Reacties voor: iPhone 3G onveiliger door ontbreken van iOS 4.3-update

Volgens een beveiligingsexpert van Sophos doet Apple er goed aan, om ook de oudere iPhone 3G en iPod touch te voorzien van een beveiligingspatch.

Reacties: 65 reacties

  1. Ach’ zo kun je ook geld verdienen!

  2. Dit klinkt ernstig!

  3. Ach ja, ‘heel wat mensen’ lopen ook nog met de 1e generatie iPhone rond…
    Goed, de 3G is nog wel een recenter model. Wat zou de software versie nummering dan moeten worden voor de 3G: 4.2.1.1 😉
    Of 4.2.2
    En voor de 1e gen. iPhone 3.1.4

  4. Ik snap niet dat ze een speciale update maken voor de 3g! dus zonder al die snufjes. Dat is ook de reden dat ik een iphone 4 heb aangeschaft omdat al die leuke snufjes je 3g verknallen! Doe dan bijvoorbeeld alleen een beveiligingsupdate ofso!

  5. Ook de iPhone 3G en 2e generatie iPod touch zijn waarschijnlijk kwetsbaar voor de exploit die op Pwn2Own werd gebruikt, maar zullen daarvoor dus niet gepatcht worden.

    Het verbaast me eigenlijk niet, omdat deze situatie zich ook al voor heeft gedaan met de iPhone 2G en 1e generatie iPod touch die niet werd gepatcht voor de PDF-exploit ten tijde van iOS 4.0.2.

  6. Zo moeten er ook updates komen voor Windows 3.11 zeker!!

  7. Oké is het voor Apple geen mogelijkheid 4.3 wel uit te brengen voor oudere toestellen met de kwetsbaarheden gedicht en dan alle andere vernieuwingen er uit te halen?

  8. Waarom zou je als bedrijf blijven beveiligingsupdates uitbrengen voor elk toestel (met z’n software)
    da’s gewoon niet haalbaar.

    Microsoft heeft toch ook geen support meer op windows 95, 98, 2000?
    Enja, je zal wel zeggen dat niemand dat nog gebruikt, maar het windows XP platform wordt echt nog veel gebruikt en ook daar is de support nu gestopt, is toch doodnormaal dat een bedrijf niet alles kan blijven supporten…

  9. Las van de week een artikel over de uitslagen van een hackwedstrijd…….
    Daar kwam Apple met zijn computers en Iphone nog slechter uit als Microsoft en Google met hun producten.
    De faam van Apple blijkt ene beetje drijfzand.

    Ik ben overigens van mening dat een bedrijf wel tot 5 jaar na het uitbrengen van een nieuw product veiligheidspatches uit mag/moet brengen voor het oudere product.

  10. @Laszlo: je vergelijkt een OS uit 2001 (XP) met de 3G die je tot juni 2010 nog kon kopen??
    Het antwoord is simpel: natuurlijk kan Apple nog patches uitbrengen voor de 3G en ouder. Dat ze dat niet doen is een bewuste commerciële keuze van Apple, en in mijn ogen een keuze die weinig respectvol is voor de miljoenen kopers van de 3G.

  11. @mhmobiel:
    ik weet het niet, je kon windows XP tot eind juni 2008 kopen (de losse verkoop) toestellen met OEM licenties met windows XP waren er tot medio 2010, wat dus ongeveer hetzelfde is in mijn ogen…
    Nuja, ieder zijn mening zeker, ik vind het maar normaal dat een bedrijf geen geld meer steekt in een toestel/besturingssysteem/software dat/die niet meer te koop is.

  12. Lol. Die hack wedstrijd was nog wel op de ouwe iOS. Dus hecht er geen waarde aan.
    En dat de 3G niet meer word geüpdatet. Vind ik ook logich.
    Niet meer officieel te koop. Dus ook geen ondersteuning meer.

