Problemen in iOS 8: deze bugs moet Apple ook nog oplossen

In een nieuw overzicht zetten we een aantal van de meest gehoorde bugs in iOS 8 op een rij. Welke problemen loopt de iCulture-lezer tegenaan?
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

ios-8-plaatjeEerder deze week schreven we over bugs die Apple in iOS 8 nog niet heeft opgelost, en dat leidde tot een overdonderend aantal reacties. Veel iCulture-lezers ondervonden ook de problemen die wij beschreven, maar er werden in de reacties ook flink wat andere iOS 8 problemen genoemd. Dat leek ons reden voor een tweede artikel, waarin we andere veel voorkomende iOS 8 problemen benoemen. Er zijn namelijk bugs bij het afspelen van video’s, de kantelfunctie van iOS, Handoff, AirPrint en nog veel meer.

iOS 8 problemen van iCulture-lezers

Let wel goed op: dit artikel is grotendeels gebaseerd op e-mails van iCulture-lezers en reacties onder het artikel ‘Deze problemen in iOS 8 zijn nog niet opgelost‘. We hebben enkel de bugs beschreven die meerdere malen door lezers zijn genoemd. In de reacties onder het eerdere stuk staan nog veel meer problemen gemeld, maar veel hiervan komen slechts bij een enkeling voor. Het is daarom lastig inschatten of het hierbij gaat om een bug, of een zeer specifiek probleem.

Geluid bij video’s werkt niet

Dit is een bug die vooral lijkt voor te komen in de Facebook-app, maar ook wordt geconstateerd bij andere applicaties. Start je een video op, dan hoor je slechts voor een paar seconden geluid voordat de gehele audiotrack wordt afgekapt. Je blijft de video zien, maar hoort tegelijkertijd niks. Dit is alleen op te lossen door de video of app opnieuw op te starten, wat niet altijd zin heeft. Simpelweg de geluidschakelaar overhalen en volumeknoppen indrukken werkt niet.

Muziek iOS 8 bugIn zeldzame gevallen werkt het geluid van de iPhone niet eens bij het afspelen van muziek. We hebben zelf de volumebalk van iOS zelfs zien verdwijnen in de Muziek-app. Je hoort vervolgens helemaal niks. De volumeknoppen aan de zijkant doen op dat punt ook niks. Deze bug is echter met een simpele reset op te lossen, waarna hij ook niet zo snel meer voorkomt.

iOS 8 bug met roteren

Apps die normaal gesproken kantelen als je de iPhone draait, blijven met iOS 8.0.2 soms stug in dezelfde positie hangen. Dat is vervelend in bijvoorbeeld video-apps, waarin je bestanden toch het liefst horizontaal bekijkt. Dit probleem komt voor op zowel de iPhone als iPad. Bij die laatste is het extra vervelend, aangezien veel iPad-gebruikers het apparaat op meerdere manieren gebruiken. Het iconenscherm van de iPad kan niet voor niks met je meedraaien. Een oplossing voor deze bug is er niet en hij lijkt ook vrij sporadisch voor te komen: sommige lezers zeggen de iPhone helemaal niet meer te kunnen draaien, terwijl er bij anderen alleen een (langere) vertraging plaatsvindt.

Crashende statusbalk

In ons vorige artikel vertelden we al dat het touchscreen soms niet reageert. Een tweede probleem in iOS 8 zorgt er ook voor dat je even niks kunt doen: crashende apps. Een app wordt dan niet afgesloten, maar je krijgt enkel een stilstaand scherm te zien waar je niks op mag doen. Dit probleem lijkt niet app-gebonden: we horen klachten over willekeurige apps die qua functie verder weinig met elkaar te maken hebben. Eén trend blijft echter wel terugkeren. Bij veel van deze apps blijft bovenin het scherm de statusbalk hangen terwijl er een andere statusbalk wordt geladen. Hierdoor staat de status van je iPhone twee keer tegelijk door elkaar getoond. Dit kan wel eens het conflict veroorzaken waar sommige apps last van hebben.

Persoonlijke hotspot verdwenen

Een vrij selectieve bug in iOS 8 zorgt ervoor dat de persoonlijke hotspot bij sommige gebruikers verdwijnt. Dit probleem komt niet alleen vrij weinig voor, maar heeft ook verschillende vormen. Bij de één is de hotspot compleet verdwenen uit de instellingen van de iPhone, terwijl hij bij een ander is verhuisd naar Instellingen > Mobiel netwerk > Persoonlijke hotspot. Daarnaast horen we van in elk geval één lezer dat de hotspot bij hem wel in beeld staat, maar dat hij er op geen manier mee kan verbinden op andere apparaten.

