Vrouwen met iPhone.

iOS 13 beschermt je batterij beter tijdens het opladen

Ben je bang dat de iPhone-batterij beschadigd raakt door telkens opladen? Dan is er goed nieuws, want in iOS 13 zorgt Apple ervoor dat er minder snel slijtage optreedt.

Geoptimaliseerd opladen

Apple noemde tijdens de keynote van WWDC 2019 allerlei functies, maar lang niet alles kwam daarbij ter sprake. Het optimaler opladen van je batterij is een van de nieuwe functies die op het podium geen aandacht kreeg, maar wel heel handig kan zijn. Het betekent dat de iPhone leert van je dagelijkse oplaadgewoontes en daar rekening mee houdt. Hedendaagse iPhones hebben al een systeem voor batterijbeheer, waarbij wordt gezorgd dat zo snel mogelijk de 80% wordt gehaald. Daarna vindt druppelladen plaats tot 100%. Maar het is niet altijd nodig om volledig tot 100% op te laden en daarom pakt iOS 13 het slimmer aan.

Op de pagina met nieuwe functies voor iOS 13 is te lezen over ‘Optimized battery charging’. Apple schrijft erover:

Optimized battery charging
A new option helps slow the rate of battery aging by reducing the time your iPhone spends fully charged. iPhone learns from your daily charging routine so it can wait to finish charging past 80% until you need to use it.

De iPhone weet dus wanneer je je iPhone weer nodig hebt en zal niet meteen bij het bereiken van 80% gaan druppelladen maar vlak voordat je je iPhone weer in gebruik gaat nemen. Een voorbeeld maakt dat wat duidelijker. Stel dat je elke ochtend om 7:00 uur opstaat en ‘s nachts de iPhone aan de lader legt. Als om 2:00 uur ‘s nachts de batterij alweer tot 80% is opgeladen is het niet nodig om meteen door te gaan met druppelladen. Dat kan ook om 5:00 uur ‘s ochtends pas gebeuren. Als Apple het helemaal slim aanpakt kan de iPhone ook leren dat en ‘s nachts tijd genoeg is om op te laden en dat het dus helemaal niet zo snel hoeft te gebeuren.

Als je een onregelmatig dag- en nachtritme hebt kan deze nieuwe functie onhandig zijn. Je kunt het dan beter handmatig uitschakelen. Ook voor mensen die veel reizen en in verschillende tijdzones verblijven kan het problemen opleveren.

Apple kwam eind 2017 in de problemen toen bleek dat ze de processorsnelheid van oudere iPhones opzettelijk hadden verlaagd. Dat was gedaan om te voorkomen dat deze toestellen plotseling zouden uitvallen en om de slijtage van de batterij te beperken. Als oplossing bood Apple uiteindelijk aan om tegen een gering bedrag (€29) de batterij van oudere toestellen te vervangen. Dat leidde ertoe dat minder mensen gingen upgraden en het betekende een financiële aderlating voor Apple – al vermoeden we niet dat Tim Cook daarvan wakker heeft gelegen.

Wil je meer lezen over de WWDC 2019 aankondigingen? Check onze round-up!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2019, 21:25
Categorie iOS
Onderwerpen accu, batterij, opladen
Software iOS 13

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.