  13. Dat je niet onbeperkt oude versies blijft supporten vind ik begrijpelijk want dat is kostentechnisch niet te behappen. Daarom gooit Microsoft (gemiddeld) na 10 jaar producten uit support. De 3G daarentegen is van veel recentere makelij en technisch nog niet zo verouderd dat het niet kan (tenslotte draait 4.x zonder indexering nog redelijk). Kortom: ik vind het dit keer te kort door de bocht en zou Apple wilen vragen ten minste de security patches te continueren. Overigens is de 3G in mijn huishouden uitgefaseerd 😉

  14. @Laszlo:
    Ik snap jou punt inderdaad wel maar ik kan me meer vinden in het punt van mhmobiel. Puur om het feit dat je als consument en bedrijf gedwongen wordt om over te stappen op een nieuwere versie van een toestel. Maarja zoals je al zei ieder zijn mening 😉

    @avdvee Inderdaad nu zou je natuurlijk ook kunnen stellen dat een mobiel platform niet 10 jaar lang gesupport zou moeten worden, maar een jaar of 5 zou wel leuk zijn. Als zijn het alleen maar beveiligingsupdates.

  15. “Niet meer officieel te koop. Dus ook geen ondersteuning meer”

    Dat vind ik een onzinnige redenatie die volgens mij wettelijk gelukkig niet geldig is. Apple is ten minste voor consumenten verplicht 2 jaar een fatsoenlijk werkend product te leveren. Upgraden is wat mij betreft niet noodzakelijk maar securitypatches absoluut wel.

  16. @Jordy: Omdat een OS bouwen niet hetzelfde is als Lego; onderdelen zijn afhankelijk van elkaar.

    @Matthijs: Ik ben blij dat jij geen CEO bent van een elektronicaconcern. Philips biedt nog op regelmatige basis updates voor mijn TV die al een jaar uit de schappen is aan.

    @Laszlo: Windows XP heeft support tot 2014? Daarnaast is telefonische/internet support voor een OS iets anders dan het upgraden/updaten van een OS. Ik heb zelf geen Windows hier dus ik kan het niet testen, maar volgens mij hebben legitieme XP gebruikers nog gewoon toegang tot Microsoft Update.

  17. the difference between other makes of phones is the price , you can buy 2 android phones to 1 iphone , iphones are not cheap and 3g owners should be offered updates even if apple charge for it , like they used to do with ipod touch’s , we all know apples after sales sucks , they only want one thing your money , which is fine but for the older models an option to update should be made , if only to keep the apple quality name in place , most htc phones still have minor updates if not full rom updates 5 years later and apple should do the same , all original ipad owners look out next year when your expensive toy does not get an further updates , computers even netbooks get updates years after purchase and apple must do the same

  18. Mijn vriendin heeft een 3G uit mei 2009 toen 3Gs er nog niet was. Ze heeft dus nog een contract met T-mobile, maar de telefoon krijgt geen ondersteuning meer. Apple hoort inderdaad gewoon simpele updates uit leveren. Wat mij betreft hadden ze na 3.1.3 gewoon ‘servicepatches’ kunnen verstrekken. Wil je meer functies, zal je nieuwe hardware moeten kopen. Maar softwarematig moet het er niet slechter van worden.

  19. Niet alleen beveiligingssoftware zou voor de 3g beschikbaar moeten komen, maar ook de vernieuwde safari die maakt het op het internet surfen een stuk sneller

  20. @Iphone: Ik heb op m’n iPhone 4 en op m’n iPad nog niets gemerkt van sneller browsen.

  21. Ik vind de kop van het artikel een beetje vreemd. Een iPhone 3G is door de release van 4.3 toch niet minder veilig dan tot voor de release geworden? Je kunt wel zeggen dat een iPhone 3GS of 4 nu veiliger is geworden dan een 3G.

  22. Dit is toch logisch? Bij de gemiddelde android-telefoon krijg je uberhaupt geen upgrade meer.

    Het hele idee is alleen dat aangezien de exploit is gefixt in 4.3 er nog maar weinig gebruikers overblijven die nog vatbaar zijn. Hierdoor zal de exploit automatisch ook minder snel gebruikt worden.

  23. @Jordy: safari heeft een nieuw javascript gekregen waardoor die sneller zou zijn.

