iOS 8 uitgelicht: QuickType en alternatieve toetsenborden

iOS 8 krijgt ondersteuning voor QuickType, een voorspellend toetsenbord. Ook zijn externe toetsenborden straks toegestaan in iOS 8.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

quicktype-suggesties-mailApple kondigde maandagavond QuickType voor iOS 8 aan. In QuickType zijn de woordsuggesties zo subtiel aanwezig dat je ze misschien niet eens opmerkte in de afbeelding hierboven: in de grijze balk vlak boven het toetsenbord verschijnen drie passende woordsuggesties of korte zinnetjes. Ook zal iOS voor het eerst externe toetsenborden gaan ondersteunen. SwiftKey, Fleksy en Swype hebben al gemeld dat ze hun toetsenborden gaan aanpassen voor iOS 8. Daarmee zijn de drie grootste spelers meteen aan boord.

Alternatieve toetsenborden in iOS 8

SwiftKey en Fleksy kondigden via hun website aan dat ze hun toetsenborden gaan aanpassen voor iOS 8, terwijl Swype op het podium werd getoond tijdens de aankondigingen van Apple. Tot nu toe waren de mogelijkheden van externe toetsenborden beperkt. Ze werken bijvoorbeeld niet binnen de standaardapps van Apple, dus je moest tekst voor een e-mailtje eerst in een aparte app intikken en vervolgens handmatig kopiëren naar de Mail-app. In iOS 8 wordt dat anders: je kunt straks elk gewenst toetsenbord instellen. Het is allemaal te danken aan de nieuwe Extension-functie in iOS 8. Toetsenborden zullen als een extra uitbreiding beschikbaar zijn vanuit elke app, zonder dat ze privacygevoelige informatie binnen die apps kunnen uitlezen (denk aan keyloggers). Apple heeft gezorgd voor een sandbox-functie, zodat de toetsenborden binnen een afgeschermde ruimte fungeren. Voor functies zoals netwerktoegang moet je als gebruiker expliciet toestemming geven.

swype-toetsenbord

Bij Swype (zie foto) moet je met je vinger over het scherm vegen om een woord te maken. Daardoor kun je sneller typen dan normaal, al moet je er wel even aan wennen. Swype wilde al langer op de iPhone en zou zelfs al vijf jaar in gesprek zijn geweest met Apple. Nu is het eindelijk zover. De tamelijk populaire Android-app van Swype blijft overigens gewoon bestaan.

Apple’s alternatief: QuickType

quicktype_iconMaar de toetsenbordmakers krijgen er ook een extra concurrent bij: QuickType. QuickType is een voorspellend toetsenbord, dat wel een beetje lijkt op SwiftKey. Het voorspelt het volgende woord dat je gaat typen, op basis van de context en eerder getikte woorden. Ook houdt QuickType in de gaten welke woorden je in bepaalde apps gebruikt, bijvoorbeeld formeel in een Word-document en informeel in een iMessage-bericht. QuickType kan zelfs onderscheid maken tussen contactpersonen, omdat je met de baas iets zakelijker communiceert dan met een vriend.

quicktype-voorspellingEen voorbeeld: vraag je aan een vriend of hij uit eten wil of meegaat naar de film, dan geeft QuickType als Engelstalige suggesties om te antwoorden: ‘not sure’, ‘a movie’ en ‘dinner’. Zodra je letters begint te wissen weet QuickType dat je een typefout hebt gemaakt en krijg je suggesties voor soortgelijk gespelde woorden.

De tekstvoorspelling in QuickType komt beschikbaar in 14 landen, met talen als Frans, Duits, Engels, Japans en Portugees. Helaas staat Nederlands er niet tussen. Het zelflerende toetsenbord lijkt te werken met swipe-to-type (vegen in plaats van tikken), zoals ook al beschikbaar is op Android-toestellen en Windows Phone.

Apple aapt concurrentie na

Eigenlijk aapt Apple met deze functie de concurrentie een beetje na. Maar het schijnt dat Apple al langer werkte aan een QuickType-achtige functie, want er zijn al in iOS 5 sporen aangetroffen van deze functie. Ook heeft Apple goed gekeken naar bestaande toetsenborden zoals Fleksy. Fleksy gebruikt een intelligent algoritme om te raden welk woord je gaat tikken. De app werd oorspronkelijk ontwikkeld voor blinden, zodat ze foutloos kunnen tikken zonder het scherm te hoeven zien. De makers kwamen er al snel achter dat de doelgroep van Fleksy veel groter is: iedereen die snel zou willen tikken en automatisch gecorrigeerd wil worden, heeft er iets aan. Door de komst van QuickType zijn toetsenborden zoals Fleksy niet meteen kansloos. Ten eerste hebben we als Nederlanders momenteel meer aan Fleksy dan aan QuickType, omdat Apple’s oplossing nog geen Nederlands ondersteunt. Fleksy (en andere aanbieders) kunnen zich ook blijven onderscheiden door nóg betere algoritmes en taaltechnologieën te gebruiken dan Apple doet. Fleksy gebruikt technologie van Geometric Intelligence, waar de technologie achter QuickType vandaan komt zijn we nog aan het uitzoeken.

Beschikbaarheid

swiftkeyQuickType en de ondersteuning voor alternatieve toetsenborden komen beschikbaar in iOS 8. De officiële release van iOS 8 staat gepland voor najaar 2014. Ontwikkelaars kunnen nu al met betaversies aan de slag. Voor Nederlandse gebruikers heeft de aankondiging van QuickType niet meteen gevolgen, want de Nederlandse taal wordt nog niet ondersteund. De ondersteuning voor externe toetsenborden is veel nuttiger, want het betekent dat we Nederlands-gelokaliseerde toetsenborden zoals Fleksy makkelijker kunnen gebruiken. Het mooie is: je kunt twee van de drie genoemde apps nu al proberen, zonder op iOS 8 te hoeven wachten.

Downloaden:

  • SwiftKey Note (gratis, universeel, iOS 7.0+) – Zie foto. Nog geen ondersteuning voor Nederlands.
  • Fleksy (gratis, universeel, iOS 6.0+) – Nederlands wordt al een tijdje ondersteund, aanrader.

quicktype-iphone

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.