduceerd als alternatief voor bestaande berichtendiensten om veilig (versleuteld) te kunnen chatten zonder gebruik te maken van een telefoonnummer of e-mailadres. Bestaande social media-profielen van bijvoorbeeld Twitter, Facebook en reddit fungeren als afzender. Je hoeft je telefoonnummer of e-mailadres dus niet te delen. Keybase maakt gebruik van zogeheten end-to-end encryptie, waardoor alleen jij en de ontvanger berichten kunnen lezen. Om die veiligheid te kunnen waarborgen heb je alleen een gratis Keybase-account nodig. In de app kan je vervolgens zoeken naar gebruikers van deze sociale netwerken en meteen een gesprek starten.

Bewijs voor eigendom
Keybase laat je namelijk sociale media-accounts aan je Keybase-account koppelen, maar vereist daarvoor een soort bewijs. Voor bijvoorbeeld een koppeling met Twitter plaats je een tweet met een unieke sleutel, die iedereen kan controleren. Hieronder vind je de tweet waarmee ik aantoon dat mijn Twitter-account bij het genoemde Keybase-account hoort. Als het account of de tweet verwijderd wordt, vervalt daarmee ook meteen de koppeling met het Keybase-account en kan ik geen berichten meer ontvangen die aan mijn Twitter-account gericht zijn, totdat ik de koppeling weer herstel.

Google Chrome-extensie
In een recente update heeft Keybase het nu zelfs nog een stukje eenvoudiger gemaakt. Een speciale extensie voor Google Chrome voegt een knop toe aan social media-profielen en laat je met één enkele klik een gesprek starten. Naast de populaire sociale media worden ook github en Hacker News ondersteund. Het bijzondere hieraan is dat je een versleuteld bericht kan versturen voordat iemand een account op Keybase heeft. De ontvanger krijgt vervolgens een bericht op het sociale netwerk waarop je hem of haar probeerde te bereiken. Zodra deze persoon een account aanmaakt en zijn social media-profielen laat verifiëren, ontvangt hij het verstuurde bericht alsnog.

Keybase Chat op iPhone

Apps voor macOS en iPhone
Keybase had al desktop-apps voor macOS, Windows en Linux, maar inmiddels is er ook een aparte iOS-app verschenen, waarmee je op je iPhone toegang hebt tot bestanden en de chatfunctie. Je kan vanuit de iPhone-app een nieuw account aanmaken of met een bestaand Keybase-account inloggen. In het laatste geval maak je, omwille van de veiligheid, eenmalig een koppeling met een bestaand apparaat – bijvoorbeeld je Mac – waarop de desktop-app is geïnstalleerd. Officieel is de iPhone-app nog een beta, dus er worden de komende tijd nog meer nieuwe functies toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2017, 11:27
Categorie Apps
Onderwerpen chatten, encryptie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.