  24. @Iphone: Dat weet ik, maar ik heb er nog niets van gemerkt. Volgens mij merk je dit alleen bij sites die heel veel JavaScript gebruiken. 2x sneller zoals Apple beweert zal in de praktijk wel zelden voor komen. .

  25. @Iphone: Dat weet ik, maar ik heb er nog niets van gemerkt. Volgens mij merk je dit alleen bij sites die heel veel JavaScript gebruiken. 2x sneller zoals Apple beweert zal in de praktijk wel zelden voor komen.

  26. Origineel geplaatst door peterAch ja, ‘heel wat mensen’ lopen ook nog met de 1e generatie iPhone rond…
    Goed, de 3G is nog wel een recenter model. Wat zou de software versie nummering dan moeten worden voor de 3G: 4.2.1.1
    Of 4.2.2
    En voor de 1e gen. iPhone 3.1.4

    ik ken niemand met een 1e gen iPhone, die is toch ook nooit officieel gelanceerd in NL? Dus de hoeveelheid van de toestellen in nederland zal wel meevallen.. Erg egoistisch dat ik de landen niet meetel waar ze wel zijn/waren, maargoed 🙂

  27. Ik vind dat Apple juist handelt. Tuurlijk, jammer voor de mensen met een 3G, maar zoals iemand hier al correct opmerkte: Windows 3.11 krijgt ook geen beveiligingsupdates. Ik vond het al knap dat IE6 tot een paar dagen geleden up to date bleef. Bedrijven willen 1. verder, 2. geen geld besteden aan relatief verouderde producten. Sowieso vraag ik me af hoeveel mensen nu nog een 3G hebben, en hoeveel hacks voor die groep worden geschreven.

  28. Origineel geplaatst door Iphone
    Niet alleen beveiligingssoftware zou voor de 3g beschikbaar moeten komen, maar ook de vernieuwde safari die maakt het op het internet surfen een stuk sneller

    Dat safari in de nieuwe firmware sneller is komt ook doordat de apparaten die de nieuwe firmware ondersteunen beduidend sneller zijn dan de iPhone 3G.

    De iPhone 3G heeft gewoon de kracht er niet voor om de nieuwe javascript engine aan te sturen, het zal juist alleen maar trager worden!

  29. Sorry maar hebben we allemaal niet 4.2 gebruikt? Hadden we toen problemen? Sopos zit hier puur commercieel te reageren zodat ipod 1e generatie en iphone 2g en 3g ook gebruik kunnen maken van de airplay! En dat ze meer klanten kunnen krijgen..

  30. Straks krijg je Apps die perse alleen op 4.3 draaien terwijl ze de functies niet eens gebruiken die in 4.3 zitten en die kan je dan niet meer downloaden op 3G.

  31. Origineel geplaatst door Peter
    Ik vind dat Apple juist handelt. Tuurlijk, jammer voor de mensen met een 3G, maar zoals iemand hier al correct opmerkte: Windows 3.11 krijgt ook geen beveiligingsupdates.

    Zoals je hebt kunnen lezen is iedereen van mening dat het een keer klaar moet zijn. De vraag is wanneer? Rekening houdend met lopende contracten en de wet zou ten minste 2 jaar na de laatste verkoop redelijk zijn. En zou ik willen opteren voor 3 jaar. Alleen voor security updates overigens. Doet Apple dit niet dan voorspel ik vanuit de zakelijke markt problemen; die markt koopt niet ieder jaar nieuw speelgoed; dat is beheertechnisch gezien ondoenlijk.

    Enne je voorbeeld over Windows 3.11 (product uit begin jaren negentig) is echt een beetje sneu hoor.

  32. Zelfs al heeft Graham Cluley m.b.t. deze specifieke zwakheden ongelijk, dan nog heeft hij in algemene zin wel gelijk. Ook de de oudere toestellen van Apple zijn erg populair en zullen dat nog wel een tijdje blijven ook.

    Er zijn dan ook nog steeds heel veel gebruikers van de modellen die niet meer met 4.3 meedoen en er is niemand bij gebaat als daar toch nog iets mee mis gaat.

    Bovendien doet Apple er m.i. verstandig aan om early adopters niet te “belonen” met stagnerende support.