Providerproblemen op iPad

iOS 8.0.1 introduceerde voor korte tijd verbindingsproblemen met je mobiele verbinding, maar kennelijk heeft iOS 8.0.2 op de iPad nog steeds een vergelijkbare issue. We horen van meerdere lezers dat ze op de iPad namelijk niet meer met mobiel internet kunnen verbinden. Lukt dit wel, dan valt de verbinding vaak na korte tijd weg. Zit er geen simkaart in je iPad met mobiele capaciteiten? Dan krijg je soms vaak achter elkaar de vraag een simkaart in te voeren.

Traag toetsenbord

We horen dat meerdere iOS 8-gebruikers last hebben van een traag toetsenbord. Soms kun je hele woorden intypen voordat ze überhaupt in beeld verschijnen. Dat klinkt als een probleem met verouderde hardware, maar de tikvertragingen vinden ook plaats op de iPhone 6. Daarnaast glitcht het toetsenbord in andere apps zoals Safari: daar verdwijnt hij na het tikken van een enkele letter af en toe ineens uit beeld. Dat sluit allemaal aan op de eerder besproken toetsenbordproblemen, waardoor alternatieve keyboards niet in beeld verschijnen.

Handoff werkt niet door iOS 8 bug

Met Handoff kun je bijvoorbeeld een Safari-tabblad van je iPhone op de iPad openen, maar deze functie werkt niet bij iedereen. Bij sommigen werkt de functie nadat ze Handoff uit en aan hadden gezet vanuit de instellingen, maar bij anderen weigert de nieuwe mogelijkheid te functioneren. Eén ding lijkt wel essentieel: je moet op alle iDevices die je voor Handoff gebruikt wel iOS 8.0.2 installeren.

Bladwijzers op iconenscherm worden wireframes

Deze hebben we een flink aantal keer in e-mails voorbij zien komen: start je de iPhone opnieuw op, dan veranderen een aantal app-iconen soms in wireframes. Deze iconen zijn altijd van bladwijzers, die je vanuit Safari op je iconenscherm hebt geplaatst. De naam blijft wel onder het icoon staan, waardoor je de bladwijzers nog steeds kunt onderscheiden, maar het ziet er niet bepaald mooi uit.

AirPrint in iOS 8

airprint afdrukken optieGebruik je de iPhone of iPad om documenten af te drukken met AirPrint? Dan kan iOS 8 roet in het eten gooien. We horen van meerdere lezers dat AirPlay niet langer bij hun functioneert. Mogelijk hangt dit samen met de vorige week besproken Wi-Fi-problemen. Die zorgen er immers voor dat iPhones en iPads niet correct met een netwerk verbinden, en AirPlay gebruikt je draadloze netwerkverbinding om een printer te vinden.

AirPlay werkt niet met iOS 8

Niet alleen AirPrint weigert bij sommigen te functioneren: ook AirPlay heeft onder iOS 8 problemen. Apple TV’s en andere apparaten worden door AirPlay niet gevonden, waardoor het niet mogelijk is om muziek en video’s te streamen via je draadloze netwerk. Ook onofficiële AirPlay-methoden zoals XBMC werken niet goed meer met iOS 8.

Geen locatievoorzieningen in iOS 8 Agenda-app

Een vrij specifiek probleem, maar wel één die bij meerdere mensen voorkomt: locatievoorzieningen zijn niet beschikbaar in de Agenda-app voor iOS, ondanks dat ze staan ingeschakeld in de iOS-instellingen. Het is hierdoor niet mogelijk om je huidige locatie aan een agenda-afspraak toe te voegen.

Safari reageert traag in iOS 8

Bij een aantal iCulture-lezers is Safari sinds de komst van iOS 8 een stuk trager. Er zijn soms meerdere taps nodig om de menu’s goed te openen en pagina’s doen er vrij lang over om te laden – langer dan met iOS 7. Tot slot horen we dat cookies en wachtwoorden bij een kleine groep niet worden onthouden.

Tikfout bij Bluetooth in iOS 8

Er staat een wat suffe tikfout in het Bluetooth-scherm van iOS 8:
Bluetooth apparten

We hebben Apple op de hoogte gebracht van alle iOS 8 problemen die aan iCulture gemeld zijn.

Lees ook: ‘Deze problemen in iOS 8 zijn nog niet opgelost

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 oktober 2014, 13:12
Categorie iOS
Onderwerp ios 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.