Hands-on iPad Air en iPad mini Retina: dit zegt de internationale pers

Apple heeft gisteravond de iPad Air onthuld. De eerste hands-on-ervaringen druppelen inmiddels binnen.

iPad mini iPad AirGisteravond was het dan eindelijk zover: Apple presenteerde zowel de nieuwe iPad Air als de iPad mini met retinascherm. Beide nieuwe iPads werden uitgebreid tijdens de presentaties uitgelicht, met onder andere video’s waarin de nieuwe producten werden uitgelicht. Na afloop mochten een paar journalisten ook met de nieuwe iPads aan de slag. In dit artikel doen we een greep uit de hands-on-verslagen die inmiddels online zijn verschenen.

iPad Air

Het was een van de grote verrassingen gisteravond. Hoewel geruchten al lange tijd wezen op de onthulling van een nieuwe, grote iPad, zag niemand aankomen dat Apple de naam hiervan compleet zou veranderen. De iPad gaat voortaan door het leven als de iPad Air, een compacter model dat nog steeds het grotere scherm van zijn voorgangers bevat.

Engadget durft nog geen grote conclusies de wereld in te slingeren, maar is enthousiast.

De iPad Air wordt vanaf 1 november verkocht. Is hij de upgrade waard? Dat kunnen we niet zeggen totdat we hem reviewen, maar we zijn verleid. Hij is dunner, lichter en Apple heeft dat allemaal voor elkaar gekregen zonder in te leveren op snelheid of kracht. Sterker nog, de iPad Air is op deze fronten verbeterd.

The Verge vindt de iPad Air meer dan een simpele redesign:

Ondanks het ontbreken van een paar verrassende dingen, zoals de nieuwe Touch ID-vingerafdrukscanner, verdient dit apparaat een nieuwe naam: hij voelt compleet anders aan dan de grote iPad ooit deed. Apple probeert overduidelijk de iPad Air in een compleet apparaat te veranderen dat je mee van huis wil nemen, en gebaseerd op onze eerste indrukken stoppen we hem maar al te graag in onze rugzak.

Tweakers concludeert ook dat Apple met de naamsveranderingen grote veranderingen probeert in te luiden:

Apple heeft voor een deel precies gedaan wat we vooraf verwacht hadden: de iPad mini heeft zijn langverwachte en hoognodige schermupgrade gekregen en de reguliere iPad is op dieet gegaan. Het is een dieet dat zo succesvol is, dat Apple het geoorloofd vond om de naam aan te passen naar iPad Air. De beide veranderingen zorgen ervoor dat de grootste kritiekpunten aangepakt zijn en de modellen zeker weer een jaar meekunnen.

NUtech is te spreken over het gewicht van de iPad Air:

Het hele product voelt anders aan als je de tablet vast hebt. De iPad 4 voelt zwaar en lomp en je vraagt je af waarom die grote randen nog rond het scherm zaten. Apple was er niet mee weggekomen dit bij de iPad Air niet aan te passen. Tijdens de hands-on konden we de iPad Air beperkt testen, maar het is waarschijnlijk dat de Air voor langer gebruik een stuk comfortabeler is. De Air is licht, ligt lekker in de hand en ziet er compleet vernieuwd uit.

CNET is ook onder de indruk van het gewicht:

Een belangrijk aspect van een tablet is hoe snel je armen moe worden als je hem vasthoudt. In deze update is Apple er in geslaagd het gewicht van de hardware met bijna een halve pond te verminderen. Een indrukwekkende prestatie die je waarschijnlijk alleen zal opvallen omdat het je amper opvalt. Sterker nog, ondanks dat we de specs kenden, kon niks ons voorbereiden op hoe licht en dun de iPad Air daadwerkelijk voelt.

Alles over de nieuwe iPad Air lees je uiteraard in ons uitgebreide aankondigingsartikel van gisteravond. Apple zal op 1 november de iPad Air verkopen in een eerste groep landen, waaronder ook Nederland.

iPad mini Retina

De nieuwe iPad mini heet niet de iPad mini 2. In plaats daarvan wordt de oude naam opnieuw gebruikt, een truc die we Apple bij de iPad 3 en iPad 4 ook zagen gebruiken. Zelf noemen we hem voor het gemak maar even de iPad mini Retina, om het nieuwe en scherpere scherm te benadrukken.

Het nieuwe retinascherm is volgens Endgadget de grote verrassing in de nieuwe iPad mini:

Van buiten is er weinig nieuws te bekennen. Sterker nog, hij heeft nog steeds dezelfde homeknop, om aan te geven dat er geen Touch ID-vingerafdrukscanner is. Er is echter een grote uitzondering: het 2048 bij 1536-retinascherm, met een pixeldichtheid van 324 ppi. Vergeleken met de iPad mini die vorig jaar verscheen, is dit een flinke verhoging in pixeldichtheid, en als gevolg waren we veel meer onder de indruk.

The Verge let op wat er hetzelfde is gebleven, en hoe de iPad mini vergeleken met concurrentie is:

Apple heeft de originele 4:3-ratio van het scherm behouden om ondersteuning voor de massale verzameling aan apps te blijven bieden. Hierdoor is de iPad mini wat breder en een beetje onhandiger dan de Nexus 7, maar dit is slechts een klein offer om gebruik te mogen maken voor de grootste app-bibliotheek beschikbaar. De algemene afwerking van de iPad mini is ook fraaier dan bij iedere andere tablet op de markt – wat het prijskaartje van 399 dollar wellicht verklaart.

Tweakers kiest voor de iPad mini Retina in plaats van de iPad Air:

Afgaande op onze korte hands-on neigen we ernaar om de nieuwe iPad mini te verkiezen boven de iPad Air. De mini is nu een volwaardige iPad, met een mooi scherm, de nieuwste hardware, een fijn formaat en een prijs die 80 euro lager ligt dan die van een iPad Air. En daarmee zet Apple het bestaansrecht van de iPad Air – hoe dun en licht hij ook is – redelijk onder druk. Het is daarom nog maar de vraag of het Apple met deze twee nieuwe tablets lukt om de dalende trend in de verkoopcijfers te corrigeren.

NUtech denkt dat de iPad mini 2 vooral een upgrade is als je retinaschermen gewend bent:

Het verschil in schermresolutie is direct te zien bij tekst en de afwerking van icoontjes, maar natuurlijk vooral in hoge resolutie video’s en games. Het zal zeer persoonlijk zijn of een consument de schermupdate de moeite waard vindt. Er is een groep mensen die prima kan leven met het scherm van de eerste iPad mini. Als je gewend bent aan een retinascherm valt het verschil echter wel op. Bovendien kan de iPad mini 2 nu goed meekomen met de concurrentie die ook een full-hd-scherm hebben.

Het retinascherm ziet er volgens CNET scherper uit in de iPad mini dan in de iPad Air:

De mini’s kleinere 7,9-inch-scherm zorgt ervoor dat hij een scherper beeld heeft dan de grote iPad Air. Om gebruik te maken van de nieuwe pixeldichtheid moet je alleen wel meer betalen. Het ziet er fenomenaal uit, dus ik verwacht dat de premium-prijs zeker de moeite waard is.

De iPad mini met retinascherm zal helaas niet op 1 november verkrijgbaar zijn, zoals bij de iPad Air wel het geval is. Apple heeft alleen gezegd dat de nieuwe iPad mini eind november in een eerste groep landen wordt verkocht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 oktober 2013, 9:15
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen hands-on, ipad air 2, ipad mini, ipad mini 2

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.