‘iCloud-synchronisatie een nachtmerrie voor appontwikkelaars’

iCloud werkt na twee jaar nog steeds niet goed. De synchronisatie tussen iOS-apparaten via iCloud levert nachtmerries op voor ontwikkelaars. Het probleem ligt bij Apple.

icloud steve jobsAls ontwikkelaar kun je iCloud gebruiken om data te synchroniseren tussen apps op meerdere apparaten. De iCulture-app maakt daar bijvoorbeeld gebruik van. Favorieten en (on)gelezen artikelen die je op het ene iOS-apparaat hebt toegevoegd, zullen op een ander iOS-apparaat ook als favoriet verschijnen of als (on)gelezen gemarkeerd zijn. Als het werkt is het superhandig, maar ontwikkelaars klagen dat Apple iCloud niet goed onder de knie heeft. Na twee jaar is iCloud nog steeds een “nachtmerrie voor ontwikkelaars”, klagen ze in een opiniestuk op The Verge.

Apple heeft iCloud onvoldoende geïntegreerd in Core Data, de belangrijkste manier waarop iOS-apps data opslaan en uitwisselen. Core Data is middleware, dat zich tussen de app en de database bevindt en ervoor zorgt dat data goed wordt opgeslagen en gesynchroniseerd. Maar als de synchronisatie niet goed werkt, kan er data verloren gaan.

Eén van de klagers is Daniel Pasco, CEO van ontwikkelstudio Black Pixel, onder andere bekend van de RSS-app NetNewsWire en de nieuwe eigenaar van de apps (Kaleidoscope, Versions) van het voormalige Sofa uit Nederland. Zijn bedrijf heeft behoorlijk wat tijd gestoken in het goed werkend krijgen van de iCloud-synchronisatie, maar het probleem ligt bij Apple. Ze hebben volgens velen de slimste Cocoa-ontwikkelaars in dienst, maar zelfs zij krijgen iCloud niet goed werkend. Een andere ontwikkelaar vertelt dat het honderden supporturen kost om iCloud met Core Data te laten werken. Gebruikers zien de reclamespotjes van Apple en vragen om iCloud-synchronisatie, maar realiseren zich niet hoeveel problemen het voor ontwikkelaars oplevert. Misschien gaat voormalig Adobe CTO Kevin Lynch de oplossing brengen. Lynch heeft al veel ervaring met online diensten die hij voor Adobe heeft ontwikkeld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 maart 2013, 14:02
Categorie Diensten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.