iPhone opladen

‘iPhone opladen via computer is veiligheidsrisico’

Volgens Kaspersky brengt het opladen van je iPhone via een computer enkele beveiligingsrisico's met zich mee. Op deze manier zou er malware op het toestel geïnstalleerd kunnen worden, met afluisterpraktijken als gevolg.

iPhone opladenJe kunt je iPhone en andere smartphones opladen via het stopcontact of via de usb-poort van een computer. Het Russische antivirusbedrijf Kaspersky waarschuwt echter dat het opladen van je iPhone via een computer een veiligheidsrisico met zich meebrengt. Malware kan op die manier je iPhone binnentreden, zegt het bedrijf.

Malware op je iPhone door besmette computer

Mocht je je iPhone aansluiten op een computer die besmet is met een zogenaamde Trojan Horse, dan is de computer in staat om automatisch een jailbreak op de gekoppelde iPhone uit te voeren, zo beweert Kaspersky. Vervolgens wordt de iPhone besmet, waardoor er allerlei gevoelige informatie openbaar wordt. Denk hierbij aan je telefoonnummer, de naam van het toestel, de batterijstatus en het unieke IMEI-nummer.

De mogelijke gevolgen gaan zelfs nog verder. Zo zouden hackers de mogelijkheid krijgen om de frontcamera te activeren, evenals de microfoon. Hierdoor zijn spionagepraktijken mogelijk. Dezelfde soort praktijken zijn mogelijk op Android- en Blackberry-toestellen, waardoor iedereen met een smartphone een doelwit kan zijn.

Het bedrijf raadt aan om je smartphone dan ook op te laden via een stopcontact, in plaats van via een computer. Ook laten ze weten dat tweedehands toestellen altijd een risico vormen, omdat je niet weet of hier al eens malware op geïnstalleerd is geweest. Bovendien is het verstandig om alleen je toestel te jailbreaken als je verstand van zaken hebt. Tot slot is het belangrijk om veiligheidsupdates te blijven installeren die mogelijke lekken kunnen dichten.

Kaspersky heeft een wat wisselende reputatie als het om gevaren voor iOS gaat. In het verleden voorspelden ze dat in 2013 de eerste malware voor iOS zou opduiken. Ook vonden ze dat Apple gebruikers in gevaar brengt door iOS zo gesloten te maken. Al in 2008 was het bedrijf voorbereid op de eerste iPhone-virussen, maar die kwamen niet. Sindsdien is het niet nodig gebleken om antivirussoftware op je iPhone te installeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2016, 21:27
Categorie Achtergrond
Onderwerpen beveiliging, opladen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.