    Ik snap overigens de opmerkingen van sommigen hier niet; hoezo zou Graham Cluley hieraan verdienen? Hij wijst er toch op dat Apple e.e.a. zou moeten updaten?

  33. M’n 3GS updaten met een oudere Mac (iTunes 9.2.1) wil vooralsnog ook niet lukken. 🙁

  34. Het is heel simpel. Appel support gewoon de laatste 3 toestellen. Wil je ‘veilig’ zijn? Dan moet je upgraden. Desnoods naar nieuwere hardware. Maar dan nog. Hoeveel mensen zijn er slachtoffer geworden van de gevaren die gefixed zijn in 4.3? Als je een 3G wilt blijven gebruiken, gewoon blijven doen. Gevaar is nihil.
    Weer een hoop bangmakerij.
    Ook die hackwedstijd waar seminifeer naar refereerd. Safari is daar gehacked door express met de mac naar een speciaal geprepareerde siet te lokken. Niet door een externe aanval dus. Gewoon opletten waar je allemaal heensurft. There is no patch for human stupidity !!

  35. Het is naar mijn mening belachelijk dat een telefoon die slechts negen maanden uit de verkoop is geen beveiligingsupdates meer krijgt.

    Een aantal mensen hier vergelijkt het met andere bedrijven die hetzelfde doen, dit vind ik een slechte reden. Als andere bedrijven weinig service verlenen dan vind ik niet dat Apple dat dan ook niet hoeft te doen.

  36. Ik heb een iphone 3G en ben blijven steken bij 3.1.3. Gewoonweg omdat de rest niks toevoegd aan mn toestel. En dit naar verluid de “snelste” FW is.

  37. Mijn 3G is nog niet verlopen, dat heb je met 2 jarige contracten. Maart 2009 was er nog geen 3gs. Een beetje onredelijk lijkt het me dus wel.

  38. Origineel geplaatst door Laszlo
    Waarom zou je als bedrijf blijven beveiligingsupdates uitbrengen voor elk toestel (met z’n software) da’s gewoon niet haalbaar.Microsoft heeft toch ook geen support meer op windows 95, 98, 2000? Enja, je zal wel zeggen dat niemand dat nog gebruikt, maar het windows XP platform wordt echt nog veel gebruikt en ook daar is de support nu gestopt, is toch doodnormaal dat een bedrijf niet alles kan blijven supporten…

    er is nogsteeds support voor winXP alleen niet meer voor SP2

  39. Ik heb hem ook nog. Hij doet het nog steeds. Let wel: de 3G gaat al een aantal jaar mee, inmiddels langer dan de gemiddelde levensduur / vervangingstijd van een mobieltje.
    De gemiddelde klant zal na 2 jaar weer een nieuwe uitzoeken, dus waarom blijven supporten

  40. Origineel geplaatst door Ghost: Zo moeten er ook updates komen voor Windows 3.11 zeker!!

    Het zal onbedoeld zijn maar juist jouw opmerking geeft het falen van Apple aan. Over Windows 3.1 hebben we het verder niet, Microsoft kan moeilijk een OS uit 1995 nog ondersteunen. Maar het is wel juist Microsoft die Windows versies vele jaren blijft ondersteunen. Dit in tegenstelling tot Apple en de iPhone. Ik kocht mijn iPhone 3G 19 maanden geleden. En nu wordt hij al niet meer ondersteund. Heel goed dus dat je even Microsoft er en passant bijhaalt. Want die laten zien hoe er met klanten omgegaan moet worden: Niet afschrijven na anderhalf jaar maar vele jaren actieve ondersteuning!

  41. @Laszlo:

    Verschil is wel dat Microsoft 10 jaar updates blijft uitbrengen van verlopen OS’n en dit ook ruim van te voren aankondigd. Apple daarentegen komt er weer mee weg.

  42. Volgens mij begrijpen velen hier nog niet helemaal dat het echt niet normaal is dat apple geen ondersteuning meer biedt voor de 3G. Het is logisch dat support op een gegeven moment ophoudt, maar niet zodra de laatste software update(s) het toestel slechter doen functioneren dan daarvoor. Daar zit de fout hem in bij deze. Apple heeft een commerciële keuze gemaakt en belazert alle iPhone 3G bezitters die met supertrage firmware zitten.

