iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

Internetradio op de iPhone: Last.fm, Pandora en Nederland FM

Nederland FM is flink uitgebreid naar inmiddels 31 radiozenders. Last.fm en Pandora hebben ook hun eigen iPhone-radioapplicatie uitgebracht, maar die zijn vanwege licenties nog niet hier te beluisteren.

Nederland FMLast.fm heeft een eigen applicatie voor de iPhone en iPod touch aangekondigd. Ontwikkelaar Sam Steele was maanden bezig met de software, maar het is nu verkrijgbaar via de App Store. Pandora lanceerde ook een eigen applicatie waarmee je afspeellijsten op basis van smaak kunt maken en Nederland FM breidde het aanbod van radiostations verder uit. Toen we de eerste keer over Nederland FM schreven waren er nog maar 15 radiostations beschikbaar in de speciale iPhone-versie. Inmiddels is het aanbod gegroeid naar 31, te beluisteren via nederland.fm.

Nederland FM

Bij Last.fm krijg je na het inloggen met je account de bekende functies te zien. Je kunt door de menu’s bladeren met de knop linksboven in het scherm. Met de rode knop kun je gaan streamen en je hebt dan tegelijk toegang tot items als love, ban en skip. In de volgende versie kun je muziek ook gaan taggen. Verder kun je de biografie van de artiest opvragen, soortgelijke artiesten en evenementen zoeken. Zijn er evenementen waar je bij bent, dan kun je dat aangeven en op Google Maps de locatie van het evenement markeren. Helaas is dit nog niet voor iedereen weggelegd: Last.fm start met de uitrol in de VS, UK, Canada, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Vanwege licentieafspraken is het nog niet mogelijk om in heel Europa live te gaan.

Een ander probleem is dat de muziek niet blijft doorspelen wanneer je op een link klikt, die een Safari-pagina opent. Dit komt omdat Apple geen achtergrondprocessen toestaat (behalve dan het laten doorspelen van de eigen iPod-functie, maar dat is een ander verhaal). Klik je dus op de biografie van een artiest of wil je een kaart van een evenement bekijken, dan zal de muziek tijdelijk stoppen.

Pandora iPhoneEr is nog een andere dienst voor streaming audio, maar ook die kan vanwege licentieberkingen niet buiten de VS gebruikt worden. Pandora is een online radioservice die afspeellijsten maakt op basis van je persoonlijke smaak. Veel mensen gebruiken het omdat ze hun eigen muziekcollectie wel een beetje zat zijn en open staan voor iets nieuws, maar liefst wel iets in hun eigen straatje. Het luisteren kost helemaal niets en als je een interessant nummer hoort kun je het meteen via iTunes kopen. De dienst was al beschikbaar op andere telefoons maar kost daarop een paar dollar per maand. De iPhone-versie is helemaal gratis. Toch zijn er nog wel een paar klachten over functies die missen in Pandora.

Als je naar Pandora.com gaat krijg je in de meeste landen een mededeling te zien dat je niet welkom bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juli 2008, 10:02
Categorie Apps
Onderwerpen Internet, last.fm, nederlandse apps, pandora, radio

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.