iOS 8 uitgelicht: widgets in het Berichtencentrum

iOS 8 introduceert ondersteuning voor widgets in het Berichtencentrum. Widgets geven snel toegang tot app-functies en informatie.

Widgets iOS 8 CraigJarenlang werd er om gevraagd en nu heeft Apple ze dan toch eindelijk aan iOS 8 toegevoegd: widgets. Apps met widget-ondersteuning kunnen een interactief blok in het Berichtencentrum tonen. Hierdoor kan een sportapp bijvoorbeeld live-uitslagen laten zien in het Berichtencentrum. Widgets kunnen ook simpele commando’s aan apps doorgeven, wat betekent dat je in een eBay-widget bijvoorbeeld een bod plaatst zonder de bijbehorende app te openen. In deze editie van ‘iOS 8 uitgelicht‘ leggen we uit hoe je de widgets instelt en wanneer je ze kunt gebruiken.

Widgets van iedere ontwikkelaar

iOS 8 widgetsWidgets zijn interactieve rechthoeken in het Berichtencentrum, waar je app-informatie op kunt zien en simpele handelingen mee kunt uitvoeren. In eerdere iOS-versies zaten ook al widgets, maar deze waren beperkt tot ingebakken Apple-apps zoals de Aandelen-applicatie.

Vanaf iOS 8 kan iedere ontwikkelaar een widget voor zijn of haar app maken. Dit betekent dat veel iOS-ontwikkelaars nu manieren gaan bedenken om hun data uit hun apps in een widget te tonen. Daar zijn nogal wat mogelijkheden voor: Apple toonde widgets voor eBay en Sportscenter tijdens WWDC 2014, maar daar houdt het uiteraard niet op. Vermoedelijk krijgen we Twitter-widgets van apps zoals Tweetbot, simpele artikellijsten van nieuwsapps, actuele reisinformatie voor ov-apps en nog veel meer.

Op het moment van schrijven is de eerste iOS 8-beta nog geen dag oud. Er zijn daarom nog geen widgets beschikbaar die een idee geven wat de praktische mogelijkheden. Hoogstwaarschijnlijk duiken er de komende weken steeds meer nieuwe widgets op in testversies van apps.

In het Berichtencentrum

Widgets zijn al een tijdje op Android te gebruiken. Op iOS werken widgets echter op een fundamenteel andere manier: ze staan in je Berichtencentrum, niet op het iconenscherm. Dit betekent dat je de widgets niet tussen je apps ziet staan, zoals Android-gebruikers gewend zijn. Apple’s methode heeft een groot voordeel: omdat je het Berichtencentrum altijd naar beneden kunt vegen, hoef je een app niet te verlaten om een widget te zien. Dit geeft je snelle toegang tot je widgets terwijl je in een andere app zit. Gebruikers kunnen zelf kiezen welke widgets ze in het Berichtencentrum willen tonen.

widgets-apple

Google Now

Google Search Google NOW iOSDe iOS 8-widgets in het Berichtencentrum gaan concurreren met Google Now. In iOS 7 lijkt het Berichtencentrum al enigszins op Google Now: een slim overzicht laat sinds vorig jaar de weersverwachting zien, samen met de verwachte reistijd naar huis of naar werk.

Google Now onderscheidt zich nog wel met zogeheten ‘cards’, velden met voor jou relevante informatie. Maar de widgets in iOS 8 kunnen een alternatief zijn voor deze cards: schakel widgets in met voor jou relevante informatie, dan wordt het Berichtencentrum een plek waar je naar blijft terugkeren om op de hoogte te blijven.

Beschikbaarheid

Widgets komen beschikbaar in iOS 8. De officiële release van iOS 8 staat gepland voor najaar 2014. Ontwikkelaars kunnen nu al met betaversies aan de slag, zodat ze alvast widgets kunnen ontwikkelen voor de publieke release van iOS 8.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juni 2014, 10:26
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen ios 8, ios 8 uitgelicht, widgets

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.