  43. Origineel geplaatst door sebas
    Volgens mij begrijpen velen hier nog niet helemaal dat het echt niet normaal is dat apple geen ondersteuning meer biedt voor de 3G. Het is logisch dat support op een gegeven moment ophoudt, maar niet zodra de laatste software update(s) het toestel slechter doen functioneren dan daarvoor. Daar zit de fout hem in bij deze. Apple heeft een commerciële keuze gemaakt en belazert alle iPhone 3G bezitters die met supertrage firmware zitten.

    als een nog altijd 3G bezittende iphone gebruiker kan ik dit alleen bevestigen, hij is gewoon traag, mss had ik ook beter bij FW 3.1.3 gebleven, maar nu is het natuulijk al te laat.

    commercieel natuurlijk een geniale zet

  44. Het slaat echt nergens op. Mijn iPhone 3G is nu 10 maanden oud en ik heb er honderden euro’s voor neergeteld! De meeste mensen want die dingen zijn niet bepaald goedkoop. Ik vind dat ze best een update uit kunnen brengen, want de 3G is in vergelijking tot vele andere mobiele toestellen nog een van de beste!

    Het enige waarom je nog zal updaten naar 4.2.1 is vanwege de ondersteuning van apps die 4.0 vereisen… Dit is echt wel een flinke tegenvaller voor een apparaat dat nog geen jaar oud is en honderden euro’s heeft gekost, erg jammer dit!

  45. Wat een hoop gehannes allemaal, al die gasten die op die conferance / hackwedstrijd aanwezig waren hebben allemaal een contract moeten teken en mogen NIKS uitbrengen/openbaar maken.

    Daarbij heeft laszlo gewoon gelijk, je kunt niet updates&patches uitbrengen voor verouderende modellen.
    ook is de lek die nu gevonden is helemaal niet zo gevaarlijk. Ze kunnen niet zomaar iets doen op je iphone/ipod touch daar zijn veel handelingen voor nodig.

    Dus maak je niet zo druk allemaal.
    (ik heb zelf trouwens ook nog een 3G en vind het eerder absurt van apple dat ze een 4.2.x uitbrengen voor die 3G die vervolgens heel je batterij leeg slurpt!)

    Daarbij gaat er toch ook niemand nog Windows 7 op een pentium II draaien !? en bij Apple MOET je bijna wel updaten.

  46. 3G is “oud” in mobiele termen! Face it! En als je veiligheid dan toch ZO belangrijk vind, zal je zeker na 2 jaar toch ook wel een nieuwe mobiel kunnen kopen. Of niet soms?
    Jongens jongens toch. Al dat druk gedoe over een mobiel van 2 jaar oud! De gemiddelde levensduur van een gsm was 18 maanden toen ik nog in de telecom werkte. Waarom zou Apple toch tijd en geld in support blijven steken van oude toestellen??
    Maar ja, ik koop dan ook elk jaar minstens 1 nieuwe mobiel. Omdat ik “veiligheid als prioriteit beschouw”… Lol!

  47. De 3G werd inderdaad een jaar geleden nog verkocht als low-budget iPhone en was inmiddels al een jaar oud. Als je bewust een verouderd product koopt, moet je er niet gek van staan te kijken als de ondersteuning er sneller dan gedacht mee stopt.

  48. Ik vind dit eigenlijk ook niet kunnen. Natuurlijk kan je bepaalde hardware niet eindeloos blijven ondersteunen maar dit gaat wel heel ver. Er zijn nog miljoenen 3G’s in omloop die het prima doen. Dat Apple bepaalde dingen niet ondersteunt omdat de 3G enigszins gedateerd begint te raken en de ervaring niet optimaal is snap ik wel maar nadat je stopt met de verkoop van een telefoon moet je deze nog minimaal twee tot drie jaar ondersteunen met minimaal beveiligings patches.

