‘Geïntegreerde simkaart alleen voor iPhone 5 van de baan’

Volgens de Financial Times zou Apple operators hebben laten weten dat de geïntegreerde simkaart voor de iPhone 5, die naar verwachting medio 2011 komt, van de baan is. Een toekomstige iPhone zou echter nog altijd over een geïntegreerde simkaart kunnen beschikken.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

SimkaartApple heeft Europese telecomoperators laten weten dat de volgende versie van de iPhone, die we voor het gemak even de iPhone 5 noemen, niet de geïntegreerde simkaart zal bevatten. Dat meldt de Financial Times op basis van bronnen die ‘bekend zijn met de situatie’. Vlak voor het weekend berichtte de Times ook al dat operators dreigden te stoppen met de subsidiëring van iPhones, als Apple het plan zou doorzetten.

Enkele telecomoperators zijn bang voor een geïntegreerde simkaart omdat hiermee hun rol kleiner wordt. Apple kan de toestellen dan via de online Apple Store rechtstreeks naar de klant distribueren, zonder tussenkomst van de operator, bij wie het toestel in de meeste gevallen aangeschaft wordt. De Britse krant Daily Telegraph meldde afgelopen zondag dat Apple reeds voor de druk van operators zou zijn gezwicht en het plan voorlopig heeft gestaakt.

Vooralsnog lijkt het om een tijdelijke stop van het plan te gaan. De iPhone 5 die gepland staat voor medio volgend jaar zal naar verwachting niet over een geïntegreerde simkaart beschikken. Bronnen dichtbij operators lieten tegenover de Financial Times weten dat zij echter niet geloven dat het plan nu volledig van de baan is. Het is dus niet uitgesloten dat Apple de geïntegreerde simkaart uiteindelijk toch in de iPhone inbouwt. Omdat het idee volledige steun heeft van de GSM Association, een organisatie waarbij alle fabrikanten van mobiele telefoons en telecomoperators zijn aangesloten, zou het binnen twee jaar al gemeengoed kunnen zijn.

Het Britse Vodafone, Franse France Telecom en de Spaanse operator Telefónica hebben bezwaar tegen Apple’s plan omdat het de relatie tussen operators en klanten zou kunnen ondermijnen. Zij waarschuwden Apple dat zij de subsidiëring van de toestellen zouden stoppen als Apple de plannen zou doorzetten. Hoewel dit zou kunnen leiden tot een afname in iPhone-verkopen, zijn Europese operators niet eensgezind in hun protest tegen de plannen. Zo wil Deutsche Telekom, moederbedrijf van onder meer T-Mobile Nederland, juist meer weten over de ideeën van Apple.

De subsidies zorgen ervoor dat consumenten het toestel voor veel minder dan de originele prijs van 600 dollar kunnen kopen, als ze daarbij een één- of tweejarig contract bij de operator afsluiten. Volgens Ben Wood, analist bij CCS Insight, zouden de veranderingen kunnen resulteren in contracten van maximaal dertig dagen, waarna consumenten de mogelijkheid hebben om van operator te wisselen. Dit zou met een softwareupdate eenvoudig geregeld kunnen worden. Een geïntegreerde simkaart zou Apple kunnen helpen om een mobiele virtuele netwerkoperator te worden, zo stelt de Times.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

49 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.