Gerucht: ‘Apple-televisie met 4K-scherm eind 2013 of begin 2014 op de markt’

Apple heeft plannen om een 4K HDTV te maken, die eind 2013 of begin 2014 op de markt komt. De 4K-resolutie betekent Ultra HD, met 3840 x 2160 pixels.

apple tv phil schillerVolgens de website Digitimes werkt Apple aan een 4K-televisie, die eind dit jaar of in het begin van 2014 op de markt moet komen. De site zegt dat het 4K-scherm een resolutie van 3840 x 2160 pixels heeft en de Ultra HD-standaard volgt. Dit komt neer op 2160p volgens gangbaar spraakgebruik. Het zou inhouden dat er viermaal zoveel pixels aanwezig zijn als op een gangbare 1080p HDTV. Apple werkt mogelijk samen met LG om het televisietoestel te ontwikkelen, al gingen er eerder geruchten dat Sharp de schermen zou leveren. Digitimes denkt verder dat de Apple-televisie spraakinvoer en bewegingsherkenning ondersteunt. De geruchten zijn afkomstig uit de toeleveringsketen van Apple, waar Digitimes nauwe connecties mee heeft.

Tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas werd duidelijk dat televisies met 4K-resolutie momenteel nog buiten het budget van de normale consument vallen. Bedrijven die de benodigde HD-schermen kunnen bouwen kunnen pas in de loop van 2013 voldoende productiecapaciteit leveren voor een populair consumentenproduct. Zo is LG Display pas vanaf de tweede helft in staat om de benodigde schermformaten in massaproductie te leveren. Het zou betekenen dat de 4K iTV niet eerder dan eind 2013 of begin 2014 op de markt kan komen. Digitimes heeft een wisselend track record als het op geruchten aankomt. Dat heeft ermee te maken dat alles wat vroeg in de toeleveringsketen plaatsvindt, niet altijd tot definitieve producten van Apple leidt.

Apple-analist Gene Munster blijft overigens ook vasthouden aan het idee dat Apple een HDTV gaat uitbrengen. Hij verwacht dat Apple tot juni geen grote productaankondigingen zal doen en dat het aantal verkochte Macs en iPhones in de maand juni zal afnemen. De iPad mini met retinascherm die Munster eerder voorspelde, lijkt er volgens deze nieuwe voorspellingen dan ook niet te komen. Tegen Bloomberg vertelde Munster dat het niet de vraag is of het een settopbox of een televisie wordt: het wordt een echte tv.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 maart 2013, 18:15
Categorie iDevices
Onderwerp televisie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.