    Apple heeft tot en met juni 2010 de iPhone 3G verkocht. Als de ondersteuning dan 9 maanden later stopt voor zo’n telefoon dan zou ik me ook flink genaaid voelen. Dat is dus wel iets anders dat Microsoft geen ondersteuning meer biedt voor Windows 3.x of iets dergelijks zoals sommigen hier vergelijken.

    Overigens maken andere telefoonfabrikanten zich hier ook op grote schaal schuldig aan.

  49. Origineel geplaatst door Jordy
    De 3G werd inderdaad een jaar geleden nog verkocht als low-budget iPhone en was inmiddels al een jaar oud. Als je bewust een verouderd product koopt, moet je er niet gek van staan te kijken als de ondersteuning er sneller dan gedacht mee stopt.

    Dus jij vindt het normaal dat een telefoon waar nog fabrieksgarantie (!!!!) op zit niet meer ondersteunt wordt. Steve Jobs is gek op consumenten als jou!

  50. Ik vind het gewoon schandalig van Apple dat zij zomaar beslissen tot wanneer je je niet goedkoop toestel optimaal kan gebruiken. Ik heb nu nog het geluk dat ik een 3GS toestel heb maar wat binnen een maandje of 3? Dan gaan ze misschien beslissen dat het met de 3GS ook afgelopen is of wat? Dat ik dan niet ga overstappen naar bvb HTC ofzo

  51. Origineel geplaatst door Gaetan
    3G is “oud” in mobiele termen! Face it! En als je veiligheid dan toch ZO belangrijk vind, zal je zeker na 2 jaar toch ook wel een nieuwe mobiel kunnen kopen. Of niet soms?Jongens jongens toch. Al dat druk gedoe over een mobiel van 2 jaar oud! De gemiddelde levensduur van een gsm was 18 maanden toen ik nog in de telecom werkte. Waarom zou Apple toch tijd en geld in support blijven steken van oude toestellen??Maar ja, ik koop dan ook elk jaar minstens 1 nieuwe mobiel. Omdat ik “veiligheid als prioriteit beschouw”… Lol!

    Dat klopt dus niet: Apple heeft tot 9 maanden (!) terug de 3G nog gewoon verkocht. Het is niet normaal om een telefoon die je als fabrikant 9 maanden geleden nog aanbood (en dus zelfs nog fabrieksgarantie heeft) niet meer te ondersteunen met op zijn minst een veiligheidspatch. Dat zo’n telefoon niet alle trucjes kan die een iPhone 4 kan mag duidelijk zijn

    Overigens heb ik zelf niet een 3G van 9 maanden oud maar mocht er nu toch een grote hack plaatsvinden (je weet maar nooit) en klanten ondervinden daar schade van dan zeg ik dat je een leuke zaak hebt bij de rechter. Er is eigenlijk geen excuus om die telefoons niet te patchen.

    Eigenlijk een onbegrijpelijke zet want die patch is toch al geschreven. Kost dus geen enkele moeite om een uitgeklede versie voor de 3G aan te bieden van de patches die ze toch al schrijven.

    Op deze manier lijkt het of Apple alleen maar gestopt is met het aanbieden van patches om klanten min of meer te dwingen over te stappen op een nieuwe model. Ik heb nog een 3G liggen en die doet het nog uitstekend. Waarom dat soort mooie telefoons weggooien terwijl ze het nog prima doen. Mijn vriendin gebruikt hem nu naar volle tevredenheid.

  52. @WvB22: Ik vind inderdaad dat als je een product koopt dat al aan het eind van z’n levenscylcus zit, je niet gek moet staan te kijken dat de software niet meer geupdate wordt en dat je niet moet zeuren als de fabrikant je minder belangrijk vindt. Misschien heb ik dit zelf al te vaak mee gemaakt dat ik het normaal ben gaan vinden. Daarom koop ik al m’n electronica en gadgets nu als ze net uit zijn en als er snel een nieuw model verwacht wordt, dan wacht ik nog even.

