Hoe deel jij je iPhone 5-homescreen in?

Bij de iPhone 5 en vijfde generatie iPod touch hebben we er een extra rijtje iconen bijgekregen op het homescreen. Hoe maak je gebruik van die extra ruimte? Schuiven er gewoon een paar apps van het tweede scherm door naar het eerste scherm? Of biedt die extra rij icoontjes opeens onverwachte mogelijkheden? Eén persoon die […]

iphone 4s layoutBij de iPhone 5 en vijfde generatie iPod touch hebben we er een extra rijtje iconen bijgekregen op het homescreen. Hoe maak je gebruik van die extra ruimte? Schuiven er gewoon een paar apps van het tweede scherm door naar het eerste scherm? Of biedt die extra rij icoontjes opeens onverwachte mogelijkheden? Eén persoon die zijn iPhone-scherm met bijna wiskundige precisie heeft ingericht is Ben Brooks. Hij hanteerde tot voor kort het schema zoals hiernaast is te zien. De vier belangrijkste apps staan in de dock, de rest maakt een soort spiraalbeweging vanaf rechtsboven.

Er zit trouwens ook een theorie achter: Ben wil maar drie homescreens op zijn iPhones en iPads hebben: op scherm 1 de belangrijkste apps (geen mappen), op scherm 2 de apps die hij minder vaak gebruikt en op scherm 3 de apps die hij nog wil testen. In de vier hoeken staan de belangrijkste apps, zodat hij ze kan starten zonder op het scherm te kijken. Dat geldt ook voor de apps langs de randen, die prioriteit 2 en 3 krijgen. De rest krijgt prioriteit 4 en staat in het midden van het scherm. Dat is misschien niet wat je intuïtief zou denken (wat centraal staat valt meer op), maar het is wel de methode die bij Ben bleek te werken.

Met de komst van de iPhone 5 vroeg Ben zich af hoe hij nuttig gebruik om maken van die extra rij apps. Hij realiseerde zich dat hij die extra rij iconen niet moest zien als een rij die aan de onderkant was toegevoegd, maar als een extra rij aan de bovenkant. Die bovenste rij is met één hand moeilijk bereikbaar, dus er moesten apps komen te staan die nuttig zijn om bij de hand te hebben, maar die niet superbelangrijk zijn.

iphone-5-layout   iphone-5-apps

Dat resulteerde in het volgende schema (zie afbeelding aan de linkerkant). Rechts zie je welke apps er precies op het homescreen staan. Het zal duidelijk zijn dat Ben geen liefhebber is van de standaardapps van Apple. Voor agenda en notities heeft hij alternatieven gevonden.

iphone 5 gonnyToen ik dit artikel las op het blog van Ben Brooks ging ik ook nadenken over de indeling van mijn eigen iPhone 5-homescreen. Er bleken apps als Game Center en Aandelen op de eerste pagina te staan, die ik eigenlijk nooit gebruik. Ik gooide eigenlijk zoveel mogelijk apps in mapjes en startte ze daarna via Spotlight op. Dat kon beter, realiseerde ik me.

De niet-gebruikte standaardapps zijn nu verhuisd naar een mapje op de tweede pagina, samen met apps als Kompas, Dictafoon en Passbook die je toch zelden nodig hebt. Op mijn homescreen staan nog wel veel standaardapps, maar die staan allemaal bovenaan het scherm zodat ik meteen weet waar ik ze kan vinden. Ook besefte ik me dat ik een voorkeur heb voor de rechtsonder, waar mijn meestgebruikte apps staan (en die je met je rechterduim snel kunt starten). Mijn meestgebruikte app Reeder staat helemaal rechtsonder op het eerste scherm. Tweetbot, Launcher Pro, Muziek, App Store en Safari gebruik ik ook heel vaak en staan daarom ook rechtsonder. Apps die ik voor mijn werk nodig heb (WordPress, Yammer, Herinneringen) hebben bij mij de neiging om aan de linkerkant te staan. Ik wil niet zover gaan dat dat met mijn linkerhersenhelft te maken heeft, maar het zou een grappige verklaring kunnen zijn.

Ik ben daarom benieuwd: zit er een idee achter de indeling van jouw homescreen en is dat door het grotere scherm van de iPhone 5 en iPod touch 5G veranderd?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 oktober 2012, 13:30
Categorie Achtergrond
Onderwerp homescreen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.