swift-presentatie-apple

Apple maakt zelf nog nauwelijks gebruik van Swift

Apple maakt zelf nog maar weinig gebruik van haar programmeertaal Swift. Dit blijkt uit een analyse van iOS 9.2. Alleen de Calculator-app is bijna in zijn geheel gemaakt in Swift.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

swift-logo-appleHoewel Swift, Apple’s eigen nieuwe programmeertaal om apps mee te ontwikkelen, sinds enige tijd open source is, maakt Apple zelf nog maar weinig gebruik van deze programmeertaal. Zowel standaard iOS-apps als de apps van Apple die je kunt downloaden uit de App Store, maken nog maar weinig of geen gebruik van Swift. Dit ontdekte iOS-engineer Ryan Olson.

Meeste werk nog in Objective-C

Er is één standaard iOS-app in iOS 9.2 die bijna volledig gemaakt is met Apple’s eigen programmeertaal. Het gaat hier om de Calculator-app. Slechts twee van de 22 onderdelen zijn niet gemaakt in Swift, waardoor de Calculator-app bijna geheel gebruikmaakt van Apple’s veiligere en snellere ontwikkelaarstaal.

Apple kondigde Swift al in op de WWDC van 2014 aan en kort daarna werd naar buiten gebracht dat de WWDC-app de eerste app zou zijn die Swift-onderdelen bevat. Dit blijkt inderdaad het geval, maar het gaat slechts om zes van de 281 onderdelen. De Apple Store-app maakt voor de Apple Watch-versie wel gebruik van Swift, maar meer sporen van Swift kon Ryan Olson niet vinden.

Waarschijnlijk zal Apple in de toekomst zelf meer gebruik gaan maken van Swift, met de komst van nieuwe grote software releases zoals iOS 10. Swift werkt samen met Objective-C, waardoor de apps niet helemaal opnieuw ontwikkeld hoeven te worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2016, 9:07
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerp swift

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.