  53. Origineel geplaatst door Peter
    Ik vind dat Apple juist handelt. Tuurlijk, jammer voor de mensen met een 3G, maar zoals iemand hier al correct opmerkte: Windows 3.11 krijgt ook geen beveiligingsupdates. Ik vond het al knap dat IE6 tot een paar dagen geleden up to date bleef. Bedrijven willen 1. verder, 2. geen geld besteden aan relatief verouderde producten. Sowieso vraag ik me af hoeveel mensen nu nog een 3G hebben, en hoeveel hacks voor die groep worden geschreven.

    Dat is toch geen vergelijking? Windows 3.11 is bijna 15 jaar oud en wordt al sinds windows 95 en zeker 98 niet meer verkocht. De iPhone 3G werd tot 9 maanden geleden door Apple zelf aangeboden (dus niet in een schimmig belwinkeltje of zo maar gewoon op hun site). Beetje onbeschoft om dan na 9 maanden de stekker eruit te trekken.

    Ik ben gek op Apple producten en heb dan ook het nodige staan door de loop van de jaren heen. Maar als Apple fan moet je ook af en toe eens kritisch naar ze kijken. Een telefoon niet meer ondersteunen die je 9 maanden geleden voor honderden euro’s nog verkocht is naar mijn idee niet normaal.

  54. Misschien een domme vraag, maar over hoe onveilig praten we hier eigenlijk? Wat zou er kunnen gebeuren? Ik krijg (net als met zoveel andere berichten over veiligheid) het idee dat het met name bangmakerij is en dat je als gebruiker je verstand een beetje gebruikt je ook niet zo snel slachtoffer zult worden. Of zie ik het nu verkeerd?

  55. Origineel geplaatst door Jordy
    @WvB22: Ik vind inderdaad dat als je een product koopt dat al aan het eind van z’n levenscylcus zit, je niet gek moet staan te kijken dat de software niet meer geupdate wordt en dat je niet moet zeuren als de fabrikant je minder belangrijk vindt. Misschien heb ik dit zelf al te vaak mee gemaakt dat ik het normaal ben gaan vinden. Daarom koop ik al m’n electronica en gadgets nu als ze net uit zijn en als er snel een nieuw model verwacht wordt, dan wacht ik nog even.

    Daar heb je misschien deels gelijk in maar het was Apple zelf die de telefoon zo lang in leven heeft gehouden en nog aanbood. Dan had Apple zelf maar eerder de stekker eruit moeten trekken als je het maar een verouderd model vindt. Maar Apple heeft nog miljoenen verdiend aan die telefoon door hem als ‘budget’ model aan te bieden. Prima, maar ook een budget artikel mag je toch op zijn minst van verwachten dat deze twee jaar na verkoopdatum nog updates krijgt.

    En op de 3G staat in basis nog precies hetzelfde iOS als op jouw en mijn telefoon hoor. Windows update of OSX update kijkt toch ook niet of je computer 2, 3 of 5 jaar oud is. Het kijkt alleen naar de versie die er op draait. Zware zaken kan je dan uitschakelen als je computer het niet trekt. Als mensen merken dat een computer niet meer voldoet kopen ze ook een nieuwe. Zo zou het ook voor de telefoons moeten zijn.

    Door dikke kortingen op de telefoons (die mensen gewoon weer via hun abonnement betalen) zijn er jaren geweest dat telefoons veel te snel werden afgeschreven. Er zwerven nog miljoenen telefoons rond die het op zich prima doen en niets mis mee is. Gelukkig worden tegenwoordig telefoons wél hergebruikt en zijn er prima acties om hier wat aan te doen.

  56. Origineel geplaatst door Jordy
    Misschien een domme vraag, maar over hoe onveilig praten we hier eigenlijk? Wat zou er kunnen gebeuren? Ik krijg (net als met zoveel andere berichten over veiligheid) het idee dat het met name bangmakerij is en dat je als gebruiker je verstand een beetje gebruikt je ook niet zo snel slachtoffer zult worden. Of zie ik het nu verkeerd?

    Dat is de hele vraag ook natuurlijk. De moeilijkheid is dat je dat als consument vaak niet echt in kan schatten. Als je bijvoorbeeld zag hoe makkelijk je via een PDF bestandje een jailbreak kon doen (op zich fantastisch natuurlijk) dan was dat wel even schrikken. Er werd een hele berg code in je iPhone geïnjecteerd, beveiligingen ontweken en uiteindelijk je iPhone gekraakt. De mannen achter de jailbreak hebben op zich het beste met de mensen voor maar er zijn ook minder aardige lui.

