Wat vindt de media van de iPhone 5? Enkele websites kregen de mogelijkheid de nieuwe Apple-telefoon al te testen en zijn overwegend positief over het grotere scherm, het vernieuwde design en andere aspecten.

iPhone 5 oordelen van de mediaWat vinden andere media van de nieuwe iPhone 5? iPhoneclub.nl zet de hands-on impressies van prominente techsites en het Nederlandse NU.nl op een rij. De conclusies zijn enthousiasmerend en positief, al pakt een van de websites uit met een kritische column over de nieuwe dock-connector van Apple. “Er bestaat geen twijfel over de premium-afwerking van een iPhone.” Zodra wij de iPhone 5 in handen hebben, zullen we natuurlijk ook een eerste indruk met jullie delen.

Techblog The Verge verbaast zich over het gewicht van de nieuwe iPhone:

“Wat het meest opvalt aan het apparaat, is hoe dun en licht het is. Het 7.6 mm dikke, 122-gram wegende chassis is ongelooflijk glad en buitengewoon licht. Het voelt bijna te licht in de hand. Niet alleen in vergelijking met de relatief zware iPhone 4S – het moet gezegd: de iPhone 5 lijkt niet de dunste telefoon zoals Apple beweert, maar ook in vergelijk met smartphones over het algemeen. Toch is de iPhone 5 nog steeds een robuust voelende machine.

Wat we kunnen stellen, is dat de iPhone 5 merkbaar sneller is dan de iPhone 4S, dankzij de A6 processor. Dat uit zich vooral in de camera, die zeker veertig procent sneller dan zijn voorganger voelt.”

Ook Engadget is onder de indruk.

“De telefoon voelt niet erg anders dan de iPhone 4 en 4S. Ja, hij is wat langer, maar omdat de breedte hetzelfde is gebleven, voelt de telefoon vertrouwd in de hand. Zoals het Apple betaamt, is er eindeloos nagedacht en gewerkt aan elk detail. Het metaal voelt buitengewoon elegant om aan te raken. Er bestaat geen twijfel over de premium-afwerking van een iPhone.

Schermen in de mobiele telefoon-industrie zijn de laatste tijd steeds sexier geworden om te zien en Apple’s nieuwste scherm springt er opnieuw uit. Beter dan de iPhone 4S? Absoluut, maar het zorgt er niet voor dat dat scherm er ineens ouderwets uitziet. De anti-glans maatregelen die Apple heeft genomen, waarderen we erg.

De iPhone 5 is ook sneller geworden. Net als de overgang van de 4 naar de 4S en de 3G naar de 3GS, blaast het je niet meteen weg, maar na een half uur is het moeilijk om terug te stappen. Overgangen zijn sneller, schakelen tussen apps gaat wat vlugger en alles voelt ook sneller.”

Techcrunch houdt het kort en is zeer te spreken over het nieuwe scherm:

“Het scherm is de grote trekpleister van de iPhone 5. Ik ben erg benieuwd naar de prestaties in de ‘echte wereld’. Je krijgt gewoon wat meer onroerend goed in je hand en de Lightning connector staat meer ruimte voor de batterij en de processor toe. Het is nog veel te vroeg om te stellen, maar als je iets zoekt dat het midden houdt tot een groot monster als de Galaxy SIII en de bijna-te-kleine iPhone 4, kan dit een goed compromis zijn. De bouwkwaliteit is erg fijn en het aluminium bijzonder uniek en solide. Hopelijk vermindert het ook de schade als je de iPhone laat vallen op een hard oppervlak.”

CNet heeft een tweeslachtige verslaglegging van de iPhone 5. Zo schreef medewerkster Molly Wood een speciaal commentaar over de nieuwe dock connector van Apple:

“Apples verandering van dock connector is vreselijk, houd jezelf niet voor de gek. De keuze om een eigen dock connector te introduceren in plaats van een micro-USB is klantonvriendelijk, slecht voor het milieu en biedt nauwelijks techvoordelen. Als het die al biedt. De Lightning-kabel van de dock connector naar USB maakt gebruik van USB 2.0, niet eens 3.0. Het is vooral goed nieuws voor accessoiremakers. Ik ben ervan overtuigd dat Bose je graag een nieuw geluidssysteem verkoopt voor 500 dollar, en het is ook zeker goed voor Apple die de kabels als enige gaat verkopen.”

In het hands-on artikel van CNet vallen heel wat meer positieve noten:

“Het scherm is groot, helder en scherp. Een licht verbeterde ervaring ten opzichte van de iPhone 4S. De vijfde rij met apps op het scherm is erg fijn, gezien het je de mogelijkheid geeft minder homescreens te gebruiken. In het weekoverzicht van Apple’s kalender krijg je een mooi 5-dagen overzicht en de kalender geeft natuurlijk meer afspraken weer.

De iPhone 5 zet een design-zwakte recht die we voor het eerst zagen in de iPhone 4. Apple heeft de achterkant van glas vervangen voor grotendeels metaal. We vinden niet dat die keuze negatief uitpakt voor de esthetiek van het apparaat. Je kan het zelfs een verbetering noemen. Het doet wat meer denken aan de originele iPhone en de heldere achterkant doet wat aan als andere Apple-apparaten zoals de iPad. En denk je dan twintig procent lichter geen groot verschil maakt? Pak er maar eens een op. De iPhone 5 is een veertje.”

Tenslotte is ook de Nederlandse nieuwssite NU onder de indruk van de nieuwe iPhone:

“In een directe vergelijking voelt de besturing van het scherm niet anders aan dan bij een iPhone 4S met een kleiner scherm. In vergelijking met de Galaxy S III is het juist wel anders. De uiteinden zijn bijvoorbeeld eenvoudiger te bereiken. De scherpte en kwaliteit van het scherm met een resolutie 1136×640 pixels vielen ons niet direct op tijdens de korte kennismaking met de iPhone 5. Apple heeft een coating over het scherm aangebracht die reflectie moet terugdringen. Onder de felle lampen in de testruimte zou dit uitstekend naar voren moeten komen, maar het verschil was klein. De vraag is dus of Apple ook kan meekomen wat betreft de beeldkwaliteit van de nieuwste iPhone. Het formaat van het scherm is wat ons betreft wel de moeite waard, al had Apple dit eerder moeten doorvoeren. Dat de telefoon niet breder is geworden, is wat ons betreft een groot pluspunt. Tel dit op bij de snelheid van het systeem en de iPhone 5 is met recht een aanrader te noemen.

Na een vergelijking kunnen we concluderen dat de iPhone 5 zonder aangepaste instellingen veel betere foto’s maakt bij slecht licht.

Het uiterlijk van de iPhone 5 maakte indruk op ons. Vooral de zwarte variant vinden wij er mooier uit zien met de zwarte rand dan de standaard aluminium rand in de iPhone 4S. De smartphone is met 7,6 millimeter opvallend dun en het toestel is met 112 gram merkbaar lichter. Toch doen deze twee feiten niet af aan het robuuste gevoel van de telefoon. Ondanks de kleine uiterlijke verschillen, doet de iPhone 5 zo veel moderner aan dan de 4s. Dat is voor een groot deel te danken aan de teruggebrachte dikte. Als je de telefoon vast hebt, heb je echt het gevoel een compleet ander toestel in handen te hebben.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2012, 11:52
Categorieën Achtergrond, Apple, iDevices, Round-up
Onderwerp hands-on

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.