‘iPad mini met retinascherm kost Apple 12 dollar extra om te maken’

Het lijkt zo voor de hand liggend dat veel mensen er al op rekenen: na de iPad mini komt een iPad mini met retinascherm. iSuppli heeft berekend dat het Apple $12 per stuk kost om de iPad mini te voorzien van een retinascherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Dat lijkt weinig, maar […]

iPad-mini-retinaHet lijkt zo voor de hand liggend dat veel mensen er al op rekenen: na de iPad mini komt een iPad mini met retinascherm. iSuppli heeft berekend dat het Apple $12 per stuk kost om de iPad mini te voorzien van een retinascherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Dat lijkt weinig, maar het zijn niet de enige kosten. Als Apple een retinascherm in de iPad mini stopt, zal ook de batterij moeten worden aangepast omdat mensen wel verwachten dat de batterijduur hetzelfde blijft. Ook moeten er andere backlight-modules, die een betere helderheid leveren. Ook die zijn een aanslag op de batterij. Het aantal leds moet toenemen, waardoor de totale prijs van de iPad mini wel eens met 30% omhoog kan gaan. Nu rekent Apple nog $329 voor het goedkoopste model iPad mini, maar met een opslag van 30% komt de prijs van het instapmodel iPad mini met retinascherm in de buurt van $429.

Tenminste, als de beweringen van iSuppli kloppen. De huidige 16GB iPad mini kost $188 aan materiaalkosten om te produceren, aldus het bedrijf (dit is exclusief de kosten van salarissen, transport, marketing, en dergelijke). Bij een iPad mini met retinascherm lopen de materiaalkosten op tot $200 per stuk, maar dan moeten alle andere componenten hetzelfde blijven.

Volgens geruchten komt er begin 2013 een iPad mini met retinascherm. Het scherm met een resolutie van 1024 x 768 pixels (identiek aan de iPad 2) zou daarbij omhoog gaan naar een scherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Apple trekt zich meestal niet veel aan van prijzen van concurrenten, maar moet wel bijblijven met specificaties (waar Apple zich traditioneel ook niet zo druk over maakt). De verwachting is dat er in 2013 tussen de 180 en 240 miljoen tablets worden verkocht, waarvan het segment van de kleinere tablets (rond 7-inch) goed is voor 45 tot 60 procent van de verkopen. Volgens geruchten gaat Google een Nexus 7 uitbrengen met Full HD-scherm die dezelfde prijs houdt als de huidige Nexus 7 ($199). Acer en Asustek duiken daaronder met prijzen rond de $149 tot $159 per stuk. Acer heeft een 8-inch tablet in de maak die $200 gaat kosten en Samsung werkt ook aan een 8-inch tablet die vanaf het tweede kwartaal van 2013 moet concurreren met de iPad mini.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 februari 2013, 16:47
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen ipad, retinascherm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.