iCulture helpt: data besparen op je iPhone en iPad

Ook zo snel door je databundel heen? iCulture helpt je om data te besparen met deze praktische tips.

dataman next 2Muziek luisteren via streaming-diensten als Spotify en Deezer, YouTube-filmpjes kijken in de bus, trein, op de fiets of tijdens het wandelen. Stuk voor stuk activiteiten die veel van je databundel vragen. Maar er zijn gelukkig verschillende manieren om data te besparen. In dit artikel benoemen we enkele praktische tips, zoals je muziek vooraf synchroniseren, YouTube offline kijken en 3G/4G-data uitschakelen.

Muziek luisteren in Spotify en Deezer zonder dataverbruik

Spotify offline afspeellijstJe kunt muziek luisteren in Spotify en Deezer zonder dat je gebruikmaakt van mobiele data. Dat kan natuurlijk door alleen je eigen muziek te luisteren, maar als betalende gebruiker kun je ook afspeellijsten offline opslaan. In twee tip-artikelen leggen we uit hoe je dit doet. Natuurlijk zijn er nog meer streaming-muziekdiensten, maar Spotify en Deezer zijn op dit moment in Nederland de grootste.


iTunes-nummers spelen zonder dat het data kost

iTunes Match muziek downloadenVroeger nam je nummers die je in iTunes had gekocht fysiek mee op je iPhone, iPad of iPod touch. Maar tegenwoordig kun je ook in iTunes nummers ‘streamen’ dankzij iTunes Match en iTunes Radio, wat nog niet in Nederland beschikbaar is. Het is ook mogelijk om nummers die je in iTunes Match of iCloud hebt staan op je toestel op te slaan.

Hoe dit werkt lees je in de tip: iTunes-nummers spelen zonder dat het data kost.

YouTube-filmpjes bekijken zonder dat het data kost

YouTube iPhone iPadAls je wel eens onderweg YouTube-filmpjes hebt gekeken en vervolgens je dataverbruik hebt gecheckt, weet je ongetwijfeld dat je hiermee veel data verbruikt, zeker als je een goede verbinding hebt. YouTube bepaalt namelijk automatisch de videokwaliteit op basis van je internetverbinding. Gelukkig zijn er wel manieren om ook offline YouTube-filmpjes te kunnen kijken. Hoe je dit doet lees je in de tip: YouTube filmpjes onderweg offline bekijken op iPhone en iPad.

Verversen op de achtergrond uitschakelen

ios 7 apps verversenIn iOS 7 is het mogelijk om apps op de achtergrond te laten draaien. Dit is natuurlijk leuk en handig, maar als je veel onderweg bent misschien niet zo bevorderend voor je datagebruik. Het is helaas niet mogelijk om de functie voor mobiel datagebruik uit te schakelen, zoals bij veel andere iOS 7-functies wel kan. Ons advies is daarom om de apps uit te schakelen die je toch weinig gebruikt. Hoe je dit doet lees je in onze tip: Apps op de achtergrond verversen: hoe werkt het?

4G/3G-data uitschakelen

4G spotlightDe komst van 4G maakt sneller down- en uploaden mogelijk. Maar de kans is aanwezig dat je daardoor ook meer data verbruikt. Het kan daarom wenselijk zijn om, als je 4G niet nodig hebt, de schakelaar uit te zetten. Om het accuverbruik hoef je het niet te doen, want door gebruik te maken van 4G gaat je accu zelfs langer mee dan bij 3G het geval was.

Je dataverbruik bijhouden

Naast al deze tips is het altijd handig om je dataverbruik bij te houden. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van de ingebouwde mogelijkheid in iOS 7. Maar er zijn ook losse apps die je hierbij kunnen helpen, zoals Onavo Count en Dataman (Dataman Next voor iOS 7-gebruikers). Die bieden je de mogelijkheid om vooraf je databundel in te stellen en op meerdere momenten (bijvoorbeeld bij 50%, 75% en 95% gebruik) een melding te ontvangen. Zo ben je altijd op de hoogte van je dataverbruik. Veel providers zoals KPN, Hi, Simyo, T-Mobile, hebben ook hun eigen apps om je dataverbruik bij te houden, al is de verwerking hiervan vaak enkele uren vertraagd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2014, 21:00
Categorie Achtergrond
Onderwerp data

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.