iOS 7 uitgelicht: geluid uitwisselen tussen apps en soepele AirPlay

Apple heeft in iOS 7 de nodige verbeteringen en veranderingen geïntroduceerd op het gebied van audio.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7 musicApple heeft in iOS 7 ontzettend veel nieuwe functies geïntroduceerd, waarvan we een groot deel inmiddels in de rubriek iOS 7 uitgelicht hebben besproken. Een groot deel van deze nieuwe mogelijkheden werd door Apple zelf of enthousiaste, testende ontwikkelaars al getoond of genoemd, maar er zijn ook nog de nodige veranderingen die niet zo makkelijk te ontdekken zijn. Zo heeft Apple bijvoorbeeld veranderingen en verbeteringen op het gebied van geluid gemaakt in iOS 7. Hierdoor kunnen apps makkelijker geluid uitwisselen of schakelen tussen geluidsapparaten. In dit artikel kijken we uitgebreid naar al deze veranderingen.

Inter-app audio: geluid tussen apps doorsturen

Ontwikkelaars kunnen met iOS 7 het geluid van de ene app doorvoeren naar een ander met behulp van de nieuwe functie inter-app-audio. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een opname-app te gebruiken om je stem op te nemen, waarna dit geluid direct in een muziekapplicatie terechtkomt waarmee je de opname kunt mixen. Iedere app kan, mits de ondersteuning is geïntegreerd, dienen als een input- of outputkanaal voor geluid.

Inter-app-audio

De nieuwe functionaliteit doet erg denken aan de iOS-app Audiobus, waarmee je geluid tussen apps op soortgelijke wijze kunt doorsturen. Dat Apple geïnteresseerd is in deze techniek bleek wel toen GarageBand ondersteuning voor Audiobus kreeg. Door een soortgelijke functie in iOS 7 te integreren, hoef je niet langer een derde app te gebruiken om tussen beide geluidsapplicaties te communiceren.

Hoe apps exact inter-app-audio gaan gebruiken blijft uiteraard nog even de vraag. Een paar voorbeelden van Apple beschrijven hoe het geluid van de ene app als een sample in een andere DJ-app kan worden ingezet. Dit is hoe de functionaliteit van Audiobus ook ongeveer werkt in GarageBand: bij deze app is het mogelijk om bijvoorbeeld mix-apps geluid af te laten spelen in Garageband, waarna je met de bekende app-mogelijkheden aan je muziek kunt werken.

Nieuwe AirPlay-mogelijkheden voor ontwikkelaars en fabrikanten

AirPlayVanaf iOS 7 kunnen ontwikkelaars binnen apps schakelen tussen meerdere input- en outputmethoden. Hierdoor zou een app kunnen wisselen van je iPhone-luidspreker naar bijvoorbeeld een Bluetooth- of AirPlay-speaker, zonder dat je het AirPlay-menu in Control Center opent. Mogelijk kunnen apps hier op creatieve wijze gebruik van maken, om je muziek op slimme wijze in je huis af te spelen.

9to5Mac heeft gehoord dat Apple het goedkeuringsproces van AirPlay-apparaten voor MFi-partners gaat versoepelen rond de introductie van iOS 7. Tot voorheen moest een AirPlay-ondersteunend apparaat per se een speaker of een ander audio-apparaat zijn, maar in de toekomst mogen veel meer apparaten AirPlay-gebruiken. Al deze veranderingen moeten ervoor zorgen dat AirPlay makkelijker in gebruik wordt en door veel meer apparaten in huis wordt ondersteund vanaf iOS 7.

Door muziek springen vanaf het Bedieningspaneel

In eerdere iOS-versies had je al een paar muziekknoppen in de multitaskbalk staan, waarmee je kon wisselen tussen nummers, pauzeren en afspelen. Deze knoppen zijn met iOS 7 verplaatst naar het Bedieningspaneel (Control Center), waardoor je gelijk ook een extra mogelijkheid tot je beschikking hebt. Boven de knoppen staat namelijk een tijdbalk, waar je overheen kunt vegen met je vinger om door een muzieknummer heen te springen.

Geen ongevraagde geluidsopnames in iOS 7

Apple heeft in iOS 7 een nieuwe beveiligingsoptie geïntegreerd, waardoor apps voortaan toestemming moeten vragen voordat ze toegang krijgen tot de microfoons van je iDevice. Hierdoor kan een app niet stiekem op de achtergrond met je meeluisteren. In iOS 6 scherpte Apple ook al de privacymogelijkheden aan met instellingen voor onder andere de agenda en contacten.

Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 uitgelicht, waarin we bijzonderheden van iOS 7 bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:34
Categorieën Apple, Apps, iOS
Onderwerpen firmware, ios 7, ios 7 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.