iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

iTunes Match in Nederland vertraagd door Buma/Stemra

Hoewel afgelopen weekend de Europese uitrol van iTunes Match van start ging, kunnen gebruikers in Nederland nog geen gebruikmaken van de nieuwe dienst omdat Apple nog met Buma/Stemra onderhandelt over auteurslicenties voor de dienst.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iTunes MatchEind vorige week startte Apple met de uitrol van iTunes Match in enkele Europese landen: Duitsland, Frankrijk, Engeland en België. Nederland is, opmerkelijk genoeg, de grote afwezige in dat rijtje en onduidelijk is waarom. Naar nu blijkt heeft dit te maken met onderhandelingen die Apple met rechthebbenden van de muziek moet voeren. Buma/Stemra, dat in Nederland rechthebbenden vertegenwoordigt, stelt tegenover Macfan dat de onderhandelingen met Apple nog gaande zijn.


“Wij zijn nog volop in onderhandeling met Apple om het beste eruit te halen voor onze componisten en tekstschrijvers”, verklaart woordvoerder Bas Erlings van de organisatie tegenover Macfan. Overigens hoeft de vertraging niet lang te duren. De gesprekken verlopen goed volgens Erlings, maar hij kan niet voorspellen wanneer de Nederlandse uitrol zal plaatsvinden. “We verwachten dat we eruit komen en dan is Nederland bij de volgende release aan de beurt”, aldus Erlings.

iTunes Match maakt het mogelijk om voor €24,99 per jaar muziek in je iTunes-bibliotheek via iCloud te synchroniseren met al je apparaten. Daarnaast kunnen nummers die niet in de iTunes Store zijn gekocht omgewisseld worden voor een iTunes-formaat, waarbij het niet uitmaakt of je die muziek op een andere manier hebt aangeschaft of hebt gedownload. Muziek die niet in de iTunes Store staat kun je uploaden naar je eigen iCloud-opslag, zodat je ook hier op zowel je computer als iOS-apparaten toegang toe hebt.

De goedkeuring van Nederlandse rechthebbenden is de laatste horde die Apple moet nemen voordat iTunes Match ook in Nederland geactiveerd kan worden. Platenlabels hebben hun toestemming al hebben gegeven, zo liet de NVPI, de Nederlandse branchevereniging van de entertainmentindustrie, weten. Dit zou gaan om overeenkomsten die voor geheel Europa gelden, waarbij Apple alleen de auteurslicenties per land nog moet regelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

60 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.