Gerucht: iOS 4.3 komt half december met abonnementen voor apps

Apple zou volgens MacStories de eerstvolgende update voor het iOS-besturingssysteem, iOS 4.3, al voor volgende maand gepland hebben. Deze moet onder meer ondersteuning toevoegen voor speciale abonnementen voor kranten en tijdschriften.

The DailyApple heeft gisteren net iOS 4.2.1 vrijgegeven, maar heeft zich volgens MacStories nu al half december als doel gesteld voor de volgende grote update, iOS 4.3. Eerder vandaag berichtten wij op iPadPlanet dat Apple volgens blogger John Gruber voor volgende maand een persevenement gepland zou hebben, waar The Daily, een gezamenlijk project van Apple-topman Steve Jobs en mediatycoon Rupert Murdoch, geïntroduceerd zal worden. The Daily is een digitale krant speciaal voor de iPad, die tevens sterk afhankelijk is van een abonnementendienst voor kranten en tijdschriften. Deze zal eveneens tijdens dit evenement geïntroduceerd zal worden, aldus Gruber.

Deze abonnementendienst geeft uitgevers de mogelijkheid om te factureren op basis van abonnementen betaald met je iTunes-account, die tevens automatisch vernieuwd kunnen worden. Hoewel The Daily de eerste iPad-applicatie zal zijn die van dit nieuwe model gebruik kan maken, denkt Gruber dat hiervoor een update van het iOS-besturingssysteem vereist is, die beschikt over speciale abonnementen-API’s voor ontwikkelaars. De ontwikkelaars van News Corp, het bedrijf van Murdoch, zouden hiervan reeds de documentatie bezitten, aldus Gruber.

Volgens de Britse krant The Guardian zou Apple mogelijk een ‘hub’ voor tijdschriften en kranten ontwikkelen. Volgens Gruber is het echter niet vergelijkbaar met iBooks of een losstaande ‘Kiosk’-applicatie en is hiervoor naar alle waarschijnlijkheid een update voor iOS benodigd:

Ik heb op basis van bronnen buiten Apple begrepen dat dit niet zoiets is als iBooks — er is geen centrale ‘iNews’- of ‘Newsstand’-applicatie van Apple. Het is een nieuwe mogelijkheid voor apps om te kunnen factureren op basis van een abonnement — automatisch vernieuwende abonnementen — betaald met je iTunes-account.

MacStories, dat eerder al informatie had over de redenen voor het uitstel van de iOS 4.2-update, heeft van een ‘betrouwbare bron’ begrepen dat iOS 4.2 aanvankelijk al ‘enkele weken eerder’ dan 22 november gelanceerd had moeten worden. Hoewel Apple zich daarmee netjes aan haar afspraak heeft gehouden, had de update al in de eerste helft van november beschikbaar moeten zijn, zo stelt de site. Voordat alle problemen die Apple dwongen de update uit te stellen speelden, was al bepaald dat de volgende update, iOS 4.3, op 13 december beschikbaar zou komen.

Het is onduidelijk of de extra tijd die Apple nodig had voor iOS 4.2 de verwachte lancering van iOS 4.3 op 13 december zal vertragen. Wel is duidelijk dat de update problemen op zal lossen, vermoedelijk ook de problemen in AirPlay. De doorgaans goed geïnformeerde John Gruber stelt op basis van zijn eigen bronnen, dat het persevenement plaats zal vinden 9 december, maar mogelijk verplaatst wordt naar de week daarop, omdat de 9e een donderdag is — een ongewone dag voor een Apple-persevenement, aldus de blogger.

De iOS 4.3-update moet volgens MacStories de abonnementen voor applicaties mogelijk gaan maken, maar de website stelt dat ook het nieuwe datacenter in North Carolina — dat bijna klaar is — een grote rol zal spelen bij deze automatische abonnementen. Het lijkt er op dat het datacenter een massa-expansie betekent van alle diensten: iTunes, MobileMe, activaties, retaildiensten en eventuele clouddiensten die in de toekomst gelanceerd worden. Met name bij de lancering van nieuwe muziek of grote iOS-updates zouden de huidige servers echt aan de grenzen van hun kunnen zitten en in sommige gevallen zelfs bijna uitvallen.

Afbeelding via ConsoMac.

Update 21:41: artikel bijgewerkt met uitspraken van Gruber dat het bij de abonnementendienst niet gaat om een ‘Kiosk’-achtige applicatie die losstaat van het mobiele besturingssysteem.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 november 2010, 21:42
Categorieën Geruchten, iDevices, iOS
Onderwerpen abonnementen, geruchten, ios 4, kranten, The Daily

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.