  57. Sophos richt zich op de professionele gebruiker. Als je via een oude iphone het bedrijfsnetwerk onveilig maakt, is het wel zo netjes om je klanten hierop te wijzen. Goeie zet dus van Sophos en uiteraard mag daar wat aan verdiend worden.

  58. Origineel geplaatst door Jordy
    Misschien een domme vraag, maar over hoe onveilig praten we hier eigenlijk? Wat zou er kunnen gebeuren? Ik krijg (net als met zoveel andere berichten over veiligheid) het idee dat het met name bangmakerij is en dat je als gebruiker je verstand een beetje gebruikt je ook niet zo snel slachtoffer zult worden. Of zie ik het nu verkeerd?

    In het wild is er nog nooit van deze ‘gevaren’ gebruik gemaakt. Storm in een glas water.

  59. Snap niet waarom Apple de iPod Touch 2G gewoon laat vallen.
    Is die niet heel veel verkocht ?…

  60. Apple krijgt steeds meer een machtspositie tegenover de consumenten! Ze beginnen steeds arroganter te worden. Apple is in mijn ogen de sympathie een beetje aan het kwijtraken, ze beginnen steeds meer op Microsoft te lijken. En dit is nog maar het begin!! Let op mijn woorden.

  61. Ik ben een van de gebruikers van een 3G…
    Niet wetend dat er een maand later de G3 uit zou komen sloot ik in mei 2009 een 2-jarig contract af dùs zou ik mei as weer een nieuwe ‘mogen’ bestellen bij verlenging van het contract. In deze wegwerpmaatschappij is het kennelijk normaal dat je geen garanties mag verwachten die op z’n minst de volle twee jaar dekken.
    Overigens ben ik nog steeds tevreden hoor met mijn G3, die ik zeer intensief gebruik, vooral nu ik een maand geleden ook nog eens een nieuwe kreeg na een defect in mijn oude…

  62. Origineel geplaatst door Laszlogebruikt, maar het windows XP platform wordt echt nog veel gebruikt en ook daar is de support nu gestopt, is toch doodnormaal dat een bedrijf niet alles kan blijven supporten…

    Kletsverhaal als het om veiligheid gaat.
    (denk je dat Toyota voor de lol 12 miljoen auto’s terugroept ?)
    Staat ook in schril kontrast met de Appstore policy als “je mag onze private API’s niet gebruiken omdat we die misschien ooit eens gaan veranderen” enz. waar ze zich wel zorgen om makem

  63. Mensen die iOS vergelijken met Windows:
    Zolang je 1024mb ram hebt is het in principe nog altijd mogelijk om win7 te draaien. Windows xp sp3 wordt gewoon nog steeds geupdate en het is al ruim van te voren al aangekondigt waneer dit stopt.

    “iphone 3g gebruikers zijn wel veilig want er is nooit eigenlijk zo’n aanval geweest”
    Waarom patchen ze dat dan? De mogelijkheid is er wel!

    De rede waarom ik na mijn iPod 2g niks meer koop van apple is omdat ze na 2 jaar vanaf release geen flikker meer om dat apparaat geven. Ik heb het gezien met de ipod1g en vanaf toen niks meer van apple gekocht

  64. dat 4.3 meer lekken dicht, wil niet zeggen dat de 3g met een oudere firmware daardoor onveiliger wordt.. De toestellen met 4.3 worden gwn beter, dus voor de 3g mensen maakt het helemaal niks uit

  65. Sowieso vind ik het raar …

    Hier staat:
    http://www.apple.com/nl/iphone/
    iOS 4.3 is de nieuwste software-update voor iPhone.
    Nu gratis te downloaden voor iPhone 4, iPhone 3GS en iPhone 3G.

    En hier staat:
    http://www.apple.com/nl/ios/
    Dat het alleen voor de 3GS en 4G beschikbaar is ….

    Beats me…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.