Google leert je morsecode met het Gboard-toetsenbord

Gboard heeft nu een apart morsecode-toetsenbord. Nog nooit geprobeerd? Dan is er ook een training beschikbaar waarmee je het morsealfabet leert. Zo kun je in de oude codetaal typen op je iPhone.

Morse in Gboard-Toetsenbord

Morse is een communicatiecode die in 1835 ontwikkeld is door Samuel Morse. De code werd vooral gebruikt voor de telegrafie, maar kan ook helpen bij mensen met een beperking. Op de iPhone is standaard geen morse-toetsenbord beschikbaar, maar Google’s Gboard-app voegt dit nu wel toe. Alleen een morse-toetsenbord ben je er nog niet, want Google leert je in een uur het morsealfabet.


Morse bestaat uit twee knoppen, namelijk een stip en een streepje. Elke knop heeft ook zijn eigen klanktoon, zodat het ook voor blinden te begrijpen is. Het Gboard-toetsenbord werkt nu net zo. Na het installeren van de update ga je in de Gboard-app naar Talen en kies je voor Morse Code. Op dit moment is er alleen nog een Engelstalige variant, maar deze is ook gewoon in het Nederlands te gebruiken. Nadat je morse toegevoegd hebt, tik je in het Gboard-toetsenbord op het wereldbolletje en selecteer je morse.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Het toetsenbord bestaat uit twee grote knoppen voor het stipje en het streepje, maar er is ook een spatiebalk, Shift-toets, backspace en een enter-knop. Je typt de letters door een combinatie van stipjes en streepjes, waarna het toetsenbord daarboven woordsuggesties geeft. Deze suggesties zijn nu dus alleen nog in het Engels, maar dat maakt het toetsenbord gelukkig niet onbruikbaar.

Leer het morsealfabet
Mocht je nog helemaal niet bekend zijn met morse, dan heeft Google een speciale pagina gemaakt waarbij je zelf het morsealfabet kan leren. Het is een game waarin je letter voor letter leert welke combinaties je moet gebruiken, aan de hand van ezelsbruggetje. Zo typ je een i met twee stipjes (de ogen van een insect) en typ je een E met een enkele stip, zoals een pupil van een oog (Eye). Op deze toegankelijke manier kun je dus het morsealfabet leren, al vergt het ongetwijfeld wat tijd om alle combinaties uit je hoofd te leren.

Gboard morse leren met oefening.

Je kan de oefening zowel op de desktop als op je iPhone of iPad doen. Als je op je iOS-toestel doet, heb je wel het Gboard-toetsenbord nodig.

Bekijk ook

Gboard van Google: handige tips voor dit veelzijdige iOS-toetsenbord

Het Gboard-toetsenbord van Google is een handig en veelzijdig alternatief voor iOS. Met het toetsenbord kun je bijvoorbeeld snel een zoekopdracht uitvoeren, contacten versturen en gifs opzoeken. Hoe werkt dit allemaal? Je leest hier alles over Gboard.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.